Smidigere og billigere robotter til materialehåndtering

Nye generationer af fleksible og prisbillige robotter er stærkt på vej og vil gøre det nemmere for flere virksomheder at automatisere lagerfunktioner.

12.02.2015

SCM.dk

Amazon har opkøbt robotproducenten Kiva Systems, der producerer fleksible og billige robotter til materialehåndtering og intern logistik. Foto: Kiva Systems..

Robotproducenten Kiva Systems har allerede lanceret små, fleksible robotter, som blandt andet Amazon har taget i brug. Faktisk tror Amazon så meget på udviklingen, at de simpelthen har opkøbt Kiva Systems for at sikre sig en konkurrencefordel på det konkurrenceintense e-handelsmarked.

Læs også: Erhvervsminister: Frygt ikke for automatisering

De små Kiva-robotter har ifølge TED Magazine gjort Amazon i stand til at reducere lagerhåndteringstiden per ordre fra 1 time til 15 minutter, fordi robotterne bringer varen til plukkeren, der ikke behøver bruge tid på at bevæge sig rundt på lageret for at finde og plukke varen.

Kiva-robotterne repræsenterer en ny generation af robotter, der er billige i anskaffelse, fleksible, hurtige og gør det nemt at skalere lageret op og ned efter behov.

Professor i logistik ved Erasmus University i Rotterdam René de Koster:

”Vi har længe set store lagre implementere kranbaserede ASRS-anlæg, Automated Storage and Retrieval Systems. De nye smidige robotsystemer bliver kaldt AVRSR Automated Vehicle Storage and Retrieval Systems. De er langt mere tilgængelige for små- og mellemstore virksomheder, og vi vil i de kommende år se en bølge af manuelle lagre, der bliver automatiserede med den nye fleksible teknologi. Det vil særligt ske i områder, hvor kvadratmeterpriser og medarbejderlønninger er høje”.

Han forventer også, at mange logistikudbydere eller 3PL’er, som i dag hovedsageligt er manuelt baserede, vil automatisere deres lagerfunktioner.

Dansk robotindustri er godt placeret i udviklingen, hvor eksempelvis Universal Robots allerede har slået sit navn fast over hele verden, og en virksomhed som Mobil Industrial Robots har stort potentiale for at gå samme vej. Mange analyser peger i samme retning: Der er vækst og udsigt til endnu mere i vækst i de kommende år for de nye smidigere og billigere robottyper.

Mobile Industrial Robots meddeleler fx i en pressemeddelelse, at en analyse af verdensmarkedet for mobile robotter som MiR100 viser, at der ventes en stejl vækst netop inden for dette felt. Sidste år blev der solgt 1300 mobile robotter på verdensplan, og i perioden 2014-2017 ventes en tidobling.

Logistikrobotter i vækst
Det London-baserede analysehus WinterGreen Research vurderer i undersøgelsen ”Industrial Logistics Robots Report” fra december 2014, at den globale vækst i robotsystemer til palletering, intern logistik, pakning og materialehåndtering vil vokse med 10,1 procent om året frem til 2020. WinterGreen Research analytikerne forventer en markant bølge af mere fleksible robotter og robotsystemer, der vil revolutionere den industrielle materialehåndtering og intern logistik. Rapportens hovedforfatter Susan Eustis udtaler:

”Der er store muligheder i det industrielle logistikrobotmarked. Det nye marked udvikler sig som resultat af, at nye automatiserede processer bliver baseret på teknologiinnovation og nyudviklede robotplatforme bliver implementeret. Det handler om nye gribere, mikroprocessorteknologi, optisk teknologi, kameraer, nanoteknologi, tynde batterier og sensorer, der bliver anvendt på nye innovative måder i robotter. Der er sket et markant spring i mulighederne for at kombinere mange teknologier fra mange kilder, og det giver imponerende resultater”.

Læs også: Fynsk transportrobot skal erobre verdensmarkedet

Rapporten forudsiger, at markedet, der i dag udgør cirka 16 milliarder dollars vil udgøre 31,3 milliarder dollars i 2020.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.04.2024SCM.dk

Maersk opgiver at sælge containerfabrikker

17.04.2024SCM.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

05.04.2024Swisslog

Sponseret

Inbjudan Webinar: Strategisk lagerautomation - 25 april

05.04.2024Zetes

Sponseret

Prévoté transforms inventory management with the ZetesMedea Full Pallet Inventory solution

05.04.2024SCM.dk

Materialehåndtering og robotautomatisering løftes til nyt niveau

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Er dit lager klar til en omnichannel strategi?

04.04.2024TECSYS A/S

Sponseret

Lagerteknologi: Top 5 systemer til at øge effektiviteten

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle