Stantræk fordobler produktionen med robotter

Automatiseringer i Stantræk betyder, at virksomheden nu producerer meget mere for de samme lønkroner. Fra 2008-13 steg omsætningen fra 24 til 40 millioner kroner, mens Stantræk kunne nøjes med at øge staben fra 21 til 28 medarbejdere.

Administrerende direktør i Stantræk Morten Petri Lauritsen fik sin ilddåb i et generationsskifte, der fandt sted under finanskrisen, men ved hjælp af blandt andet fleksibel automation er det lykkedes at styrke virksomhedens konkurrenceevne. Foto: Universal Robot.

28.04.2014

SCM.dk

At automation kan styrke konkurrenceevnen, skrue ned for lønandelen i produktionsomkostningerne og samtidig øge efterspørgslen, er metalforarbejdningsfirmaet Stantræk et godt eksempel på. Her har robotter fra blandt andet Universal Robots været medvirkende til at fordoble produktionen i virksomheden.  

”UR-robotterne betyder, at vi har vundet ordrer, vi ville have tabt førhen. For eksempel producerer vi nu forskellige emner, som tidligere er blevet produceret i Østeuropa. Under krisen blev rigtig meget produktion outsourcet til Asien, men nu oplever vi, at kunderne ser mere nuanceret på, hvordan de kan sikre en god balance mellem kvalitet, leveringstid og prisniveau”, fortæller Morten Petri Lauritsen, administrerende direktør i Stantræk.

Læs også: Automatisering kan øge produktiviteten med 25 procent

Stantræk har investerer i to UR5-robotter fra Universal Robots, og de er begge i drift 16 timer i døgnet.

”Vi vil vokse uden at ansætte flere i produktionen. Ordrebogen vokser, men vi automatiserer os ud af væksten. Robotterne skaber til gengæld helt nye job i vores stab, fordi de giver os råderum til at styrke salgsindsatsen. I løbet af de næste fem år regner vi med at investere i fem til syv UR-robotter mere, og de bliver endnu lettere at integrere, fordi vi har lært rigtigt meget af vores erfaringer med de første”, siger Morten Petri Lauritsen.  

<p>”Ordrebogen vokser, men vi automatiserer os ud af væksten”. </p>

- Morten Petri Lauritsen, administrerende direktør i Stantræk

Siden 2006 er 25 job med ensidigt gentagne arbejdsopgaver ved maskiner forsvundet fra Stantræk. Nu er der kun tre af den type monotone job tilbage.

”Automation koster også job, men det er de fysisk opslidende job. Derfor styrker vi arbejdsmiljøet som sådan, når vi bruger robotter til eksempelvis pick and place-opgaver”, konstaterer Morten Petri Lauritsen, der har stået i spidsen for Stantræk siden 2007.

Virksomheden, der er stiftet i 1967, er en ordreproducerende virksomhed inden for metalbearbejdning i plader og bånd og leverer komponenter til blandt andet elektronik- og bilindustrien.

Lærenemme kolleger
Altmuligmand Poul Lave cirkulerer nu mellem tre robotter i produktionshallen hos Stantræk. To af robotterne er de lyseblå fem-kilos robotarme UR5 fra Universal Robots. De er hans favoritter som ”kolleger”.

”UR-robotterne er smarte og enkle. Softwaren gør dem nemme at bruge. Jeg kan oplære en kollega i de basale funktioner på bare fem-ti minutter, og så er de klar til at ”passe” den, når jeg holder fri. Den gamle type robot tager det flere timer at lære folk op i at bruge”, siger Poul Lave.

Læs også: Fleksible robotter gavner dansk konkurrenceevne

Den ene af UR-robotterne bruges til bearbejdning af 4 forskellige mekanikkomponenter i alu-zink, som den lægger i en stansemaskine og dernæst i en kasse. På højst en halv time kan Poul Lave omprogrammere robotterne til andre emner. En øvet medarbejder kan lægge 400 emner i den samme type maskine per time, hvorimod robotten kan klare 300 i timen. Alligevel vinder robotten i det samlede regnestykke, fordi den hverken skal have løn, pauser eller ferie og heller ikke risikerer at tage skade af at udføre de samme bevægelser 16 timer hver dag.

Fintuning sparer tid
Poul Lave har lært sig selv at bruge UR-robotterne, og han optimerer løbende på applikationerne.

”Jeg fandt faktisk en måde at spare tre sekunder på hvert emne, fordi jeg brugte teach-funktionen til at finjustere robottens bane, så den blev mere glidende. Før håndterede robotten godt fire emner i minuttet, men nu når den seks per minut”, fortæller Poul Lave, mens han fylder et rundbord med 500 emner fra en kasse. I kassen er der 5.148 emner, og med Poul Laves optimering kan robotten bearbejde sådan en kasse fire timer hurtigere end før.

Om Stantræk og Universal Robots

  • Stantræk er en danskejet metalforarbejdningsvirksomhed beliggende i Lystrup ved Århus. Virksomheden beskæftiger 28 medarbejdere og blev stiftet i 1967.
  • Universal Robots er en dansk robotvirksomhed stiftet i 2005. Siden den første UR-robot kom på markedet i 2009, har virksomheden oplevet betydelig vækst og beskæftiger nu knap 100 ansatte. Virksomheden har udviklet robotterne UR5 og UR10, der sælges via 200 forhandlere i 50 lande.

Stantræk har også sammen med maskinbyggeren Armiga udtænkt en kreativ, økonomisk måde at få rundbordet til at dreje frem til det næste magasin, når robotten har tømt det forrige.

Læs også: Lærenemme robotter er fremtidens kolleger

”I stedet for at købe et motoriseret rundbord bruger vi UR-robotten til at dreje bordet videre”, fortæller driftsleder hos Stantræk, Frank Barbarus.

Sparer konsulenttimer
Generelt er der en god stemning omkring robotterne blandt medarbejderne hos Stantræk. Fem af produktionsmedarbejderne har været på automationskursus, og de har selv efterspurgt det.

”Der er ingen sure miner, for folk her i firmaet kan jo også se, at robotterne blandt andet har hjulpet os med at komme til at tjene penge og komme på ret køl efter krisen”, siger Frank Barbarus.

Han anbefaler varmt, at man oplærer en enkelt medarbejder til at blive superbrugere af UR-robotterne. Så kan de indstille robotterne til nye emner og også ”troubleshoote” og finjustere, uden at dyre eksterne konsulenter skal tilkaldes.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.07.2024SCM.dk

Reachstacker løfter 180 ton for Blue Water Shipping

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup