Ny manual sætter spot på sikre godstransporter

Vareknaphed og ustabile forsyningslinjer har gjort leveringssikkerhed til en væsentlig konkurrenceparameter. Virksomheder, speditører og transportører kan med fordel satse på bedre kvalitet i lastsikringen.

Beskadiget skibscontainer som følge af mangelfuld lastsikring af godset. Foto: Wesmans A/S.

14.06.2022

SCM.dk

Med jævne mellemrum dukker der historier op i medierne om containere, der er faldet af et containerskib og nu ligger på havets bund sammen med hundredvis af andre containere. Eller ulykker med godstog, som for eksempel ulykken på Storebæltsbroen i 2019, hvor en lukket trailer faldt af en godsvogn og ramte et modkørende passagertog, med personskader og tab af menneskeliv til følge.

Sikre godstransporter bliver stadig vigtigere for leverandører og transportører af varer. For omhyggelig og korrekt lastsikring er af endnu større betydning i krisetider, hvor virksomheders produktion og almindelige menneskers adgang til varer er på spil.

Men skader på mennesker og miljø og tab af gods kan minimeres med grundlæggende viden om godshåndtering og korrekt sikring af godset. I erkendelse af at markedet har manglet udførlige vejledninger i lastsikring, indgik danske TUR Forlag og svenske MariTerm AB et joint venture.

Læs også: Coronakrisen giver verdensomspændende flaskehalse for godstransporten

Resultatet er en detaljeret lastsikringsmanual på dansk, svensk og engelsk efter både EU BPG og CTU-koden.

”I Sverige har vi en lang tradition for omhyggelig lastsikring, fordi vi har mange store og komplekse industrivirksomheder. Det gælder eksempelvis i papir- og træindustrien, men også ved transport af store maskiner, farligt gods og ved søtransport”, fortæller Sven Sökjer-Petersen, der er administrerende direktør i vidensvirksomheden MariTerm AB i Höganäs.

For Sven Sökjer-Petersen er der en række forskellige motivationsfaktorer, der har ledt til, at MariTerm har udarbejdet manualen. Ud over de store menneskelige omkostninger ved sådanne tragiske ulykker påvirker det nemlig også omdømmet og økonomien hos de involverede parter.

”I den senere tid har vi bemærket en stigende interesse for denne type udgivelser, netop grundet den nuværende situation med vareknaphed og ekstraordinært lange leveringstider. Det rammer produktionsvirksomheder og den almindelige forbruger hårdt, når komponenter og forbrugsvarer ikke er tilgængelige”, siger Christian P. Hall, som er forlagschef i TUR Forlag.

Læs også: Region Syd risikerer at lamme international godstransport ved leverandørskift

”Der er ingen tvivl om, at produktionsvirksomheder, speditører og transportører ved at følge bogens letforståelige og detaljerede anvisninger kan give sig selv en konkurrencefordel i forhold til de virksomheder, der vælger en mere laissez faire-tilgang til lastsikring. De tider er forbi, hvor man kunne tage let på leveringssikkerhed”, fortsætter han.

Manualen har på dansk fået navnet Håndbogen i lastsikring. Den er tilpasset danske forhold, men med behørig vægt på internationale og multimodale transporter.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

31.10.2024SCM.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

31.10.2024SCM.dk

Nyt partnerskab vil udvikle fremtidsscenarier for transportbranchen

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

06.11.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Roskilde Park Ved Ringen 2, 4000, Roskilde