Sidste forhindring for udsættelse af CSRD ryddet af vejen

EU-Parlamentet bakker entydigt op om at udsætte ikrafttrædelsen af CSRD og CSDDD i nogle år. Det skal give tid til at forhandle indholdet af omnibusdirektivet. Tiltrængt tid når man ser på, hvor delte meninger der er.

531 parlamentsmedlemmer stemte for udsættelsen af rapporteringskrav på bæredygtighed. Det betyder dog ikke, at der er samme opbakning til de konkrete ændringer, EU-Kommissionen har foreslået.. Foto: CSR.dk

07.04.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

En væsentlig kilde til usikkerhed om EU’s ændrede krav til rapportering om bæredygtighed blev ophævet i går. EU-Parlamentet stemte nemlig ja til det såkaldte 'stop-the-clock'-forslag. 

Det godkendte forslag om "stop-the-clock" vil udskyde EU's direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD) med to år og direktivet om virksomheders due diligence i forbindelse med bæredygtighed (CSDDD) med et år. 

Ro til at forhandle

Forslaget om "stop-the clock" er set som nødvendigt for at give EU-lovgiverne tid til at nå til enighed om en vej frem for det bredere omnibusforslag. Af samme grund så man også et overvældende flertal for forsinkelses-forslaget, hvor selv modstanderne af de fleste af de foreslåede ændringer i kravene til virksomhederne stemte ja til udsættelsen.  

Det gælder f.eks. danske Kira Marie Peter-Hansen, som er valgt for SF til den grønne gruppe i EU-Parlamentet og skal være gruppens repræsentant i de kommende forhandlinger om omnibus-direktivets konkrete indhold. 

”Vi er uenige i Kommissionens forslag, men vi har tænkt os at bide os fast til bordet for at trække forhandlingerne i en grønnere retning og beskytte de centrale principper om klimahandling, menneskerettigheder og virksomheders ansvar,” siger hun i en artikel på dr.dk

Masser af debat endnu

Stop the clock-godkendelsen giver altså ingen garantier for selve EU's Omnibus' skæbne. Der er en intens debat blandt politikere, EU-institutioner og andre observatører om, hvilken endelig form EU's omnibus skal tage. 

Venstres Morten Løkkegaard tolker således det klare udfald af stop the clock-forslaget som et tegn på at det går fremad: 

”Jeg er utroligt glad for det klare resultat. Det er virkelig en tiltrængt sejr for fornuften og for de mange virksomheder, der har kæmpet for mere realistiske indrapporteringskrav. Afstemningen viser, at Europa-Parlamentet er klar til at ændre kurs,” siger han til dr.dk.

Det er dog ikke alle, der er enig i den udlægning.  

”… der er ingen tvivl om, at det yderste højre ønsker at afskaffe hele EU’s klimalovgivning – herunder vores bæredygtighedsregler. … Derfor har jeg de seneste uger kæmpet for, at de pro-europæiske partier kunne finde sammen. At vi kunne give hinanden håndslag på, at vi vil gå konstruktivt og ansvarligt ind i forhandlingerne – i stedet for at lade den grønne lovgivning blive afhængig af det ekstreme højre og deres sortsyn,” skriver Kira Marie Peter-Hansen på LinkedIn.

Så selv nu, hvor "stop-uret"-forslaget er blevet godkendt, vil virksomheder og investorer fortsat stå over for usikkerhed om hvor omnibusdirektivet lander i sidste ende. Og med de stærkt delte meninger om EU-omnibussen, som den ser ud nu, så man må forvente at den kommer til at undergå visse ændringer for at nå frem til et kompromis. 

Nøglen bliver om den store midtergruppe i EU-Parlamentet (EPP) læner sig til højre eller venstre i salen for at få et flertal på plads. 

EU-Kommissionen vil have nye standarder i en fart

I mellemtiden forsøger Europa-Kommissionen at holde dampen oppe, og har for nylig bedt European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), som udarbejdede de eksisterende europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS) under CSRD, om at udvikle et revideret sæt ESRS-standarder inden den 31. oktober 2025. 

Kommissionen beder EFRAG om at prioritere kvantitative frem for kvalitative oplysninger, fjerne krav om lav væsentlighed i forbindelse med generel rapportering og yderligere uddybe, hvordan aktuelle væsentlighedsvurderinger kan omsættes til gældende oplysningskrav, samt sondringen mellem obligatoriske og frivillige oplysninger.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

24.04.2025SCM.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

22.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Strategisk sparring og styrket samarbejde

22.04.2025SCM.dk

Kun 29 procent af supply chain organisationer er klar til fremtiden

14.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kvalitetsmodul løftes - AI Agent på vej

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle