Teknologien der forbinder ting og net

Det er lidt af en offentlig hemmelighed, men tingenes internet eller IoT ville ikke eksistere uden RAIN RFID-teknologien. RAIN er grundstenen i at skabe forbindelsen mellem ting og net. Og RAIN indeholder store fremtidsmuligheder for IoT.

En RAIN RFID-læser kan registrere op til 1000 chips i sekundet, og prisen er få ører per chip eller tag (IC)..

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Palle har behov for at købe nogle dagligvarer, og han går derfor ned i det lokale supermarked. Men før han gør det, anvender han lige sin mobiltelefon til at skanne sit lager af dagligvarer i køkkenet. Det sker blot med et klik på telefonen, og efterfølgende producerer telefonen via teknologierne Augmented Reality og RAIN RFID en indkøbsseddel til Palle over de ting, han mangler.

I supermarkedet skanner han med telefonens RAIN-læser hver vare efterhånden, som han snupper varen på hylden. I nogle tilfælde tjekker han produktions- og udløbsdato for varen, og på andre tjekker han hvor og hvordan varen er produceret eller hvad, varen indeholder i detaljer.

"Alle prognoser omkring IoT er vildt underdrevne", fortæller Steve Halliday fra RAIN RFID. Foto: RAIN.

Ved supermarkedets udgang interagerer hans telefon med Point of Sales-terminalen (POS), hvilket gør betaling mulig uden, at Palle skal fiske alle varerne op af kurven. Telefonen kan også tilbyde Palle madopskrifter på basis af de varer, han har købt.

Eksemplet bliver fortalt af Steve Halliday, der er præsident for den globale forening RAIN RFID. Han er en RFID- og datafangst-ildsjæl og har været med på den globale scene i en halv menneskealder, hvor han har opsamlet en stor viden om forbundethed mellem ting og net. Han er en af hovedtalerne på konferencen RFID & IoT in the Nordics 2019 på ITU den 23. maj.

Eksemplet med Palle skal illustrere, at tingenes internet eller IoT lige om lidt vil have stor indflydelse på stort set alle menneskers hverdag over det meste af kloden. Og at RAIN RFID er en grundsten i tingenes internet.

Identifikatøren er nøglen til nettet
”Alle ting, der er forbundet med tingenes internet, har brug for en identifkatør”, siger Steve Halliday. Det er intet problem, når vi taler computere, smartphones, tablets, termostater etc., fordi de allerede har teknologi indbygget, der indeholder en identifikatør. Men det samme gælder ikke for alle mulige andre hverdagsting som sko, tøj, fødevarer etc. Disse varer har brug for at få tilført en teknologi, der kan fungere som identifikatør.

”Det er her RAIN RFID slår alt andet, der kunne tænkes at fungere som identifikatør. En RAIN RFID-chip (IC) kan identificere, men den kan også lokalisere, autentificere og interagere fx med sensorer og aktuatorer. Den sidste egenskab gør RAIN RFID i stand til at forbinde ting med nettet på en afstand på op til 15 meter, uden at det kræver fri visuel sigtbarhed eller batteri. En RAIN RFID-læser kan registrere op til 1000 chips i sekundet, og prisen er få ører per chip eller tag (IC). Her er nøglen til at forbinde alverdens ting med IoT-økosystemet”, forklarer han og supplerer:

”Forbrugernes viden om RAIN RFID-teknologien er i dag beskeden, men efterhånden, som vi ser antallet af mobiltelefoner med RAIN-læsere indbygget, vil det ændre sig. I dag køber forbrugere en vare, og de er muligvis opmærksom på, at der er en eller anden ”elektronisk tag” bygget ind i varen. Det har måske et RAIN-, et RFID- eller et EPC-logo på sig, og forbrugeren kan blive adviseret om, at vedkommende kan slukke tagget. Men i den nærmeste fremtid vil forbrugeren kaste sig over tagget, fordi det er en kilde til information om detaljer om varen som for eksempel produktionsdata, sikkerhedsinformation og informationer om anvendelse, vedligehold, vask etc.”.

Teknologier der forbinder ting med net

RAIN RFID er ikke den eneste teknologi, der kan fungere som identifikatør og klare jobbet med at forbinde ting og net. Der er også alternativer, som hver har sine fordele. RAIN RFID har ifølge Steve Halliday den store fordel, at teknologien er markant billigere end alternativerne, som fx omfatter:

  • Bluetooth,
  • Zigbee og
  • Wi-fi

Tingenes internet går amok lige om lidt
Prognoser for udbredelse af tingenes internet eller IoT taler om, at vi vil have 35-50 milliarder ”ting” på nettet i 2020. Men Steve Halliday påpeger, at prognoserne i voldsom grad undervurderer den reelle udvikling.

”De officielle prognoser beskæftiger sig reelt kun med strøm- og batteridrevede enheder som smartphones og computere. Alene i 2018 blev der solgt 15,4 milliarder IC’er (chips, red.), og alt tyder på, at det tal vil være 20 milliarder om året i 2020”, fortæller han.

De tal tager vel at mærke ikke højde for nye applikationer, og der er ifølge Steve Halliday viden om, at der er mange nye applikationer med meget store volumener på vej. Flyselskabernes organisation IATA er for eksempel på vej med et ”aviation bag tag requirement”, der vil omfatte mere end 4 milliarder IC’er per år. Den japanske detailsektor arbejder med at udstyre alle butikker med RAIN RFID-teknologi, og det vil omfatte 100 milliarder IC’er per år.

Bliv klogere den 23. maj

Steve Halliday er en af hovedtalerne på Nordens største konference om RFID og Internet of Things, der foregår på IT Universitet i Ørestaden den 23. maj. Læs mere på 2019.rfididk.org/

”Så alle prognoser omkring IoT er vildt underdrevne. Tingenes internet vil eksplodere i volumen inden for kort tid, og RAIN RFID er moden og klar til at løfte opgaven. Mange eksisterende implementeringer i USA og Europa har vist sort på hvidt, at der er store besparelser at hente inden for kort tid. Teknologien er let at implementere og kan anvendes til mange aspekter af forsyningskæden”, siger Steve Halliday.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

22.05.2024SCM.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

22.05.2024SCM.dk

90 millioner kroner skal styrke dansk tech innovation

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

16.05.2024SCM.dk

Nyt robothovedsæde giver optimale muligheder for nye teknologier

14.05.2024Columbus

Sponseret

Case: B&O's digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

13.05.2024SCM.dk

AI supercomputer skal sætte skub på forskning og innovation

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Smagen af teknologi: BKI’s rejse mod AI-forbedret kaffeblanding

13.05.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Tid til at hoppe på AI-toget

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup