SCM og produktion er godt med på den kunstige intelligens

De nordiske lande er ifølge ny rapport langt fremme, når det gælder anvendelse af kunstig intelligens. Supply chain management og produktion er to af de områder, hvor kunstig intelligens bliver brugt flittigt til at fremme forudsigelighed, risikostyring, automatisering, prædikativ service med mere.

”Vi må sondre mellem det at eksperimentere med AI i virksomhedens støttefunktioner og at bygge virksomhedens R&D op omkring AI. Det er sidstnævnte, der i høj grad kendetegner morgendagens vindere.”, siger Ståle Fredlund Husby, adm. direktør i Silo AI Danmark. Foto: Silo AI Danmark..

23.01.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Silo AI, et af Europas største private AI-konsulenthuse, offentliggjorde i dag den første omfattende markedsgennemgang af brugen af kunstig intelligens (AI) i de nordiske lande. Rapporten “Nordic State of AI”, der er udarbejdet i samarbejde med en række nordiske AI-organisationer, giver et omfattende overblik over de danske, finske, svenske og norske markeder i relation til AI, herunder også hvordan AI udnyttes i forskellige brancher og virksomheder.

En af hovedkonklusionerne på baggrund af talrige statistikker og analyser i rapporten er, at de nordiske lande er langt fremme i brugen af AI, hvilket også understøttes af Oxford Insight Artificial Intelligence Readiness Index, hvor de nordiske lande er blandt de 10 bedste i verden. “Nordic State of AI” kortlægger også, at omkring to procent af verdens fagfolk inden for kunstig intelligens arbejder i Norden, ligesom at hele 70 procent af nordiske virksomheder, der bruger kunstig intelligens, har planer om at ansætte AI-ressourcer og/eller specialister i løbet af de næste seks måneder.

"Der er utallige succeser på anvendelse af kunstig intelligens i Danmark, som naturligvis avler flere succeser. Svinghjulet kører”, siger Jacob Knobel, grundlægger af Datapult AI Consultancy. Foto: Silo AI Danmark..

75 procent af store virksomheder ser på AI
Rapporten er baseret på offentlige, tilgængelige data samt interviews med adskillige AI-specialister som for eksempel forskere på landenes universiteter, virksomheder, embedsmænd i den offentlige forvaltning og investorer fra de nordiske lande. Ifølge rapporten bruger mere end 24.000 nordiske virksomheder i øjeblikket AI i et eller andet omfang. Ud af disse har 4.500 implementeret AI-teknologier i deres virksomhed.

Rapporten viser, at Danmark ligger bag Finland og Sverige, men foran Norge i antallet af virksomheder, der bruger kunstig intelligens som en del af sin kerneforretning. McKinsey oplyser i rapporten ”How artificial intelligence will transform Nordic businesses, 2019”, at hele 75 procent af store danske virksomheder eksperimenterer med AI; mens mere end 20 procent af dem har AI som en afgørende komponent i sin forretningsstrategi. Den nye undersøgelse kortlægger lignende tal og viser, at 4.541 virksomheder nævner AI på deres hjemmeside, mens 849 anvender AI i kerneforretningen.

Godt AI-økosystem i Norden
De vigtigste pointer vedrørende kunstig intelligens fra rapporten kan opsummeres på denne måde:

●  De nordiske lande har en fælles vision om en bæredygtig anvendelse af kunstig intelligens i forhold til at forbedre menneskers liv.
●  Digitaliseringen er gået hurtigt, og der findes store mængder af data i høj kvalitet, som er offentligt tilgængelig.
●  Det veletablerede AI-økosystem i de nordiske lande og lokale forskningscentre muliggør et samarbejde mellem den private og offentlige sektor og universiteter – men der mangler stadig en fælles vision for forskning.
●  Der er masser af AI-startups i alle lande.
●  Kunstig intelligens er allerede meget udbredt i store virksomheder – anvendelsen vokser også i SMV’er.
●  Der er markante forskelle mellem landene i forhold til investeringsniveauet i relation til kunstig intelligens.
●  Tre ud af Europas top-15-universiteter inden for teoretisk datalogi ligger i Danmark.

Kunstig intelligens er meget udbredt i forskellige sektorer i de nordiske lande: I Danmark er sundhedssektoren en stærk bruger af kunstig intelligens. I Norge er energi- og forsyningssektoren kommet langt i anvendelsen af kunstig intelligens, mens de største industrier i Finland til at udnytte kunstig intelligens er store eksportsektorer såsom skov- og skibsbygningsindustrien.

”Vi har nogle rigtig gode forudsætninger for at tage skridtet fra blot at eksperimentere til at implementere AI som et sikkert, troværdigt kerneelement i vores”, siger Anders Kofod-Petersen, AI Solutions Strategist i Silo AI Danmark. .

AI er flittigt brugt af tech-startups, konsulentvirksomheder og store virksomheder.

AI fremmer forudsigelighed
Der er en lang række af brancher og industrier, hvor AI i disse år bliver implementeret – eksempelvis bruges AI-løsninger i alt fra markedsføring til kundeadministration, individualiserede tilbud, prissætning og markedsføring.

Inden for supply chain management og produktion sikrer AI en forudsigelighed i for eksempel vedligeholdelse og drift gennem dataanalyser og supply chain-optimering. Desuden bruges AI på tværs af forskellige brancher i Danmark til automatisering, risikostyring, analysedrevet regnskab, prædikativ service, produktudvikling og på andre områder.

AI skal ind i kernen af R&D
“Vi ligger meget højt inden for AI-relateret forskning og uddannelse i Danmark. Det er også fantastisk at se, at så mange virksomheder giver udtryk for, at de anvender AI - og at antallet vokser. Ikke desto mindre bliver vi også nødt til at sondre mellem det at eksperimentere med AI i virksomhedens støttefunktioner og at bygge virksomhedens R&D op omkring AI. Det er sidstnævnte, der i høj grad kendetegner morgendagens vindere. Vi har taget første skridt på rejsen, men der er stadig meget arbejde foran os”, siger Ståle Fredlund Husby, adm. direktør i Silo AI Danmark.

Parterne bag undersøgelsen

Ud over Silo AI har adskillige organisationer, der arbejder med kunstig intelligens, deltaget i udarbejdelsen af ”Nordic State of AI”-rapporten. Deltagere: Aalto Universitet og ITP-program, AI Sweden, Amesto NextBridge AS, Business Finland, Copenhagen Capacity, Datapult AI Consultancy, Digital Norway, FCAI, Fremtind Insurance, Halmstad Universitet, KTH Royal Institute of Technology, Maki.vc, Nordic Ninja, Norwegian University of Science and Technology og Technology Industries of Finland. Hent rapporten her.

“Det er glædeligt at se det høje antal støttekroner til både grundforskning i og erhvervsfremme af kunstig intelligens. Endnu mere glædelig er dagligdagen hos de mange selskaber, som anvender kunstig intelligens som et redskab til effektivisering, konkurrencedygtighed og vækst. Der er utallige succeser på anvendelse af kunstig intelligens i Danmark, som naturligvis avler flere succeser. Svinghjulet kører”, siger Jacob Knobel, grundlægger af Datapult AI Consultancy.

Tre ud af Europas 15 bedste universiteter inden for teoretisk datalogi ligger i Danmark.

Danske universiteter er førende i Europa inden for udvalgte AI-underdiscipliner, og de øger løbende sine undervisningstilbud målrettet AI. Med et fokus på datalogi er flere danske universiteter førende inden for en række AI-underdiscipliner.

Danske universiteter er i førerfeltet
Danmark har tre universiteter inden for den europæiske top-15, når det kommer til teoretisk datalogi (TCS) og to top-10-universiteter i Human-Computer Interaction. Danmark har også et top-3-universitet i kryptografi og et top-5-universitet i Natural Language Processing. Der er 23 AI-specialiserede uddannelser i Danmark med tre bachelor- og 19 kandidatgrader.

Ser man på AI-relaterede forskningsprojekter på danske universiteter, er næsten 90 procent relateret til anvendelse af AI frem for udvikling af den bagvedliggende teknologi. De mest populære anvendelsesområder er inden for sundhed og bioteknologi (~25 procent), energi og miljø (~10 procent) og landbrug (~5 procent).

Den danske regering fokuserer på at styrke industriens adgang til Science-, Technology-, Engineering- og Mathematics-talenter (STEM) og har derfor indført flere initiativer for at sikre, at erhvervslivets fremtidige talentbehov bliver opfyldt. I 2020 steg antallet af STEM-studerende, der blev optaget på danske universiteter, med 50 procent i forhold til data fra 2009.

“Vi er et af de mest digitaliserede lande i Europa og har nogle af de bedste uddannelser i relation til AI. Vi har derfor nogle rigtig gode forudsætninger for at tage skridtet fra blot at eksperimentere til at implementere AI som et sikkert, troværdigt kerneelement i vores værdiskabelse - både i den private og offentlige sektor”, siger Anders Kofod-Petersen, AI Solutions Strategist i Silo AI Danmark.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup