Sådan styrker du forsyningskædens robusthed

Covid-19 har rystet alverdens forsyningskæder og afsløret mange sårbarheder, og det har på kort tid betydet, at virksomheder skifter fokus fra lean til modstandsdygtighed. Små og mellemstore danske virksomheder får nu en hjælpende hånd fra projekt på SDU.

”Forsyningskæderne har vist sig at være for sårbare efter mange års fokus på lean, hvor virksomheder har arbejdet ihærdigt på at reducere lagre og levere just-in-time", fortæller Jan Stentoft. Arkivfoto..

29.06.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Pandemien har været en helt vild markedsføring af disciplinen supply chain management, og stakkevis af SCM lærebøger er lige nu i færd med at blive omskrevet, så man får læringerne af covid-19 med i bøgerne”, fortæller professor Jan Stentoft på gå-hjem møde på SDU Kolding den 15. juni. Han leder projektet ”Supply Chain Resilience” finansieret af Industriens Fond og tilføjer:

”Forsyningskæderne har vist sig at være for sårbare efter mange års fokus på lean, hvor virksomheder har arbejdet ihærdigt på at reducere lagre og levere just-in-time. De sidste mange års fokus på at outsource eller placere produktion i fjerne lavomkostningslande har også vist sig at være problematisk. På samme måde har fokus på single-sourcing, global konsolidering af leverandørbasen og centralisering af produktion og distribution har sig at skabe problemer, når forsyningskæden blev udfordret af en pandemi med nedlukninger over hele verden”.

Eksempler på forstyrrelser i forsyningskæden omfatter:
• Pandemier.
• Naturkatastrofer (jordskælv, vulkanudbrud, orkaner, oversvømmelser med mere).
• Prissvingninger.
• Cyberangreb.
• Nedlukninger.
• Krige/politisk ustabilitet.
• Menneskeskabte forstyrrelser som for eksempel brand, grundstødninger med mere.

Verden er blevet usikker
Han fremhæver, at verden er gået fra at være relativ forudsigelig til nu pludselig med pandemi, krig i Ukraine og stor uro i verdensøkonomien at være en usikker verden. Her er evnen til at forudsige og håndtere forstyrrelser helt afgørende. Resiliens indebærer veludviklet evne til efter en alvorlig forstyrrelse hurtigt at komme tilbage til udgangspunktet eller et endnu bedre niveau end udgangspunktet. Og det er lige præcis, hvad projektet ”Supply Chain Resilience” går ud – at udvikle en værktøjskasse som små og mellemstore virksomheder (SMV) kan gøre brug af for at styrke deres forsyningskæders modstandsdygtighed. Det sker i et toårigt forløb, hvor to gange ti SMV’er gennemgår et praktisk forløb, hvor de udvikler og tester en række værktøjer i form af modeller og fremgangsmåder.

Læs også: Sourcing skifter fra global til regional

”Vi lægger stor vægt på den praktiske anvendelighed af værktøjerne. De vil være prøvet af i praksis af de 20 deltagervirksomheder. Den eksisterende litteratur på området er dels meget teoretisk og dels meget amerikanske orienteret. Der er derfor behov for metoder, der er testet af i praksis, ligesom der er behov for metoder, der er tilpasset danske forhold”, fortæller han.

De 8 første virksomheder

• Ellepot, Esbjerg.
• Logitrans, Ribe.
• SBS Friction, Svendborg.
• KVM Conheat, Haderslev.
• Vikan, Skive.
• Tonica Elektronik, Farum.
• Vitrolife, Viby J.
• Farmdroid, Vejen.

Projektet er i skrivende stund (sommeren 2022, red.) halvvejs, hvilket betyder, at 8 virksomheder har været igennem et forløb, mens to virksomheder har været for pressede af forsyningskædekaos og truende dagbøder til at gennemføre. SDU nu indleder forløb med 10 nye virksomheder, som skal køre frem til sommeren 2023.

Læs også: Sikkerhed i logistikkæden er en kæmpeopgave

Tal sammen og kast lys på ’tavs viden’
”Vi har nu høstet de første læringer fra første fase af projektet. Vi kan blandt andet konkludere, at opbygning af modstandsdygtighed i forsyningskæde på samme måde som etablering af en sales & operations planning-proces i høj grad handler om, at virksomhedens forskellige dele begynder at tale sammen på tværs af afdelinger som salg, markedsføring, økonomi, supply chain, udvikling etcetera. Vi kan også konkludere, at ’tavs viden’ er udbredt i danske SMV’er og bidrager til at gøre SMV’ernes forsyningskæder mere sårbare. Den tavse viden giver sig for eksempel udtryk i manglende standardprocesser og manglende eller ukorrekte stamdata”, fortæller Jan Stentoft.

Projektets overordnede model fordeler sig indtil videre på fire faser: 1) Kortlæg forsyningskæden, 2) identificer sårbarheder og kapabiliteter, 3) prioriter og skab tværorganisatorisk afstemning samt 4) udarbejd handleplaner for læring og udvikling i en travl hverdag.

Fakta om projektet

• Titel: Supply Chain Resilience I små og mellemstore danske produktionsvirksomheder.
• Varighed: 2 år – fra juni 2021 til juni 2023.
• Formål: At gøre danske produktionsvirksomheder mere robuste over for forstyrrelser i forsyningskæden.
• Mål: At udvikle metoder og værktøjer.
• Deltagere: Lektor Ole Stegmann Mikkelsen; kommunikationskonsulent Tina Kjær og professor Jan Stentoft, alle SDU.
• Styregruppe: Professor Per Vagn Freytag, SDU; administrerende direktør Tommy Christensen, JEVI A/S og administrerende direktør Søren Vammen, Dansk Indkøbs- og Logistikforum.
• Bliv klogere på her.

Top 20 sårbarheder og egenskaber
De første otte virksomheder i projektet har identificeret følgende top 20 sårbarheder, som de har valgt at adresse og arbejde med. Sårbarhederne er her listet i prioriteret orden med de mest udbredte sårbarheder øverst:

1. Menneskelige ressourcer og sårbarheder.
2. Afhængighed af unikke råvarer/leverandører.
3. Tilgængelighed af råvarer og forsyninger.
4. Leverandør-, produktions- og distributionskapacitet.
5. Uforudsigelig efterspørgsel.
6. Leverandørpålidelighed.
7. Pandemier.
8. Udsving i priser og valutakurser.
9. Begrænsede materialer.
10. Prispres.
11. Politiske regulatoriske ændringer.
12. Virksomhedsansvar (krav om CSR/bæredygtighed).
13. Konkurrenternes innovation.
14. Teknologifejl eller -nedbrud.
15. Udstyrs pålidelighed.
16. Import- og eksportkanaler.
17. Produktansvar/kundeerstatning.
18. Geopolitiske forstyrrelser.
19. Grad af outsourcing.
20. Koncentration af kapacitet.

De otte virksomheder har på samme måde identificeret de væsentligste kapabiliteter eller egenskaber, der kan styrke virksomhedens supply chain modstandsdygtighed. Top 20 over gode egenskaber lyder i prioriteret orden:

1. Flere leverandører/forsyningskilder.
2. Forecasting.
3. Hurtig omstilling i forhold til behov.
4. Finansielle reserver og likviditet.
5. Risikostyring.
6. Informationsudveksling.
7. Samarbejde om forecasting.
8. Even til at lære af erfaring.
9. Prismargin.
10. Kundeloyalitet/fastholdelse.
11. Kriseledelse.
12. Lagerstyring.
13. Mobilisering af ressourcer.
14. Multisourcing.
15. Overvågning af tidlige varselssignaler.
16. Reservekapacitet.
17. Brug af informationsteknologi.
18. Reduktion af gennemløbstid.
19. Forebyggelse af fejl.
20. Kreativ problemløsning.

Læs mere her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

15.07.2024SCM.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

15.07.2024SCM.dk

Grønne lastbilchauffører får flere lademuligheder

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup