Ny industrioverenskomst: Højere løn, bedre rettigheder og øget fleksibilitet for familieliv

CO-industri og DI har netop indgået aftale om nye overenskomster for de cirka 230.000 lønmodtagere, der arbejder i industrien.

”Lige nu er verden i opbrud, og der er stor usikkerhed. Tiden er til, at arbejdsmarkedets parter står sammen og sikrer stabilitet. Vi har lavet en god aftale, som giver lønmodtagerne flere penge i lønposen, så reallønnen kan stige, og vi får nye rettigheder til at holde fri sammen med familien”, siger formanden for CO-industri Claus Jensen, der også er formand for Dansk Metal. Foto: Stine Rasmussen

10.02.2025

SCM.dk

”Lige nu er verden i opbrud, og der er stor usikkerhed. Tiden er til, at arbejdsmarkedets parter står sammen og sikrer stabilitet. Vi har lavet en god aftale, som giver lønmodtagerne flere penge i lønposen, så reallønnen kan stige, og vi får nye rettigheder til at holde fri sammen med familien”, siger formanden for CO-industri Claus Jensen, der også er formand for Dansk Metal.

I industrien bliver selve lønnen forhandlet lokalt med udgangspunkt i den enkelte virksomheds økonomi, men med den nye overenskomst er alle ansatte sikret flere penge, som kommer oven i de lokale lønstigninger. I løbet af de tre år, som aftalen gælder, stiger fritvalgskontoen med to procent, og pensionen stiger med én procent.

Aftalen indeholder nye rettigheder for lønmodtagerne til at bruge fritvalgskontoen til at holde fri sammen med familien. For eksempel får forældre ret til at holde fri med børn i op til tre sygedage, bedsteforældre får ret til at holde to omsorgsdage årligt med børnebørnene, og det bliver en rettighed, at man kan tage fri for at ledsage nære familiemedlemmer til samtaler med myndigheder eller i sundhedssystemet – for eksempel tage med sine forældre på sygehuset.

”De nye rettigheder er et historisk fremskridt på det danske arbejdsmarked. Nu får vi lettere ved at få familielivet til at hænge sammen med arbejdet. Det markerer også et vendepunkt i forhold til selve overenskomsten - traditionelt har ’fleksibilitet’ især handlet om, hvad virksomhederne gerne vil have medarbejderne til. Men nu taler vi om fleksibilitet på lønmodtagernes præmisser. Det er helt naturligt for i det moderne arbejdsliv skal der selvfølgelig også være plads til det gode familieliv, og det har været helt afgørende for os, at der bliver tale om rettigheder – det skal ikke være til debat på virksomheden”, siger Mads Andersen, der er næstformand for CO-industri og formand for 3F Industrigruppen.

Aftalen indeholder også en styrkelse af den danske model. Det er blandt andet besluttet, at arbejdsmiljørepræsentanterne skal have vederlag for deres arbejde.

”De tillidsvalgte er rygraden i den danske model. Arbejdsmiljørepræsentanterne er med til at sikre bedre sikkerhed og færre skader på arbejdspladsen, og det gavner både virksomheden og medarbejderne. Derfor er det helt på sin plads, at det store arbejde nu bliver anerkendt med et vederlag”, siger Claus Jensen.

Der er aftalt en model, så det bliver arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af et af CO-industris medlemsforbund, der tildeles vederlaget.

Overenskomsterne for industrien er gennembrudsforliget på det private arbejdsmarked i Danmark. De er med til at sætte den økonomiske ramme for de efterfølgende mange overenskomster, der nu skal forhandles.

Fakta om de nye overenskomster for industrien

De nye overenskomster gælder i tre år frem til den 1. marts 2028. De indeholder en lang række forbedringer blandt andet:

• Fritvalgskontoen stiger med to procent fra 9 til 11 procent – der bliver lagt én procent på i 2026 og én procent i 2027.

• Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med én procent, og det sker allerede fra den 1. maj 2025. Det betyder, at arbejdsgiverne fremover indbetaler 11 procent og lønmodtagerne 2 procent til pension.

• Mindstelønnen stiger fra 136,15 kroner til i alt 146,90 kroner i overenskomstperioden.

• Lønmodtagerne får nye rettigheder til at bruge fritvalgskontoen til at holde fri sammen med familien. Det er blandt andet ret til fri ved barns tredje sygedag, to årlige børnebørns-omsorgsdage og ret til at ledsage nærtstående ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder (op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage).

• Lønmodtagerne får ret til at sige nej til overarbejde i visse personlige og familiemæssige situationer.

• Tillæg for overarbejde bliver forøget med 3 procent hvert år. Øvrige tillæg bliver forhøjet med 3,5 procent per år.

• Lønnen til elever, lærlinge og praktikanter stiger med 4 procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 3,5 procent i 2027.

• Feriefridage bliver fremover lagt på fritvalgskontoen. Det betyder, at virksomheden skal udbetale pengene for de feriefridage, medarbejderen har tilbage, hvis vedkommende stopper på virksomheden. I dag skal medarbejderen selv bede om at få pengene udbetalt inden for tre uger – og det er der mange, der glemmer. Nu får medarbejderen en sikker udbetaling.

• Parterne er enige om at sende et fælles signal til virksomhederne om, at den naturlige løsning, når en virksomhed tiltræder overenskomsten på 50 procents-reglen er at lave en optrapningsordning. Det er kun relevant for HK’erne, og en optrapning vil for eksempel sikre dem fritvalgskontoen - ligesom alle andre på overenskomsten.

• Funktionærerne får ret til en årlig lønsamtale, hvis de ønsker det.

• Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af et af CO-industris medlemsforbund, får et vederlag på 9000 kroner årligt.

• Reglerne for forældreorlov/barsel i overenskomsten bliver udvidet til at omfatte nye familieformer. Det blev gjort muligt via lov i 2024, og nu - ved første mulighed - bliver overenskomsten tilpasset, så også lønnen følger med de nye rettigheder. Overenskomsten giver mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer.

• To ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling blandt forældrene.

• Ret til tre ugers ekstra løn under sygdom. Det betyder, at timelønnede i alt har ret til 17 ugers løn under sygdom.

• Mulighederne for uddannelse bliver forbedret, hvis man bliver opsagt. De fem ugers efter- og videreuddannelse, man kan få ved opsigelse, kan man nu også få op til to uger efter fratrædelse.

• Ordningen med uddannelsesrepræsentanter bliver udvidet, så man nu får ret til at vælge to på virksomheden – én for timelønnede og én for funktionærer.

Fakta om gennembrudsforliget på det private arbejdsmarked

• Det er de konkurrenceudsatte erhverv i industrien, der forhandler først på det private område. Derfor kaldes industriens overenskomster for gennembrudsforliget. De sætter den økonomiske ramme for de efterfølgende overenskomster, der skal forhandles. Det sikrer, at danske virksomheder bevarer deres konkurrenceevne over for udlandet, så vi bevarer indtjening og job i Danmark.

• De to overenskomster, der er omfattet af forhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-industri, er Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer. Disse overenskomster gælder direkte for cirka 6.000 virksomheder og omfatter cirka 230.000 medarbejdere.

/ PiB

TECSYS A/S

Sponseret

Hardware & Brunch 2025

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

02.05.2025SCM.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025SCM.dk

Dataoverflod stikker en kæp i logistikhjulet på sygehuset

01.05.2025DTU Learn for Life

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025SCM.dk

Bredt flertal udskyder EU-krav til bæredygtighedsrapportering

29.04.2025SCM.dk

Virksomheder frygter politisk vold og uro

28.04.2025SCM.dk

Toldkrig truer vækst – IMF nedjusterer globale prognoser

25.04.2025Global AGV

Sponseret

Mød Global AGV på ROBOTBRAG

24.04.2025SCM.dk

DTU-startups tiltrækker 1,8 milliarder i venturekapital i 2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
SCANLOX ApS
Messe
Oplev intelligente logistikløsninger fra SCANLOX på Robotbrag

Vi fremviser vores AGILOX ONE og sikkerhedslyskoncept.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Forskerparken 10, Odense M, 5230 Denmark

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

13.05.2025

Sted

Hindsgavl Slot Hindsgavl Allé 7 5500 Middelfart

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Bliv klar til NIS2 med ISO 27001 - diplomkursus

På dette to-dages kursus får du en gennemgang af kravene i EU's NIS2-direktiv med fokus på, hvordan du kan efterleve og implementere kravene i praksis med ISO/IEC 27001 - ledelsessystem for informationssikkerhed.

Dato

13.05.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 3, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Hindsgavl Allé 7, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 - Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle