Tyskland åbner elektrisk motorvej for lastbiler

10 km autobahn i Sydtyskland er blevet udstyret med elkabler, der lader lastbiler trække strøm til kørslen. Effektivitet, fleksibilitet og ikke mindst miljøhensyn er i højsædet, lyder det fra Siemens, der har udviklet e-motorvejen.

Der er opsat luftledninger i begge retninger på den 10 km lange teststrækning mellem Frankfurts lufthavn og industriområdet. Foto: Siemens.

22.05.2019

SCM.dk

I kampen mod forureningen fra den tunge trafik på vejene, er Tyskland klar til at tage næste skridt. Tidligere på måneden, nærmere bestemt tirsdag d. 7. maj, åbnede landets regering således en 10 km lang teststrækning med overhængende elledninger på autobahnen ved Frankfurt.

Læs også: Konsortium klar til at anlægge elvej på Gotland

Der er adskillige fordele at hente for såvel økonomi som miljø ved at elektrificere motorvejsstrækninger som i Tyskland. Grafik: Siemens.

Teststrækningen på den tæt trafikerede A5-motorvej udgør det første forsøg af sin slags på offentlig vej i Tyskland, skriver CNN Business, og har de store lastbiler som forsøgskaniner. Systemet, der er udviklet af Siemens, lader lastbiler trække strøm fra kablerne via en pantograf, som man kender dem fra elektriske toge, på taget, under hastigheder på op til 90 km/t.

Mens bilerne anvender strømmen fra luftledningerne, kører de udelukkende på elmotorer og er dermed i sig selv emissionsfri. Når de så forlader e-motorvejen, tager en hybridmotor automatisk over, når de indbyggede sensorer registrerer skiftet.

Flere strækninger på vej
Ifølge Siemens kombinerer eHighway-systemet, som det kaldes, effektiviteten fra de elektriske jernbaner med fleksibiliteten fra lastbiltransporten. Den markante reduktion i udslippet af CO2 og NO er endnu en fordel, og så kan den gennemsnitlige lastbilejer i øvrigt spare i omegnen af 120.000 kr. på brændstof pr. 100.000 km ved at trække strøm fra oven.

Videre argumenterer Siemens også for, at systemet er nemt at installere på eksisterende veje, hvilket gør det til en ’nem’ genvej til at reducere udslip i områder, hvor det ikke er realistisk at etablere jernbaneforbindelser.

Ifølge CNN har den tyske regering investeret 70 mio. euro (ca. 520 mio. kr.) i at udvikle lastbiler, der kan benytte systemet, bl.a. fra Scania, og det offentliges side håber man da også, at projektet ved Frankfurt, der vil blive efterfulgt at to strækninger mere inden længe, kan føre til øget brug af jernbane og elkøretøjer.

Den tyske miljøminister, Rita Schwarzelühr-Sutter, repræsenterede regeringen ved åbningen af strækningen d. 7. maj. Foto: Siemens.

Læs også: Tysk-svensk samarbejde om elektriske veje

”Elektrificerede lastbiler er en særdeles effektiv løsning på vejen mod CO2-neutral transport”, udtalte den tyske miljøminister, Rita Schwarzelühr-Sutter, ifølge CNN ved åbningen af e-motorvejen, der forbinder Frankfurts enorme lufthavn, som er blandt verdens største på gods, med et nærliggende industriområde.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup