Tre store spillere kæmper om pakkeposten

Markedet for pakkepost stiger i takt med, at e-handel bliver mere og mere populært. Og der er særligt tre parter, der kæmper om kunderne: De pressede postkoncerner, nethandelsgiganter som Amazon og de nye drenge i klassen, supermarkederne.

Pakkemarkedet er i høj kurs på grund af dem stigende e-handel, derfor er der også stor konkurrence om kunderne. Særligt de gamle postkoncerner, Amazon og supermarkederne jagter kunderne. Arkivfoto..

02.05.2019

SCM.dk

Pakkepostmarkedets 'grand old man', postcentralerne, kæmper for overlevelse, mens Jeff Bezos internethandelsgigant, Amazon, sigter efter markedsdominans. De nye spillere er supermarkederne, der er kommet til med den stigende vækst inden for dagligvarer indkøb på nettet.

Det pressede postvæsen
De gamle postkoncerner rundt omkring i Europa bløder på grund af faldende brevmængder. I England og Belgien er aktiekurserne faldet med mellem 44 og 59 procent for henholdsvis det britiske postvæsen Royal Mail og belgiske Bpost.

Den nordiske postkoncern Postnord, forsøger blandt andet at indstille sig på en stor omstilling.

Mange postkoncerner prøver derudover at kompensere for den manglende indtjening fra breve ved primært at bevæge sig ind på pakkemarkedet. Men de er oppe mod traditionelle pakkeselskaber som DHL, UPS og Fedex, der allerede har de nødvendige logistiknetværk og teknologiske løsninger, der skal til.

”Det er svært at få pakkeposten til at opveje faldet i brevmængderne”, siger Jens W. Larsson, partner og porteføljeforvalter i hedgefonden St. Petri Capital, til Finans.

Amazon udbreder eget transportnetværk
Men også de traditionelle pakkeselskaber er udfordret. Amazon har udover den kæmpe onlineplatform også meldt sig ind i pakkekampen ved at udbrede sit eget transportnetværk i Europa og står allerede stærkt i Storbritannien, Tyskland og Østrig.

I Storbritannien leverer Amazon selv omkring syv procent af alle pakker i landet, mens det drejer sig om tre til fem procent i Tyskland, ifølge den tyske investeringsbank Berenberg.

Og Amazon er ikke alene. Andre store nethandelsgiganter er også helt ude på vippen for at komme ind på markedet. Det gælder for eksempel JD.com og kinesiske Alibaba, som begge planlægger at ekspandere betydeligt i Europa.

”Det er tænkeligt, at en af dem kunne være på udkig efter at købe sig et pakkeleveringsselskab for at få kontrol over en væsentlig del af sin logistikkæde med ét slag”, skriver Berenberg i en analyse.

Kæmpe potentiale i supermarkeder
Den nye soldat i marken er supermarkederne. I kræft af at forbrugerne i stigende grad lokkes til at bestille deres dagligvarer over nettet og få bragt dem til døren, åbner døren sig til, at supermarkederne kan være pakkepostens nye es i ærmet.

Fødevarelogistik er kompleks og kræver en leveringsmetode, der hverken smelter, fordærver eller knuser varerne. Derfor er det også nemmere for supermarkederne at udbrede deres leveringssortiment til tøj og elektronik, end det er for pakkegiganterne at skulle levere fødevarer, fordi det er en langt dyre proces.

I 2017 købte Amazon den amerikanske dagligvarekæde Whole Foods, og det fødevareeventyr stopper ikke her, ifølge The Wall Street Journal.

”Hvis Amazon kan knække nødden på fødevaresiden, ville det være det logiske bud på, hvem der kan blive bedst positioneret i pakkemarkedet fremadrettet. Ved at tilføje fødevarer til selskabets andre varer kan det vinde en større del af kundernes pengepung, alt imens det mindsker leveringsomkostningerne”, siger Dusan Milosavljevic, analytiker i Berenberg, til Finans.

Men selvom Amazon knækker koden, så bliver det ikke uden kamp. Den store amerikanske fødevarekæde Kroger og franske Casino har nemlig også taget kampen op ved at samarbejde med det britiske onlinesupermarked Ocada.

Læs også: Dansk Supermarked klar med pakkeløsning

Ocada har ingen fysiske butikker, men i stedet gigantiske varehuse fyldt med robotter, der ved hjælp af maskinlæring og komplekse algoritmer kan pakke 50 dagligvarer på få minutter, uden at beskadige produkterne. Onlinesupermarkedet tilbyder også andre supermarkedskæder at stå for onlinelogistikken.

- SDN

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

19.02.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Episode 1 Fremtiden for lagerstyring: AI og automatisering

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup