Ny alliance vil udvikle nye danske ChatGPT’er

Med Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv i spidsen går de første danske private og offentlige organisationer nu sammen om at skabe danske sprogmodeller. Modellerne bygger på ufravigelige principper om ansvarlig AI.

Med Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv i spidsen går de første danske private og offentlige organisationer nu sammen om at skabe danske sprogmodeller. Her ses Thomas Kovsted, administrerende direktør, IBM Danmark, Jens Kaas Benner, Head of AI Lab ved Alexandra Instituttet, Casper Klynge, SVP, Dansk Erhverv.. Foto: Alexandra Instituttet

23.05.2024

SCM.dk

Dansk Sprogmodel Konsortiet er et værdibaseret fællesskab, der er åbent for alle, der kan tilslutte sig dets formål og principper. Medlemmerne vil sikre transparens og ophavsrettigheder til danske data, så sprogmodellerne trygt kan anvendes. I dag gør mange allerede brug af sprogmodeller, der dog ofte primært er trænet på store sprog som engelsk. De modeller kan derudover være underlagt andre værdisæt og anden regulering.

 ”Der har været en enestående bred opbakning til vores fælles ide om en alliance, der kunne sætte skub i udviklingen af ansvarlige, danske sprogmodeller, og døren står åben for, at flere ligesindede deltager. Initiativet vil med garanti sætte ny fart i digitaliseringen herhjemme, da vi kan have tillid til vores danske sprogmodeller”, siger Thomas Kovsted, administrerende direktør, IBM Danmark og fortsætter:

 ”I Danmark er vi verdensmestre i tillid, og det skal vi også værne om ved brug af AI. Derfor har det været essentielt at sikre ansvarlig AI med beskyttelse af ophavsrettigheder og med gennemsigtighed fra data til resultat”.

Dansk Sprogmodel Konsortiet vil donere danske data til brug for træningen af Danmarks fælles sprogmodeller, der er baserede på Danish Foundation Models’ basismodel, Munin.

”Fælles, gratis og ansvarlige AI-baserede sprogmodeller på dansk vil blive et nationalt aktiv og sikre den fortsatte digitale udvikling af Danmark. Konsortiets rolle er at bidrage med danske data og use cases. Udviklingen af grundmodellerne sker i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet”, siger Jens Kaas Benner, Head of AI Lab ved Alexandra Instituttet, der er én af initiativtagerne bag konsortiet.

I Dansk Erhverv ser man flere perspektiver i en frit tilgængelig og ansvarlig dansk sprogmodel.

 ”Modellerne hviler på en række ufravigelige principper som transparens, open source og databeskyttelse. Principperne sikrer, at den offentlige sektor og erhvervslivet kan have tillid til modellerne og kan anvende danskbaserede AI-sprogmodeller for eksempel til at løfte serviceniveauet, frigøre ressourcer til borgernære serviceydelser, styrke konkurrenceevnen og skabe vækst og velfærd i Danmark. Modellerne kan også understøtte åben, dansk forskning og uddannelse, da de kan tilgås gratis af alle”, udtaler Casper Klynge, SVP, Dansk Erhverv.

Konsortiet er åbent for alle, og der er dermed lagt op til et samarbejde mellem private og offentlige aktører, hvilket digitaliseringsminister Marie Bjerre ser som en styrke.

”Det er en stor styrke for Danmark, at innovative kræfter på tværs af erhvervslivet og den offentlige sektor går sammen om at investere i at udvikle danskbaserede sprogmodeller. Dansk initiativ og investeringslyst er vigtigt for, at vi kan høste gevinsterne ved teknologien i Danmark og værne om dansk sprog og kultur. Det er afgørende, at udviklingen sker ansvarligt og sikkert, så vi kan have tillid til modellerne”, udtaler digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Også på kommunalt niveau hilses det nye konsortium velkommen.

”Jeg er meget glad for initiativet, da en dansk sprogmodel kan blive et stort aktiv for os. Vi brænder på den ene side for at arbejde med og udnytte mulighederne i generativ kunstig intelligens. På den anden side er det helt afgørende, at det sker på en tryg og sikker måde, hvor borgerne kan have tillid til vores databehandling. Hidtil har både lovmæssige og etiske barrierer stået i vejen for at udnytte det fulde potentiale ved generativ kunstig intelligens, men med alliancen om at udvikle nye, danske sprogmodeller ser vi muligheder i at overkomme barriererne. Initiativet flugter fuldstændig, hvordan vi gerne vil arbejde med kunstig intelligens, og jeg ser positive og fremadskuende perspektiver i det ambitiøse samarbejde”, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.

Læs også: Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

Følgende offentlige og private aktører er allerede med i Dansk Sprogmodel Konsortiet:

Aarhus Kommune, Aeven, ATP, Bagger Sørensen Group, Cbrain, Falck, HOFOR, JN Data, Kommunernes Landsforening, KOMBIT, Norlys, Ordbogen A/S, DLA Piper, Salling Group, SDC, Topdanmark, Visma Enterprise. 

Kilde: Alexandra Instituttet

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Kunstig intelligens i forsyningskæden

Kunstig intelligens (AI) spiller en stadig vigtigere rolle i forsyningskæden ved at muliggøre avancerede dataanalyser, prognoser og optimering af processer på tværs af hele værdikæden. Der er ifølge eksperter store muligheder for at styrke supply chain planning, ansvarlighed, resiliens samt den regenerative værdikæde. Læs her lidt om eksempler, muligheder, faldgruber.

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

17.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Thomas brænder for at skabe forandringer der kan mærkes på fabriksgulvet

17.06.2024SCM.dk

BMW indfører ny digital platform for den kundevendte forsyningskæde

13.06.2024SCM.dk

Autoværksteder får hjælp til at optimere logistikdriften

12.06.2024SCM.dk

København skal være global innovationskraft for life science og kvanteteknologi

12.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan AI også finde ørevoks?

10.06.2024SCM.dk

Kvanteknologien kan skabe danske erhvervseventyr

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup