Stregkodens fremtid

Varer skal indeholde flere og flere produktinformationer, og virksomhederne skal reducere omkostninger til at vedligeholde data. Det er udfordringen for fremtidens varemærkning, som et projekt nu gransker dybere.

NGPI arbejder lige nu med en løsning, der går ud på at holde GTIN konstant i en EAN-13 stregkode, men tilføje et produktvariantnummer i en add-on stregkode. Foto: Intermec..

24.10.2014

SCM.dk

”Det kan ikke overraske nogen, at den verden, stregkoden i dag opererer i, har forandret sig betydeligt i forhold til verden for 40 år siden”, fortæller Jane Wulff, GS1 Denmark. Foto: GS1 Denmark..

Stregkoden, som vi kender den i dag, har været en forrygende succes. Alle kender den lille mærkat med de sorte streger, som binder de fysiske varer sammen med it-systemer via skannere, kasseapparater og andet godt.

Det har været en gevaldig løftestang for digitalisering, effektivisering, sporbarhed, lagerstyring og logistik, og den lille mærkat med de sorte streger har banet vejen for markante forbedringer af forsyningskæderne i detailhandlen og alle mulige andre brancher. Nye avancerede teknologier som for eksempel RFID har indtil videre haft meget svært ved at udkonkurrere stregkoden, der i kraft af enkelthed, prisbillighed og nemhed bare bliver ved og ved med at dominere varemærkningen.

”Men stregkoden, som helt præcist hedder EAN-13 stregkoden, kom til verden for mere end 40 år siden, og det kan ikke overraske nogen, at den verden, stregkoden i dag opererer i, har forandret sig betydeligt i forhold til verden for 40 år siden. Meget tyder på, at denne stregkode trods alt er ved at nå sin grænse”, fortæller Jane Wulff fra GS1 Denmark.

Næste generation på vej
Next Generation Product Information (NGPI) hedder projektet, der skal forsøge at løse udfordringen med at finde EAN-stregkodens næste udviklingstrin. Det er lanceret af The Consumer Goods Forum, og deltagerne er førende virksomheder fra branchen og GS1.

Jane Wulff er AIDC Manager i GS1 Denmark og følger projektet tæt: ”I begyndelsen var det kun varenummeret (GTIN), der var brug for i en stregkode, og det er det, som den kendte EAN-13 stregkode er designet til at indeholde. Men i dag har vi behov for langt flere informationer end varenummeret, og EAN-13 stregkoden er derfor utilstrækkelig”.

Læs også: Stregkodeløsning sætter tempo på lageret

Producenter og forhandlere håndterer i dag udfordringen ved hyppige skift af GTIN’et. Men det er dyrt, meget dyrt.

”Det betyder, at mange aktører ikke skifter GTIN så ofte, og det har store negative konsekvenser for datakvaliteten i forsyningskæden. Det problem vil kun blive større i fremtiden, hvor forbrugernes krav til præcise og omfattende informationer stiger, datamængderne stiger og krav til CSR, sporbarhed et cetera stiger”, fortæller Jane Wulff.

Add-on løsning
NGPI arbejder lige nu med en løsning, der går ud på at holde GTIN konstant i en EAN-13 stregkode, men tilføje et produktvariantnummer i en add-on stregkode til at markere mindre produktændringer.

Det vil forebygge brud på forsyningskæden, møde behovet for ekstra informationer gennem add-on koden og holde snor i omkostningerne.

<p>”Her er store muligheder for, at first-movers kan skille sig ud og vinde konkurrencefordele”.</p>

Jane Wulff, AIDC Manager, GS1 Denmark

Langsigtet løsning
Jane Wulff mener personligt, at add-on koden er en udmærket overgangsløsning i en mellemfase. Men det er hendes egen vurdering, at en form for 2D-stregkode, som kan skannes af smartphones, og som kan indeholde langt mere information, vil vinde indpas som en langsigtet løsning.

”Men det er ikke en løsning, der er lige rundt om hjørnet. Det vil kræve meget store investeringer i teknologi og ikke mindst infrastruktur i form af nye skannere til kasseapparater og integration til de bagvedliggende it-systemer, og det vil tage tid. Her er dog store muligheder for, at first-movers kan skille sig ud og vinde konkurrencefordele”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Tidligere Maersk-chef får toppost i Ørsted

27.02.2024SCM.dk

Første ammoniakdrevne containerskib er bestilt

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

21.02.2024Industriens Fond

Sponseret

Kunstig intelligens hjælper robotter med at passe på dyr og mennesker

14.02.2024SCM.dk

Inspirationsdag skal hjælpe med overblik over robotteknologi

13.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Vigtig opdatering på e-fakturering i Polen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup