Omnibus: Hvad skal virksomheder gøre nu?

Fortsæt arbejdet med rapportering med fornyet fokus på, hvordan det og bæredygtighed skal skabe værdi for virksomheden. Sådan lyder det samstemmende fra en forsker, en erhvervsorganisation og en specialiseret rådgiver.

Foto: Nordic Sustainability

06.03.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Ved et webinar mandag i denne uge, stillede rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability to centrale spørgsmål: 

  1. Hvad sker der nu?
  2. Hvad skal virksomhederne gøre?

Lovgivningsprocessen

Svaret på det første spørgsmål er, at man skal forstå, at der er flere stykker lovgivning i spil: 

  • En ”stop the clock”-lovgivning, som skal udsætte tidsfrister for rapportering med to år, forventes at blive gennemført i løbet af de næste få måneder. De virksomheder, der allerede har rapporteret i år, vil dog fortsat skulle gøre det.
  • Øvrige ændringer til CSRD, CSDD og i nogen grad taksonomien vil skulle gennemgå det gængse lovgivningsforløb og forventes først afsluttet i løbet af 2026. 
  • Visse ændringer til taksonomien vil blive gennemført som ”delegated acts” direkte fra EU-Kommissionen, og det forventes at ske allerede i 2025. 

Spørgsmålet er, hvor mange yderligere ændringer til direktiverne man skal forvente at se i lovgivningsprocessen? 

”Ministerrådet, dvs. medlemsstaternes regeringsrepræsentanter, kommer næppe til at føje meget nyt til forslaget. EU-Kommissionen har lagt forslaget der, hvor kompromisset mellem medlemmernes ønsker kunne findes,” svarede Andreas Rasche, som er professor i Business in the society på CBS. 

”Det er også vores oplevelse. Det står også klart, at nogle medlemsstater pressede på for endnu mere drastiske ændringer, end dem forslaget til omnibussen indeholder. Til gengæld skal vi regne med diskussioner og ændringsforslag fra EU-Parlamentet,” sagde Mads Kampp Christiansen, som leder Dansk Industris ESG Omnibus task force. 

“Der bliver brug for at bygge broer og finde consensus om detaljerne, så det ikke ender med et snævert højrefløjsforslag fra EU-Parlamentet, som fjerner endnu mere af de oprindelige krav. Der har jo allerede været forslag om at gøre den dobbelte væsentlighedsvurdering frivillig og den slags, så det er langt fra sikkert, at det nuværende forslag er der, hvor det ender," fortsatte han. 

Virksomhedernes handlemuligheder nu

Nordic Sustainability havde til webinaret produceret deres bud på, hvad virksomheder skal gøre nu, mens der stadig er uklarhed om lovgivningens præcise udfald. 

”Vi vover pelsen lidt her, og vi har ikke set ret mange andre offentligt gå ud med anbefalinger om det her,” sagde Sven Beyersdorff fra Nordic Sustainability. 

”Hovedbudskabet fra os til virksomhederne er, at de skal holde fast i og blive ved med det, vi ved giver værdi. Det, vi fra det arbejde, der allerede er sket, ved, har ført til nye relationer, diskussioner og indsigter internt,” fortsatte han.  

I Dansk Industri er det nogenlunde samme råd, de giver til de mange virksomheder, der henvender sig nu. 

”Fortsæt arbejdet, brug værktøjerne fra CSRD: den dobbelte væsentlighedsvurdering, stakeholderoverblikket f.eks., og brug det som grundlaget for din rapportering og bæredygtighedsarbejde – også selv om du måske ender med ikke at være omfattet af lovgivningen. Danske Industri har en del tilbud til SMV’er, som benytter værktøjerne fra rapporteringslovgivningen, og vi kan se, at de skaber værdi,” sagde Mads Kampp Christiansen.

”Katten er ligesom kommet ud ad sækken i mange virksomheder: de kender deres impacts, risici og muligheder nu, og det er noget, man kan arbejde ud fra, lære fra og det, der kan drive den konkurrenceevne, som EU kigger efter,” sagde Sven Beyersdorff.

Apropos hvad EU kigger efter, så forventer Dansk Industri ikke, at ændringerne til lovgivningen stopper med den nuværende omnibus. 

“Bæredygtighedsrapportering har bare været et godt sted at begynde. EU-KOmmissionen har allerede meldt ud, at de også vil kigge på lovgivning i forhold til produkter, landbruget, digital, forsvar. Det er ikke kun rapporteringen, man vil reducere. Det er også lovgivningsmængden som sådan,” sagde Mads Kampp Christiansen. 

Diskuter de grundlæggende spørgsmål igen

Spørgsmålet er, om omnibussens ændringer kan føre noget godt med sig. Om det nuværende over-fokus på compliance nu får noget modvægt? 

”Jeg ser hovedsageligt et tilbageskridt, hvor vi mister et længe efterspurgt detaljeringsniveau i oplysningerne. Der er en meget reel risiko for at vi virkelig overreagerer. Der burde have været givet mere tid til at se, hvor man ender med den nuværende lovgivning. Det tager tid at udvikle best practice,” sagde Andreas Rasche. 

”Det kan man også se inden i virksomhederne. At der ikke har været tid nok til at ledelse og bæredygtighedsteams ikke har nået at få en fælles forståelse af, hvad det er for et ledelsessystem, vi er ved at bygge, og hvordan det vil udvikle sig over tid,” sagde Sven Beyersdorff. 

”Vi skal også huske, at der er forskellige erfaringer for ledelsen og dem, der har arbejdet med at blive klar til f.eks. CSRD. De sidste har haft virkelig gode erfaringer og vil gerne fortsætte. Ledelsen står lige nu også og kigger på den geopolitiske forandringer, som gør alt til et spørgsmål om prioriteringer,” tilføjede Mads Kampp Christiansen.  

Men måske kan man alligevel finde lidt blå himmel bag de grå skyer. Og et sted at tage fat, hvis man gerne vil gøre mere end at vente på, at de nye regler falder på plads.

”Vi skal tage nogle af de grundlæggende diskussioner igen. Hvorfor rapporterer vi? Hvorfor laver vi due diligence? Vi skal tilbage til “hvorfor”, for de diskussioner fører os tilbage til værdiskabelse. Så lige så trist man kan føle sig i forhold til omnibussen, så kan vi håbe, at den tvinger de diskussioner tilbage på dagsordenen i virksomhederne. Det kan vi glæde os over, hvis det sker," sagde Andreas Rasche.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde el-truck giver enestående driftsøkonomi

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

20.03.2025SCM.dk

Mærsk afviser at fortælle mere om menneskerettigheder i konfliktzoner

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 27001 versus NIS2 compliant

14.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001:2015 - Lead Auditor Refresher

13.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

ISO 9001;2015 - Lead auditor refresher

11.03.2025SCM.dk

Kvinder i ledelse: Stadig langt til ligeløn

10.03.2025SCM.dk

Fødevaregigant i problemer: Må satse alt på ny metode

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
QMS ISO 9001:2015 Lead Auditor Kvalitet (CQI IRCA-certificeret)

Som Lead Auditor spiller du en central rolle i at sikre, at organisationens ledelsessystem effektivt støtter ledelsen i at opnå deres mål. ISO 9001-standarden er globalt den mest udbredte og blev revideret i 2015. Den fungerer som et grundlæggende styringsværktøj for optimering og effektivisering af processer i forskellige typer af organisationer, herunder inden for produktion, service, sundhedssektoren m.fl. Vedligeholdelse af disse processer er afgørende for at opnå vedvarende resultater, og audits er en del af plan-do-check-act processen”.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Seminar
ISO 14001 Inspirationsseminar

I løbet af ISO 14001 Inspirationsseminaret får du forståelse for ISO 14001 standarden og bliver i stand til at vurdere den miljømæssige bæredygtighed i din virksomheds miljøledelsessystem i forhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Implement Consulting Group
Webinar
Transforming production with SAP digital manufacturing

Get ready to explore SAP Digital Manufacturing, where real-time data, IoT, AI and advanced analytics come together to optimise production.

Dato

26.03.2025

Tid

09:30

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer. På dette kursus, som også er et diplommodul, er der fokus på generel investerings- og finansieringsteori, inklusive virksomhedens (organisationens) årsberetning og den bagvedliggende lovgivning.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier. Tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at skabe vellykkede implementeringer i din organisation.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg