Tyskland åbner elektrisk motorvej for lastbiler

10 km autobahn i Sydtyskland er blevet udstyret med elkabler, der lader lastbiler trække strøm til kørslen. Effektivitet, fleksibilitet og ikke mindst miljøhensyn er i højsædet, lyder det fra Siemens, der har udviklet e-motorvejen.

Der er opsat luftledninger i begge retninger på den 10 km lange teststrækning mellem Frankfurts lufthavn og industriområdet. Foto: Siemens.

22.05.2019

SCM.dk

I kampen mod forureningen fra den tunge trafik på vejene, er Tyskland klar til at tage næste skridt. Tidligere på måneden, nærmere bestemt tirsdag d. 7. maj, åbnede landets regering således en 10 km lang teststrækning med overhængende elledninger på autobahnen ved Frankfurt.

Læs også: Konsortium klar til at anlægge elvej på Gotland

Der er adskillige fordele at hente for såvel økonomi som miljø ved at elektrificere motorvejsstrækninger som i Tyskland. Grafik: Siemens.

Teststrækningen på den tæt trafikerede A5-motorvej udgør det første forsøg af sin slags på offentlig vej i Tyskland, skriver CNN Business, og har de store lastbiler som forsøgskaniner. Systemet, der er udviklet af Siemens, lader lastbiler trække strøm fra kablerne via en pantograf, som man kender dem fra elektriske toge, på taget, under hastigheder på op til 90 km/t.

Mens bilerne anvender strømmen fra luftledningerne, kører de udelukkende på elmotorer og er dermed i sig selv emissionsfri. Når de så forlader e-motorvejen, tager en hybridmotor automatisk over, når de indbyggede sensorer registrerer skiftet.

Flere strækninger på vej
Ifølge Siemens kombinerer eHighway-systemet, som det kaldes, effektiviteten fra de elektriske jernbaner med fleksibiliteten fra lastbiltransporten. Den markante reduktion i udslippet af CO2 og NO er endnu en fordel, og så kan den gennemsnitlige lastbilejer i øvrigt spare i omegnen af 120.000 kr. på brændstof pr. 100.000 km ved at trække strøm fra oven.

Videre argumenterer Siemens også for, at systemet er nemt at installere på eksisterende veje, hvilket gør det til en ’nem’ genvej til at reducere udslip i områder, hvor det ikke er realistisk at etablere jernbaneforbindelser.

Ifølge CNN har den tyske regering investeret 70 mio. euro (ca. 520 mio. kr.) i at udvikle lastbiler, der kan benytte systemet, bl.a. fra Scania, og det offentliges side håber man da også, at projektet ved Frankfurt, der vil blive efterfulgt at to strækninger mere inden længe, kan føre til øget brug af jernbane og elkøretøjer.

Den tyske miljøminister, Rita Schwarzelühr-Sutter, repræsenterede regeringen ved åbningen af strækningen d. 7. maj. Foto: Siemens.

Læs også: Tysk-svensk samarbejde om elektriske veje

”Elektrificerede lastbiler er en særdeles effektiv løsning på vejen mod CO2-neutral transport”, udtalte den tyske miljøminister, Rita Schwarzelühr-Sutter, ifølge CNN ved åbningen af e-motorvejen, der forbinder Frankfurts enorme lufthavn, som er blandt verdens største på gods, med et nærliggende industriområde.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

11.07.2024SCM.dk

Fremtidens transport har flere udfordringer end blot elektrificering

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup