Top 8 supply chain-teknologitendenser

Kunstig intelligens, digitale tvillinger og blockchain er tre af de otte dominerende teknologitendenser, som analysehuset Gartner fremhæver for 2019.

09.12.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi har hørt det før, men det gør det ikke mindre sandt: Forsyningskæder bliver stadig mere globale og stadig mere komplekse. Råvarer og produkter krydser store afstande på tværs af mange geografiske zoner og passerer igennem en mangfoldighed af leverandører, producenter, distributører, transportører og serviceleverandører.

Det sker ofte uden, at de involverede supply chain-afdelinger er bevidste om, hvor mange led forsyningskædenetværket i virkeligheden består af. I teorien bør en virksomhed kende alle de parter, der er en del af den udvidede forsyningskæde og ikke mindst være i stand til at have fuld tillid til parterne.

Analysevirksomheden Gartner har identificeret otte stragisk vigtige supply chain-teknologitendenser, der har stor effekt på industrien, men som endnu ikke har nået stor udbredelse. Der er tale om teknologier, som er under hastig udvikling eller er ved at nå kritiske tipping points, når det gælder anvendelse og modenhed.

  1. Blockchain

Dette er dog langt fra tilfældet i virkelighedens verden, og derfor kan teknologien blockchain være en nyttig teknologi på tre måder: antikopivarer, sporbarhed/gennemsigtighed og effektivitet. Teknologien er stadig relativ umoden, men interessen er ifølge Gartners opgørelse ikke desto mindre accelereret kraftigt i løbet af det seneste år, og den er derfor blandt Gartners otte top-teknologitendenser for supply chain-området.

  1. Kunstig intelligens

Kunstig intelligens eller AI (artificial intelligence) understøtter udvidet supply chain-automation. AI kan hjælpe med at automatisere forskellige forsyningskædeprocesser som for eksempel prognoser for efterspørgsel, produktionsplanlægning eller forebyggende vedligehold. Automatiseringen medfører augmenteret menneskelig beslutningstagen, fordi beslutningerne ikke længere kræver menneskelig indblanding.

  1. Avancerede analyser

Advanced analytics har stor effekt på forsyningskæder. Teknologien bliver i stigende grad anvendt i realtid eller næsten-realtid på områder som dynamisk prissætning, produktkvalitetstest og dynamisk genopfyldning. Adgang til supply chain-data – som for eksempel IoT-data, dynamiske salgsdata og vejrmønstre – gør det muligt at ekstrapolere det aktuelle miljø og skabe en bedre forståelse af fremtidsscenaria og fremhæve lønsomme anbefalinger.

  1. IoT

Anvendelse af tingenes internet (IoT, Internet of Things) vokser i udvalgte supply chain-domæner, men det sker endnu kun sjældent som en del af komplet end-to-end-forsyningskædeproces. Logistikafdelinger anvender allerede sensorer, der sporer aktiver eller containere.

IoT har stort gevinst-potentiale for supply chains inden for områder som bedre udnyttelse af udstyr og aktiver, højere oppetid på systemer, forbedret kundeservice, forbedret varetilgængelighed og forbedret gennemsigtighed i den samlede forsyningsæde.

  1. Robotic process automation (RPA)

RPA-værktøjer reducerer omkostninger, eliminerer ofte gentagne fejl, øger procestempo og forbinder applikationer. RPA har vist sig at være meget effektive i enkle use cases, særligt på områder hvor en tredjepart ikke leverer en API (application process interface) eller anden måde, der kan automatisere dataintegrationen.

Der er stor forskel på, hvor parate forskellige organisationer er til at indføre RPA, og derfor er der også stor forskel på, hvor stort potentialet er.

  1. Autonome ting

De dukker op over det hele. Alle mulige intelligente ting, der er digitalt forbundne. Robotter, droner eller autonome køretøjer forbedrer eksisterende forretningsmodeller og åbner op for helt nye forretningsscenaria. Autonome dingenoter er ofte fysiske enheder, der opererer i den virkelige verden.

Det er for eksempel robotter, der udfører opgaver på en stabil og koordineret måde, som skaber en pålidelig og forbundet proces i en produktion. Eller det kan være en flok droner, der drøner rundt på et større lager og tager billeder med dronekameraet, og på den måde kvalitetstester lagerstatus på en tidsbesparende måde. Autonome ting kan både erstatte og supplere den menneskelige arbejdskraft.

  1. Immersive experience

Immersive experience er oplevelsen af at være fysisk tilstede i en ikke-fysisk verden. Det sker indtil videre ved hjælp af teknologierne virtual reality (VR) og augmented reality (AR), som kan være integreret med wearables, IoT, forskellige sensorer samt samtaleplatforme. Teknologiområdet er under kraftig udvikling.

Supply chain-ledere kan for eksempel anvende teknologien til at gengive udstyr for at vurdere, hvor meget og hvordan udstyret fylder i et givent areal og derved sammenligne forskellige konfigurationer. Eller anvende den til oplæring af og træning i nye processer eller anvendelse af nyt udstyr.

  1. Digitale supply chain-tvillinger

En digital tvilling er en digital repræsentation af en virkelig enhed eller et fysisk system. En digital supply chain tvilling er en digital repræsentation af relationerne mellem alle relevante enheder og systemer i en end-to-end forsyningskæde – som fx produkter, kunder, markeder, distributionscentre/lagre, fabrikker, finans, særlige kendetegn og vejret. Det skaber end-to-end gennemsigtighed, fordi den er synkroniseret med den fysiske verdens forsyningskæde. 

”Det skaber et stærkt og hurtigt beslutningsgrundlag, der kan anvendes på alle niveauer i forsyningskæden fra strategisk til operationelt. Tilførsel af predictive og prescriptive analytics inklusive machine learning og AI kan gøre den digitale supply chain i stand til at foretage automatiske eller semiautomatiske beslutninger, der afstemmer alle dele af kæden”, fortæller Christian Titze, VP Analyst, Gartner.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.03.2024SCM.dk

Rotterdam-terminal vil komme først med landstrøm til alle skibe

02.03.2024SCM.dk

Aalborg Havn klarer sig flot uden Royal Arctic Lines

27.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: Alt du skal vide om EDIFACT

26.02.2024SCM.dk

Manglende kompetencer er stopklods for brug af cobots

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup