Sådan vælger du dit næste supply chain planning-system

Virksomheder kaster sig i stigende grad over systemer til planlægning på tværs af forsyningskæden. Analysehuset Gartner giver her nogle bud på, hvad SCP er, og hvordan du vælger det bedste system til jeres virksomhed.

Moden supply chain planning har fokus på end-to-end kæden (E2E), og det er altså her supply chain kæde-perspektivet for alvor træder i karakter..

19.06.2018

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Markedet for softwaresystemer til planlægning i forsyningskæden voksede med næsten otte procent fra 2015 til 2016 og krydsede milepælen fire mia. dollars (godt 25 mia. kr.). Den digitale transformation har en stor effekt på forsyningskæden og ikke mindst evnen til at planlægge præcist på tværs af virksomhedens egen værdikæde samt den samlede værdikæde.

Det kræver effektive softwaresystemer, og det driver en stor investeringsinteresse for systemer til supply chain planning (SCP). Termen SCP-systemer dækker over en bred vifte af systemer fra supply chain design og modellering over sales & operations planning-løsninger til mere specifikke systemer til produktionsstyring (MRP) og lignende delområder af forsyningskæden.

Tre centrale spørgsmål
I rapporten ”Magic Quadrant for Supply Chain Planning System of Record” fra 2016 fremhæver analysehuset Gartner tre spørgsmål, som analytikerne anser for at være centrale, når en virksomhed skal vælge den rette SCP-løsning. De tre spørgsmål lyder:

 1. Hvilken type og hvilket planlægningsniveau leder I efter at understøtte nu og i fremtiden?
 2. Hvilken type teknologi vil dække jeres behov? Leder I efter en løsning, der kan understøtte elementær planlægningsgennemsigtighed og integration – eller har I behov for en mere avanceret og differentierende løsning for at understøtte jeres forretningsaktiviteter?
 3. Hvordan forventer I, at supply chain miljøet vil udvikle sig, og hvordan vil det påvirke jeres behov for SCP-teknologi, så det også dækker jeres fremtidige behov? Hvilket mix af planlægningskompetencer vil jeres fremtidige forretning og forsyningskæde få behov for?

”Afklarede besvarelser af disse spørgsmål giver virksomheder et godt udgangspunkt for at foretage et kvalificeret valg om hvilken form for SCP-teknologi, der bedst vil understøtte virksomhedens behov for og mål med planlægning i forsyningskæden”, fortæller Thomas Jahn Paulsen, Gartner..

”Afklarede besvarelser af disse spørgsmål giver virksomheder et godt udgangspunkt for at foretage et kvalificeret valg om hvilken form for SCP-teknologi, der bedst vil understøtte virksomhedens behov for og mål med planlægning i forsyningskæden”, fortæller Thomas Jahn Paulsen, director, supply chain og supplerer:

”Vi erfarer, at vores kunder bruger vores anbefalinger og research til at spare tid, reducere risici og få en bedre økonomi”.

Forsyningskædeperspektiv kræver modenhed
Gartner fokuserer i rapporten på løsninger, der understøtter modenhedstrin nummer 3 på Gartners egen modenhedsmodel, der går fra trin 1 til 5.

Modenhedstrin 3 har betegnelsen ”integrate”, og det er på dette niveau, at virksomheder arbejder med planlægning, der dækker forsyningskæden i kontrast til planlægning, der er isoleret til en funktion eller et geografisk afgrænset område. Her er der fokus på end-to-end-kæden (E2E), og det er altså her supply chain kæde-perspektivet for alvor træder i karakter.

Planlægning på modenhedstrin 3
Gartner opstiller følgende krav til en SCP-løsning på modenhedstrin 3, nemlig at løsningen skal understøtte:

 1. Modenhedstrin 3 sales & operations planning (som defineret af Gartner selv på en modenhedsskala fra 1 til 5)
 2. Demand planning som også inkluderer collaborative demand planning (altså deling af data og koordinerede planer)
 3. Inventory planning som også inkluderer collaborative inventory planning (altså deling af data og koordineret styring af lagre)
 4. Replenishment planning som også inkluderer collaborative replenishment planning (altså deling af data og koordineret styring af genopfyldning af varer)
 5. Order planning/promising
 6. Produktionsplanlægning
 7. Manufacturing scheduling

Gartner har på basis af dybdegående analyser opldet markedet for SCP-systemer i følgende såkaldt Magic Quadrant. Opstillingen fordeler leverandører af systemer ud fra deres henholdsvis ”ability to execute” og ”completeness of vision”..

Otte anbefalinger til valg af løsning
Gartner anbefaler følgende tiltag eller overvejelser, når SCM- og IT-ledere skal vælge et dedikeret SCP-system som afløser for ERP-baserede eller Excell-baserede planlægningsløsninger, der har begrænset funktionalitet, rækkevidde og anvendelse:

 • Bliv skarp på forretningsstrategien – hvilke nøglefaktorer skal forsyningskæden understøtte?
 • Kobl forretningsstrategien til forsyningskæde- og planlægningsstrategien – hvad skal SCP-løsningen kunne levere for at generere de ønskede forretningsresultater?
 • Identificér jeres aktuelle modenhedsniveau for relevante SCP-processer (fx S&OP, demand planning og supply planning).
 • Definér det ønskede fremtidige niveau for de samme processer, så de (endnu) bedre understøtter forretningsstrategien. Del gerne rejsen mod det ønskede niveau op i flere faser for at gøre forandringsarbejdet mere realistisk. Ting tager tid.
 • Undersøg de aktuelle SCP-teknologiers fordele og ulemper for eksempel ved hjælp af Gartners pace-layered model og Gartners CORE-model. Modellerne vil tilbyde et nuanceret indblik i, hvad SCP-løsningerne kan tilbyde, og hvordan de matcher jeres forretning.
 • Sammenlign undersøgelsesresultaterne fra punkt 5 med jeres ønskede fremtidige modenhedsniveau – og identificér gab mellem nu og ønsket fremtid.
 • Etablér en overordnet køreplan for, hvordan I vil håndtere de identificerede gab.
 • Identificér passende teknologi-valg der kan hjælpe jer med de identificerede gab. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om planlægning

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

13.10.2023SCM.dk

Vi skal undre os sammen på tværs for at blive bedre

10.10.2023SCM.dk

Planlægning er blevet både vigtigere og vanskeligere

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup