Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

Holbæk bliver epicentrum for sortering og genanvendelse af plastik, når en dansk-tysk alliance opfører Sjællands første sorteringsanlæg til plastaffald. Med kapacitet til at sortere 120.000 ton plastaffald om året er målet at øge genanvendelsen i Danmark og reducere mængden af plastaffald, der forbrændes og eksporteres.

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk Kommune var med, da tyske PreZero og danske Solum underskrev aftalen om køb og anvendelse af 70.000 m2 grund til opførelsen af Sjællands første plastsorteringsanlæg, der skal ligge i Holbæk. Foto: Lindskov.com

16.04.2024

SCM.dk

”Jeg er stolt over, at vi kan tiltrække en virksomhed af denne karakter til Holbæk Kommune. Det kommer til at betyde grønne arbejdspladser og taler lige ind i den grønne omstilling, som vi har stort fokus på. Vi skal i langt højere grad genanvende materialerne, så de kan få et længere liv og bidrage til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Det er afgørende for den grønne omstilling og for at bevare klodens ressourcer. Derfor repræsenterer det nye anlæg til sortering af plastaffald et markant skridt i den rigtige retning. I Holbæk ser vi frem til at kunne blive en aktiv del af denne udvikling og bidrage til realiseringen af Danmarks og EU's ambitiøse målsætning om at genanvende 30 pct. af vores affald i 2030”.

 Sådan sagde borgmester Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk Kommune, da tyske PreZero og danske Solum underskrev aftalen om køb og anvendelse af 70.000 m2 grund til opførelsen af Sjællands første plastsorteringsanlæg. Begge virksomheder har årelang erfaring med den grønne omstilling inden for sortering og genanvendelse af flere typer affald og er blandt de førende miljøvirksomheder i markedet. 

Danmark genererer årligt mere end 350.000 tons plastaffald. 57 procent går til forbrænding, og omkring 100.000 tons eller knap 28 procent sendes til sorteringsanlæg i Tyskland og Europa, hvor det er svært at spore, hvordan og hvor plasten bliver anvendt. Dét skal det nye anlæg i Holbæk lave om på.

”Vi er alle afhængige af plast i vores hverdag, men det tærer på ressourcerne, når det kun anvendes én gang eller hvis det ikke kan indgå i en cirkulær produktion, som er mere klima- og miljøvenlig. Derfor giver det god mening, at vi kan bevare plastaffaldet og udnytte det i landet”, siger administrerende direktør Christian B. S. Christensen fra Solum.

Det nye anlæg til sortering af plastaffald er et vigtigt skridt mod en renere fremtid og bidrager til Danmarks og EU's ambitiøse mål om at genanvende 55 procent af affaldet inden 2030. I kraft af sine sensorer kan anlægget skelne mellem forskellige typer plast såsom PET, HDPE og PP, som giver mulighed for stor genanvendelse af materialerne. Investeringen er derfor vigtig for at øge Danmarks ressourceudnyttelse, der ifølge Circularity Gap Report kun er 4 procent cirkulær og dermed lavere end flere andre europæiske lande. 

PreZero, som er medinvestor i anlægget, driver allerede flere sorteringsanlæg til letvægtsemballage i Europa og bearbejder næsten 700.000 tons emballageaffald med henblik på genanvendelse. 

”Vi er meget spændte på at starte vores aktiviteter i Danmark og yderligere bidrage til EU's genanvendelsesmål. Med Solum som førende dansk miljøvirksomhed og et udviklingshus for bæredygtige løsninger inden for byggeri og energi supplerer vi hinanden godt i det nye projekt”, siger Wolf Tiedemann, CEO for PreZero International. 

Læs også: EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

Holbæk blev valgt på grund af sin beliggenhed og store tilværelse af plastikvirksomheder i området.

”Holbæk blev valgt på grund af sin nærhed til motorvejen, som letter transporten af plastaffald fra Sjælland og Fyn. Holbæk blev desuden udvalgt på grund af kommunens store antal plastikproducerende virksomheder, som sikrer en cirkulær proces for genanvendelsen af plastaffaldet”, fremhæver Tiedemann.

Sorteringsanlægget forventes at være klar til drift fra begyndelsen af 2027. Der er enighed med kommunen, og der arbejdes på at opnå godkendelse gennem udviklingen af en ny lokalplan. Planlægningsfasen for opførelsen vil være i 2024-2025, og byggearbejdet forventes at begynde i 2025/2026.

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup