Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

Går man op i klima, går man op i klima. Det ændrer hverken geopolitik eller manglende opbakning til Paris-aftalen på. Og der kan være en snebolds-effekt på vej.

27.03.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Langt de fleste virksomheder enten fastholder eller øger deres klimaforpligtelser, og virksomheder har vist sig at være mere end dobbelt så tilbøjelige til at øge deres reduktionsmål end det modsatte. 

Det viser en ny undersøgelse udgivet af PwC, baseret på data fra oplysningsplatformen CDP. Der var I 2024 mere end 4.000 virksomheder, som leverede oplysninger til CDP, som er ni gange flere end for fem år siden. 

Så mens stemningen omkring klima lige nu måske tyder på stilstand eller tilbagegang, så viser PwC’s analyse, at 47 procent af virksomhederne har uændrede dekarboniseringsmål i 2024, at 37 procent faktisk øgede deres ambitioner, mens kun 16 procent slog bak på deres klimamål.

Selv blandt dem, der ned-skalerer, fandt PwC, at mere end halvdelen blot rekalibrerer deres forventninger efterhånden som virksomhederne får et bedre overblik over muligheder i klimaarbejdet. Så det er måske mindre et opgør med klima og mere et opgør med målsætninger, der nok skulle have været kommunikeret som aspiration, da de blev sat på et begrænset vidensgrundlag. 

Det er dog vigtigt at bemærke, at CDP-rapportering er frivillig og at det typisk er mere klima-entusiatiske virksomheder, der deltager. 

Værdikæden rykker

Ifølge analysen har der de seneste syv år været en konstant vækst i reduktionsmålene. Hvert år er antallet af nye mål steget støt, men en ny tendens er dukket op: Mindre virksomheder er ved at komme med på vognen. 

Fra 2020 til 2023 var det de store virksomheder, der førte an i klimaforpligtelserne, med over to milliarder tons CO2 dækket af nye mål hvert år. Men i 2024-data viser et skift i retning af mindre virksomheder, der forpligter sig, med den sammenhæng at mens antallet af virksomheder, der sætter nye mål, steg, men at disse forpligtelser kun tegnede sig for omkring 1,1 milliarder tons CO2. 

Tendensen er klar og det er årsagen bag også: Det handler om leverandørengagement. I 2024 var det således 72 procent af virksomhederne, der rapporterede, at de var i dialog med deres leverandører og 67 procent med kunder. 

Det, de taler om, er Scope 3-emissioner. Mere end 3.600 virksomehder rapporterede således på Scope 3-udledninger i 2024 mod 2.000 i 2023. Det motiverer deres leverandører til også at sætte reduktionsmål. Over tid kan man forestille sig en snebold-effekt i takt med at direkte leverandører også iværksætter dialog med de deres leverandører og så videre. 

PwC skriver i rapporten, at de ”... forventer at se denne tendens styrket i de kommende år, hvilket skaber et vendepunkt og har en dybtgående indvirkning på globale værdikæder”.

Flere penge 

Efterhånden som virksomheder i stigende grad forpligter sig på at dekarbonisere, fandt rapporten også, at de forventer at bruge flere penge på klimainitiativer. De forventer, at en 18 procent højere andel af investeringer og 21 procent højere andel af driftsudgifterne skal allokeres til afbødning af og tilpasning til klimaændringer inden 2030.

Det måske mest interessante ved det er, at det ikke kun er energiforsyning og elbiler, der bliver brugt penge på, men at hele 83 procent af virksomhederne fortæller, at de investerer i low-carbon produkter og services. 

’The best is yet to come’

PwC fremhæver fire nøgle-indsigter fra analysen, som samlet ender med et budskab om, at der er langt flere klimagevinster at hente for virksomheder og samfund i fremtiden. 

  1. Forpligtelser og ambitioner er stadig høje
    På trods af vedvarende overskrifter om virksomheder, der trækker i land på deres bæredygtighedsinitiativer, fortæller analysen en anden historie: Flere virksomheder end nogensinde før har forpligtet sig på dekarbonisering.
  2. At skabe værdi sammen
    Dataene fortæller en interessant historie om, at de største muligheder er relateret til at engagere og innovere med værdikædepartnere for at håndtere Scope 3-emissioner.
  3. Opskriften på succes bliver tydeligere
    En vellykket dekarbonisering afhænger af fire faktorer: hvordan en organisation styrer sin tilgang til klimaet, hvordan den finansierer klimainitiativer, effektiviteten af dens interessentengagement og evnen til at reducere Scope 3-emissioner gennem produktbæredygtighed.
  4. De største gevinster ligger i fremtiden 
    En vigtig motivationsfaktor for Scope 3-dekarbonisering er de muligheder for øget omsætning og indtjening, som virksomheder identificerer i forbindelse med at imødekomme efterspørgslen efter mere bæredygtige produkter og tjenester. Mange virksomheder er i begyndelsen af denne rejse, og udviklingen vil ifølge PwC give klare vindere og tabere.

Klik her for at få adgang til rapporten.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

24.04.2025SCM.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

22.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Strategisk sparring og styrket samarbejde

22.04.2025SCM.dk

Kun 29 procent af supply chain organisationer er klar til fremtiden

14.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kvalitetsmodul løftes - AI Agent på vej

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle