Toldkaos sender chokbølger gennem amerikanske forsyningskæder
Piskesmældseffekten – også kendt som Forrester-effekten – er velkendt og velbeskrevet. Nu forklarer MIT-professor chokbølge-effekten på omkostningerne i forsyningskæden – for eksempel forårsaget af trusler om højere told og handelskrig. Fra den oprindelige produktion til slutforbrugeren bliver alt imellem disse to punkter forstyrret, hvilket medfører stigninger i omkostninger og ineffektivitet
”Den økonomiske indvirkning kan mærkes langt ud over havneterminalerne. Hvis færre containere kommer af skibene, vil der være mindre forretning for de lokale terminal- og fragtoperatører, der henter og leverer containerladninger af gods. Hvis færre containere når detail- og e-handelslagre, der er afhængige af international handel, vil der være behov for færre lagerarbejdere, og færre detailmedarbejdere vil være nødvendige for at fylde hylder op”, skriver Yossi Sheffi. Foto: 123rf.com.
For nylig oplevede rejsende i hele USA flyforsinkelser og aflysninger på grund af problemer på to lufthavne på østkysten. Korte, men skræmmende udfald i flyvekontrollørernes gennemsigtighed og kommunikation med fly på Newark, N.J. lufthavn. Årsagen var en udstyrsfejl i Newark og Philadelphia, og det førte til flere dages flyforsinkelser og aflysninger i hele det nationale luftfartssystem. Denne situation understreger konsekvenserne af en forstyrrelse på et eller to knudepunkter i et netværk, der ifølge Federal Aviation Administration (FAA) håndterer omkring 45.000 starter og landinger om dagen.
Læs også: Supply chain ledere er ikke beredte på toldkaos og geopolitisk uro
”En lignende bølgeeffekt breder sig gennem det amerikanske jordbaserede fragtgodssystem. Men årsagen er en helt anden. I stedet for upålidelig og forældet teknologi og infrastruktur, er årsagen Trump-administrationens tilgang til toldafgifter. Administrationens skiftende pålægning og uforudsigelige ændringer i toldsatser skaber usikkerhed og øger omkostningerne for amerikanske virksomheder, store som små. Og når virksomhedsledere står over for usikkerhed, vil de naturligvis tøve med at fortsætte som sædvanligt”. Sådan skriver den anerkendte amerikanske supply chain professor Yossi Sheffi fra MIT på Linkedin den 4. juni 2025.
Pendulet svinger - første gang
Da præsident Trump pålagde toldafgifter på import fra Kina i sin første periode, reagerede mange importører ved hurtigt at placere nye ordrer og fremskynde leveringer af eksisterende ordrer, så de ville ankomme før toldafgifterne trådte i kraft. Dette forårsagede betydelige flaskehalse i havne og for intermodal jernbane. Nogle importører ventede op til to måneder på, at deres forsendelser skulle finde vej på tværs af landet fra vestkysten.
I begyndelsen af april meddelte USA nye toldafgifter - ikke kun på Kina, men på næsten alle lande i verden. Nogle importører skyndte sig derfor igen at bringe varer ind. Men som gengældelseshandelen med Kina har udviklet sig - med hidtil usete høje toldafgifter og daglig usikkerhed om, hvor høje de ville være eller hvornår og hvor længe de ville være i kraft - har mange importører gjort det modsatte: aflyst eller udsat forsendelser. Som følge heraf har vestkystens havne set markante fald i indgående containervolumen fra Kina, og containerskibsredere har sprunget nogle havneanløb over eller helt aflyst sejladser. Havnene i Los Angeles og Long Beach, de største amerikanske indgangsporte for containeriseret import, så et fald på 44 procent i containerskibsanløb ugen den 4. maj sammenlignet med samme uge i 2024. Denne forstyrrelse er dog ikke begrænset til vestkysten. I midten af maj rapporterede maritimt forskningsfirma Drewry, at store rederier havde aflyst 7 procent af deres sejladser på øst-vest handelsruter verden over.
På lang sigt kan aflyste ordrer og sejladser føre til afskedigelser og et efterfølgende tab af kapacitet
Yossi Sheffi
Effekten er afskedigelser på stribe
”På lang sigt kan aflyste ordrer og sejladser føre til afskedigelser og et efterfølgende tab af kapacitet. I Los Angeles var ifølge havnedirektør Gene Seroka for eksempel kun halvdelen af det sædvanlige antal containerskibe ved kaj i havnen den 9. maj, og omkring 400 færre dokarbejdere end sædvanligt havde arbejde den dag. Den økonomiske indvirkning kan mærkes langt ud over havneterminalerne. Hvis færre containere kommer af skibene, vil der være mindre forretning for de lokale terminal- og fragtoperatører, der henter og leverer containerladninger af gods. Hvis færre containere når detail- og e-handelslagre, der er afhængige af international handel, vil der være behov for færre lagerarbejdere, og færre detailmedarbejdere vil være nødvendige for at fylde hylder op. Nogle små importører bekymrer sig om indvirkningen af højere omkostninger på salg og likviditet, og endda om de kan overleve”, skriver Yossi Sheffi og tilføjer: ”Og lad os ikke glemme, at eksporten også lider”.
Læs også: Toldkrig gør forsyningskæder dyrere og dårligere
Gengældelsestoldafgifter pålagt af Kina og andre handelspartnere har skåret ned i efterspørgslen efter amerikanske produkter, hvilket efterlader landmænd og andre eksportører med problemer med at betale deres regninger, beholde deres medarbejdere og forhindre produktspild. De vil også blive skadet af enhver langsigtet reduktion i kapaciteten blandt de logistik- og transporttjenester, de er afhængige af.
Pendulet svinger - igen
Den 12. maj ændrede situationen sig igen. Trump-administrationen og kinesiske myndigheder meddelte uventet en 90-dages reduktion i toldsatserne, fra 145 procent til 30 procent på kinesiske varer og fra 125 procent til 10 procent på amerikanske produkter. Markederne reagerede - eller rettere sagt, overreagerede. Importører, der håbede på at modtage leveringer i dette midlertidige vindue, oversvømmer nu kinesiske fabrikker med nye ordrer og instruktioner om øjeblikkeligt at frigive forsendelser, der var på hold. Forudsigeligt nok kan containerskibsredere ikke imødekomme den pludselige stigning i efterspørgslen efter containerbookinger. Det vil sandsynligvis tage flere uger, hvis ikke måneder, at rydde op i de resulterende backlogs.
Toldafgifterne på kinesiske varer kan være midlertidigt reduceret, og efterspørgslen svinger tilbage i den positive retning.
”Men hvor længe vil det vare? Vil transport-, logistik- og lagerleverandører være villige til at genansætte og reinvestere, når de ikke kan være sikre på, hvad situationen vil være de næste måneder, uger eller endda dage? Specielt - vil kapaciteten være der, når de 90 dage er ovre, eller vil de høje toldafgifter vende tilbage, og dem, der har investeret i mennesker og aktiver, vil blive efterladt med regningen?”, skriver han og supplerer:
”Derfor bør vi ikke blive for begejstrede for den 90-dages pause og reduktion i USA-Kina toldafgifter. Vi kan ikke være sikre på, hvilke præcise konsekvenser denne fortsatte volatilitet vil have på det amerikanske transportsystem”.
Største forstyrrelser siden 2. verdenskrig
Yossi Sheffis opslag på Linkedin har fåret mange amerikanske supply chain folk til at kommentere. Tre af dem lyder for eksempel:
“Alle signaler indikerer, at dette skiftende miljø vil fortsætte i den overskuelige fremtid. Selv når aftaler er indgået eller allerede er på plads, bliver de igen ophævet med kort varsel. Der er en afkobling mellem politikformulering og implementering og de reelle praktiske konsekvenser”.
En anden lyder: ”Forhandlere placerer typisk asiatiske ordrer fra februar til juli med indgående lager fra midten af august til midten af november. Med uforudsigelige ændringer vil de fleste forhandlere være konservative—hvilket fører til OOS (udsolgt) forhold omkring Thanksgiving eller tidligere. Vi har ikke oplevet sådanne forstyrrelser siden 2. Verdenskrig”.
Og en tredje kommentar: ”Vi har hørt om piskesmældseffekten på lagerbeholdninger, og nu forklarer Yossi Sheffi chokbølge-effekten på omkostningerne i forsyningskæden. Fra den oprindelige produktion til slutforbrugeren bliver alt imellem disse to punkter forstyrret, hvilket medfører stigninger i omkostninger og ineffektivitet”.