SCM Agendaen – Supply Chain Resilience i små og mellemstore danske produktionsvirksomheder

Supply chain resilience handler om at skabe robuste processer, så virksomheder får mere modstandsdygtige forsyningskæder og kan komme tilbage til udgangspunktet eller måske et bedre niveau efter en forstyrrelse. I denne podcast sætter vi fokus på, hvordan små og mellemstore produktionsvirksomheder kan arbejde på at skabe supply chain resilience.

Podcasten handler om, hvordan små og mellemstore produktionsvirksomheder kan skabe øget supply chain resilience gennem brugen af en procesmodel. Ole Stegmann (tv) fortæller om forskningsprojekt i supply chain resilience i podcast med Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft..

27.10.2022

SCM.dk

De seneste tre år har budt på et væld af udfordringer for de globale forsyningskæder. Covid-19 pandemien skabte kaos med blandt andet nedlukninger, mangel på råvarer, komponenter og færdigvarer, stigende priser og hamstring, som påvirkede virksomhedernes supply chain performance negativt. Dette blev efterfulgt af en grundstødning i Suez-kanalen, som også bevirkede forsinkelser på varer. Senest har vi set knaphed på varer som følge af den russiske invasion i Ukraine. Endelig oplever vi stigende inflation og energipriser og mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Sådanne forstyrrelser sætter specielt små og mellemstore virksomheder under pres for at kunne sikre leveringsevnen. De har typisk færre menneskelige og finansielle ressourcer end store virksomheder, og de har typisk også et overvejende driftsfokus på bekostning af udvikling af forretningssystemet. Der er behov for at skabe større supply chain robusthed, og denne podcast belyser, hvordan det kan gribes an.

Derfor har podcast-værterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft inviteret lektor Ole Stegmann Mikkelsen i studiet til en dialog om at skabe supply chain resilience med et særligt fokus på små og mellemstore danske produktionsvirksomheder.  

Procesmodel kan hjælpe SMV’er på vej
”Resilience kan oversættes til robusthed - eller modstandsdygtighed, og supply chain resilience kan dermed forstås som en robusthed i forsyningskæderne og evnen til at komme tilbage til udgangspunktet før en forstyrrelse eller ligefrem til et bedre niveau”, forklarer Ole Stegmann Mikkelsen.

Det handler således om at:

1) identificere og bedømme potentielle hændelser,
2) implementere forebyggende foranstaltninger, og
3) udvikle foranstaltninger for at minimere effekten af eventuelle indtrufne hændelser og ikke mindst komme igen efter en indtruffen hændelse.

Podcasten handler om, hvordan små og mellemstore produktionsvirksomheder kan skabe øget supply chain resilience gennem brugen af en procesmodel, der er under udvikling i et praktisk relevant forskningsprojekt, der gennemføres af forskere på SDU i Kolding. Projektet er støttet med midler fra Industriens Fond. 

Sårbarheder og kapabiliteter
Der arbejdes med et begrebsapparat omkring sårbarheder og kapabiliteter. Sårbarheder er fundamentale faktorer, som gør en virksomhed følsom overfor forstyrrelser. Eksempler på sårbarheder er uforudsigelig efterspørgsel, udokumenterede processer og mangel på menneskelige ressourcer. Kapabiliteter er de egenskaber/evner, der gør en virksomhed i stand til at forudsige og overvinde forstyrrelser. Eksempler på kapabiliteter er kundeloyalitet/-fastholdelse, forecasting og reservekapacitet.

Vil du også sponsere en podcast på SCM.dk?

Podcasts kan være initieret og drevet af SCM.dk’s redaktion eller gennemføres med betaling fra en partner, hvor denne spiller en rolle i podcasten.
• Invitér dine kunder eller relevante kilder.
• SCM.dk sørger for alt omkring produktionen: Udstyr, lokaler, redaktionel disponering, vært, planlægning, redigering og udgivelse.
• Alt stemmes overens med kunden.
• Alle podcasts udgives på SCM.dk og distribueres og markedsføres via ugentlige nyhedsbreve, magasinet og gennem Spotify, Apples Podcast App og Google Podcast m.fl.
Hvis din virksomhed ønsker at diktere agendaen i en podcast så ring og hør mere hos Per Christensen på +45 53731373 eller skriv på pc@horisontgruppen.dk.Fire trin til supply chain resilience
Procesmodellen består af fire faser. I den første skabes der et fælles overblik over virksomhedens forsyningskæder. Der er tværfunktionel deltagelse – det vil sige salg, produktion, indkøb, økonomi og produktudvikling.

”Forsyningskæderne bliver tegnet op på for eksempel et stort whiteboard, hvor data facts som for eksempel kundesegmenter, typer af leverandører, deres antal og placering med videre bliver listet”, siger Jan Stentoft. I den anden fase udvælger hvert funktionsområde en top-10 prioriteret liste af sårbarheder ud fra en prædefineret liste af sårbarheder. Derefter skal funktionsområderne hver vælge op til 5 kapabiliteter, de mener kan håndtere sårbarheden. I fase tre gentages processen fra fase 2, men det sker nu i en samlet proces, hvor alle funktioner deltager. Her skal der nu opnås enighed på tværs af top ti sårbarheder med tilhørende kapabiliteter. I fase 4 skal der arbejdes med prioritering af indsatsområder og udarbejdes handleplaner for at få styrket kapabiliteterne. Dette skal ske under hensyntagen til en travl hverdag med drift. 

Procesmodellen kan findes på projektets hjemmeside, som er: www.scr-smv.dk.

Deltagere:
• Lektor Ole Stegmann Mikkelsen, SDU Kolding
• Værter: Podcast redaktører professor Jan Stentoft, SDU Kolding og
• kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, SDU Kolding.

Podcasten er gratis tilgængelig for alle med en smartphone via podcast apps som Apple Podcast, Google Podcasts og Pocket Cast.

Relateret indhold

22.04.2024SCM.dk

Autonome robotter er effektive hjælpere på lageret

22.04.2024SCM.dk

En tredje midlertidig kanal er åbnet - men kun for mindre skibe

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

17.04.2024SCM.dk

Reservedelsleverandør styrker logistik og salg

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Site Manager

Er du vores nye jonglør? Når vi installerer vores komplekse og højteknologiske logistikløsninger på kundernes sites overalt i verden, har vi brug for en Site Manager, der er i stand til at jonglere med adskillige opgaver og bevare overblikket. Samtidig skal det sikres, at vores stærke relationer både internt og til vores kunder bevares og udvikles. Er det dig? Så tilbyder vi en stilling som Site Manager!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Eltronic Fueltech

Supply Chain Specialist

Kunne du tænke dig, at spille en afgørende rolle i arbejdet med at udvikle den samlede værdikæde i en virksomhed, der i den grad bidrager til den grønne omstilling? Og ønsker du at tage et ansvar for at vi på tværs af organisationen styrker samarbejdet og processerne ud mod både leverandører og kunder? Så skal du med på holdet!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

07.04.2024

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle