Undervisere blev danmarksmestre i effektiv forsyningskæde

Samarbejde om fælles mål, solid teori og praktisk erfaring er grundlaget for den stærke strategi, vinderholdet fra Syddansk Universitet har lagt for at vinde i The Fresh Connection spillet. Erfaringerne fra spillet kan overføres til den praktiske virkelighed i virksomhederne, mener vinderne, som her afslører deres vinderstrategi, og hvad de har lært af at deltage. Denne artikel er fra scm.dk’s samarbejdspartner p360.dk.

Vinderholdet, Bettina Hansen, Charlotte Pedersen, Jens Arvad Johansen og Henrik Blichfeldt, underviser fremtidens ledere og specialister til danske produktionsvirksomheder på Syddansk Universitet. .

31.05.2011

SCM.dk

Årets vinderteam i spillet The Fresh Connection (TFC) er ikke aktive produktionsfolk men undervisere på Syddansk Universitet. Det var dog ikke alene holdets teoretiske styrke og erfaring som undervisere, der førte til sejr. Alle fire spillere på holdet er nemlig tidligere drevne praktikere.

Profil af et vinderhold
”Vores hold var sammensat af profiler, der ret godt dækkede de enkelte roller og funktioner i spillet og også i mange virkelige organisationer”, fortæller en af de vindende spillere, Jens Arvad Johansen, adjunkt fra SDU.
På SDU-holdet var der to tidligere produktionschefer, så det var naturligt, at den ene blev ansvarlig for operations, og den anden blev udpeget i rollen som indkøber (procurement). Som salgsansvarlig i spillet havde holdet en tidligere product manager. Og en tidligere supply chain chef bestred i spillet posten som supply chain-ansvarlig.
”Det betød, at vi hver især havde ikke blot den teoretiske viden fra vores undervisning, men også den praktiske erfaring med ind i spillet, og det var et ideelt miks”, siger Jens Arvad Johansen.
En anden force på vinderholdet var, at de hurtigt fik deres indbyrdes samarbejde sat i system og talte sammen uden misforståelser: ”Vi underviser alle i supply chain management og operations management, så vi har en fælles reference og kan snakke det samme sprog. Det betød, at vi fra starten opbyggede en stor tillid til hinanden. Dermed var grundstenene lagt til et stærkt samarbejde”.
Det tætte samarbejde brugte holdet til hele tiden at holde fokus på det fælles mål, nemlig at få den højeste return on investment (ROI). Også selvom det i perioder betød, at en spiller individuelt ikke kunne performe optimalt.
”Igennem spillet betød dette fokus på det fælles mål, at vi hver især i vores respektive funktioner i spillet accepterede at få en dårligere score på nogle områder. Læringen er, at man via god supply chain forståelse, tæt samarbejde på tværs af virksomhedens funktioner og ét fælles mål, kan nå langt som virksomhed”.
Kravene til samarbejde minder om virkelighedenUnder spillets højspændte finalerunde lykkedes det hurtigt teamet at blive enige om hvilke ”håndtag”, de ville dreje på i den enkelte opgave. Men SDU-underviserne brugte ikke en formaliseret samarbejdsmodel, der umiddelbart kan formidles til praktikerne ude på virksomhederne. For de gør allerede mange af de samme ting, vurderer Jens Arvad Johansen.
”Vores model for samarbejde - eller fremgangsmåde - var klar fra starten og minder meget om den måde, en produktionsvirksomhed ville gribe en hvilken som helst strategisk opgave an på”.
Først dannede holdet sig overblik over spillet og de enkelte funktioner – hvilke parametre kunne de arbejde med... Det svarer til at have et overblik over, hvilke variabler i form af processer, aktører, aktiver og passiver, man har som leder i en funktionel organisation.
Dernæst fastlagde de en strategi for deres virksomhed – og skulle være enige om, hvordan den enkelte funktion kunne bidrage til, at strategien indfries.
Igennem de enkelte uger af grundspillet brugte holdet S&OP procesmodellen, hvor de først udarbejdede et forecast og derefter arbejdede med forsyningssiden i en iterativ proces, hvor konsekvenserne af forskellige scenarier blev afprøvet.
”Her er det igen vigtigt at fremhæve, at vi spillede som ét team, hvilket betød, at vi alle lyttede til hinanden, og vi delte informationer. Ellers kan man ikke optimere den samlede case, men optimerer kun på enkelte funktionsområder. Det skaber måske en følelse af succes i funktionen, men det bidrager ikke nødvendigvis til virksomhedens samlede resultat”.
Hver torsdag afholdt holdet koordineringsmøde, hvor de blev enig om de enkelte tiltag. Disse møder var ret nemme at afholde, for alle var klar over strategien og kunne derfor hurtigt fastslå, hvordan den enkelte funktion kunne bidrage. De vidste, hvad de skulle gøre.
Holdet opsummerer deres læring således:
”Dan dig først et overblik over, hvad der indgår af variabler, forstå dit marked samt kunderne og opbyg din supply chain baseret på det”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.07.2024SCM.dk

Forskning: Vi kan skære 70 procent af strømforbruget fra kunstig intelligens

26.07.2024SCM.dk

Online markedspladser napper broderparten af den globale e-handel

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup