Skærpede kundekrav kræver bredere udbud af leverandører
Virksomheden Isabella, som fremstiller fortelte til campingindustrien, har hidtil kun haft få leverandører af hver type råvarer. Nu arbejdes der imidlertid hårdt på at udvide leverandørkredsen. Årsagen skal dels søges i, at kunderne forventer at modtage produkterne stadig hurtigere, dels at produkternes livscyklus bliver kortere. Endelig har outsourcing gjort forsyningsvejene længere og mere komplicerede. Det har i alvorlig grad øget behovet for forsyningssikkerhed og en smidig forsyningskæde.
Det siger Kenneth Toftdal, som for knap et år siden blev ansat i en nyoprettet stilling som Supply Chain Director på virksomheden Isabella A/S - tidligere bedre kendt under det mere danskklingende navn, Jysk Camping Industri.
Den 46-årige produktionsingeniør og HDer i organisation har tidligere været fabriksdirektør i Micro Matic. Før da har han dels haft egen virksomhed inden for metalbearbejdning, dels arbejdet som managementkonsulent.
Den vigtigste årsag til, at Isabella besluttede at ansætte en Suply Chain Director, var, at man havde erkendt nødvendigheden af at investere i kompetenceudvikling på det logistiske område.
Det er forudsætningen for, at man kan håndtere udfordringerne i fremtidens forsyningskæde, mener Kenneth Toftdal.
Samtidig stod det klart, at Isabella måtte udvikle sig fra at være en produktionsorienteret til en markedsorienteret virksomhed, og den proces er vi i gang med nu, siger han.
Slut med produktion i Danmark
Den familieejede virksomhed har siden 1957 produceret fortelte, markiser, solsejl samt andet udstyr til campingindustrien og markedsfører i dag telte i den dyre prisklasse af en tilsvarende høj kvalitet. Isabella-programmet har gennem en årrække været flagskibet, hvilket var årsagen til, at man for et halvt års tid siden tog konsekvensen og ændrede virksomhedens navn.
For otte år siden blev en del af produktionen flyttet til Polen, og i 2008 blev yderligere en del af opgaverne overladt til en tjekkisk underleverandør. De to østeuropæiske virksomheder har gradvist overtaget alle løntunge processer, og for tiden er Isabella ved at lukke den sidste danske produktionsenhed i Vejle. Her er der nu til gengæld etableret et kompetencecenter, hvor administration, designafdeling, økonomi- og salgsfunktion samt Supply Chain skal samles.
Derudover er det blevet besluttet, at samtlige råvarer - som fortrinsvis købes i Europa - skal skæres op i kompetencecentret, inden teltene sendes videre til de to fabrikker i Polen og Tjekkiet, hvor de syes på Isabellas maskiner.
Hver eneste vare kan spores
Eftersom vi laver et produkt af høj kvalitet, er leveringstiden et helt centralt omdrejningspunkt, siger Kenneth Toftdal.
Vores produktprogram er stort og meget varieret. Derfor arbejder jeg dels på at få leveringstiden på råvarer bragt ned, dels på at udfase de varianter, som der ikke sælges så mange af. Som et led i denne proces vil vi snart ansætte en international projektingeniør, som får til opgave at øge fokus på overvågning af de to udenlandske produktionsenheder.
Isabella er i dag kendetegnet ved kun at have få leverandører af de enkelte råvarer. Derfor satses der nu på at få to leverandører af hver type råvarer. Herved opnås større fleksibilitet og mere konkurrencedygtige priser.
Da vi jo er lagerproducerende virksomhed, har vi et stort centrallager i Vejle, hvorfra færdigvarerne distribueres ud til vores datterselskaber. Hvis en vare er behæftet med fejl, kan der nemt opstå brud på forsyningskæden, for i så fald kan det tage meget lang tid at genanskaffe produktet i den ønskede forarbejdning. For at imødegå dette problem har vi indført en skrap kvalitetsprocedure på de to østeuropæiske fabrikker. En gruppe medarbejdere kontrollerer hver eneste vare, inden den sendes videre. Ydermere har alle varer et identifikationsnummer, således at de kan spores tilbage gennem hele kæden.
Eksempelvis kan det gå galt, hvis der er farveforskelle på de tekstilruller, som vi får hjem. Derfor gennemføres der altid farvetests, inden produktionen påbegyndes. Samtidig har underleverandørerne forpligtet sig til at ligge inde med en sikkerhedsbuffer i tilfælde af, at der er fejl enten i selve materialet eller i farven. Endelig skal underleverandørerne selv sende testspecifikationer med, når vi modtager råvarer. Herved er ansvaret altid klart placeret, hvis noget går galt, siger Kenneth Toftdal.
Hvem kan levere?
Hver gang Isabellas designafdeling har kreeret et nyt telt, skal virksomheden undersøge, hvem blandt de mulige leverandører som kan levere egnede materialer. Det kan indimellem være lidt af et forhindringsløb på grund af de høje kvalitetskrav. Der er således helt specifikke krav til blandt andet farveægthed, styrke, vandtæthed og vævning. Forudsætningen for, at teltene efterfølgende kan skæres og syes i overensstemmelse med det ønskede design, er i øvrigt, at der ikke er selv den mindste fejl.
Afhængigheden af andres viden
Kenneth Toftdal er overbevist om, at fremtidens Supply Chain-leder - udover at kunne håndtere sin egen disciplin også skal formå at kunne se sammenhængen med andre discipliner og funktioner.
Jeg tror, at Supply Chain-lederens holistiske forståelse bliver endnu mere afgørende, end den er i dag. For mit eget vedkommende er jeg jo i høj grad tvunget til at trække på andres specialviden, i og med at Supply Chain i dag er blevet så kompleks en opgave. Af samme grund er jeg nødt til at studere, hvad der sker på det logistiske område i f.eks. Fjernøsten, hvor udviklingen - også hvad dette angår - hele tiden bevæger sig fremad. Jeg tror, at vi i fremtiden kan lære noget af dem, når det drejer sig om at håndtere en omfattende forsyningskæde. Globaliseringen er også ensbetydende med konkurrence på viden og på evnen til at håndtere f. eks. en stadig kortere produktcyklus. For 15 år siden blev en virksomhed betragtet som meget international, hvis den havde et lille datterselskab i udlandet. I dag er vi nødt til at kunne agere overalt i en verden, som bliver stadig mindre. Sådanne vilkår stiller også nye og vanskelige krav til Supply chain-ledere, mener Kenneth Toftdal.
Kravet er ikke mindst, at vi hele tiden skal finde nye og utraditionelle og endnu hurtigere forsyningsveje. Herved lærer vi heldigvis hele tiden også af de fejl, som uundgåeligt vil blive begået undervejs.