Ny planlægningsmetode fokuserer på rigtige ordrer frem for forecasts

DDMRP tilbyder et alternativ til de klassiske metoder inden for produktionsplanlægning. DDMRP er et enklere værktøj, der fjerner en masse kompleksitet og tager udgangspunkt i en kombination af et re-order punkt og rigtige ordrer. Novozymes har testet det i en pilot, og deres erfaringer er gode.

”DDMRP skaber en positiv effekt i hele produktionskæden med mere præcise og lavere lagerniveauer, bedre kundeservice, kortere gennemløbstider, højere OTIF etc.”, fortæller Stefan Glar-Hammarsund (i midten) fra konsulenthuset Syncronic. Foto: Syncronic.

23.09.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi er vant til forkortelser på tre bogstaver, men i denne artikel kommer en på fem bogstaver.

Den fuldt integrerede forsyningskæde, hvor alle processer og systemer hænger sammen, og salgsforecasts bliver delt i realtid downstream til alle dele af kæden, så både produktion, indkøb og logistik har et kvalificeret grundlag at planlægge ud fra. Det er det alle salgs- og marketingdirektører samt supply chain-direktører higer og arbejder efter. Selvsagt.

Novozymes tester DDMRP med gode resultater

”Metoden giver os væsentligt lavere lagerniveauer uden konsekvenser for leveringskvaliteten. Vi får et enkelt ordresignal, vi kan starte vores produktion senere, vi kan reducere planlægningstiden og vi opnår en alarm-baseret planlægning. Det sidste er en stor operationel fordel, fordi det fortæller os, hvornår vi skal reagere, og hvad vi skal gøre”, siger Peter Graae, der er Strategic Project Manager i Supply Chain Development, Novozymes og tilføjer: 

”Det tog 10 dage at bygge en fuld funktionel Excel-pilot, som var med til at underbygge konceptet og understøtte change management rejsen”. Han citerer et par af Novozymes’ planlæggere for at sige:

”Dette er helt sikkert den rette vej at gå for os – jeg er sikker på, at vi kan reducere lagerniveauer i fremtiden. Vi har endnu ikke set fulde potentiale i piloten, fordelene vil være endnu større, når vi inkluderer flere produkter”, og:

”Jeg tror på, at DDMRP-konceptet kan dække 80-90 procent af alle vores produkter. Konceptet fokuserer på at producere de rette produkter og fokuserer ikke på at standardisere x antal per uge”.

Men vi lever i en verden, hvor kompleksitet, varians og volatilitet stiger. Vi kalder verden for VUCA, der står for volatility, uncertainty, complexity og ambiguity. Visionen er den fuldt integrerede forsyningskæde, men praksis er ifølge Stefan Glar-Hammarsund fra konsulenthuset Syncronic en anden.

”Forecasts er altid forkerte eller aldrig præcise nok, og den operationelle planlægning i forsyningskæden er derfor en vanskelig øvelse”, fortæller han på et morgenmøde, hvor cirka 50 danske ledere inden for supply chain og planlægning er mødt op for at blive inspireret om den nye metode Direct Driven Manufacturing Resource Planning (DDMRP).

Traditionel planlægning skaber for meget støj
DDMRP tilbyder en ny og enklere metode til operationel planlægning af produktionen, hvor der er et direkte link til rigtige ordrer. DDMRP bygger ifølge Stefan Glar-Hammarsund på princippet om, at det er bedre at ramme nogenlunde korrekt end at være præcis forkert.

Det skal forstås på den måde, at mange grundlag for den operationelle produktionsplanlægning i dag er meget detaljerede beregninger baseret på avancerede algoritmer i it-værktøjer med statistiske forecasts. Men algoritmerne sender for mange signaler for hyppigt, og der sker derfor som regel mange replanlægninger, som skaber en masse spild i form af dyre omstillinger, høje lagre og en masse stress.

”Metoden giver os væsentligt lavere lagerniveauer uden konsekvenser for leveringskvaliteten”, fortæller Peter Graae, Novozymes. Foto: Syncronic.

Stefan Glar-Hammarsund kalder det et ”rotteræs”, og der er sikkert mange produktions- og supply chain-folk, der kan genkende den stressede hverdag, hvor man hele tiden ser ud til at være bagud.

”Planlægningsprocessen kan deles op i fire faser: Strategisk, S&OP, Master Planning og operationel planlægning. I DDMPR isolerer vi de tre første faser og betragter dem som parametre. Derved isolerer vi parametrene fra eksekveringen. DDMPR har en kortsigtet planlægningshorisont, som helt enkelt arbejder med tre kategorier af varelagre: Sikkerhedslager, ADU (average daily usage) og max lagerniveau”, siger han.

Rød, gul og grøn
De tre kategorier bliver i DDMRP udstyret med hver sin farve, nemlig rød, gul og grøn. Den opdeling giver en interessant fleksibilitet, fordi virksomheden kan basere sin eksekvering på det rette mix mellem de tre lagerkategorier og varians.

”DDMRP er baseret på fire principper: Salgsordredrevet, reorder-baseret planlægning, dekoblingspunkter og eksekveringsbaseret planlægning. Det giver en produktionsplanlægning, der er fri for forecast-usikkerhed, baseret på rigtige ordrer, skaber fuld gennemsigtighed og opererer med fastlåste planer”, forklarer han og supplerer:

”Det skaber en positiv effekt i hele produktionskæden med mere præcise og lavere lagerniveauer, bedre kundeservice, kortere gennemløbstider, højere OTIF etc.”

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

13.10.2023SCM.dk

Vi skal undre os sammen på tværs for at blive bedre

10.10.2023SCM.dk

Planlægning er blevet både vigtigere og vanskeligere

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup