Værktøj udregner omkostninger ved producentansvar
Spørgsmålet om, hvad det kommende producentansvar for emballage kommer til at koste den enkelte virksomhed, fylder meget i forberedelserne. Derfor lancerer non-profit kollektiv ordningen Emballageretur nu ”Prisindikatoren”, der er et online værktøj, som ud fra de nuværende omkostningsforventninger kan give den enkelte virksomhed en ide om, hvor meget de kan komme til at skulle betale i 2025. Men Prisindikatoren kan også hjælpe virksomhederne med at se, hvor meget en omlægning til mere bæredygtige typer af emballage fra eksempelvis plast til pap kan betyde i kroner og ører.
Med producentansvaret får virksomheder det finansielle og det praktiske ansvar for at sikre, at deres affald behandles miljømæssigt ansvarligt, og at så meget som muligt kan og bliver genbrugt eller genanvendt. Håbet er, at dette kan motivere dem til at vælge eller designe emballage af mere bæredygtige materialer, og også det kan virksomhederne beregne i Emballagereturs værktøj. Foto: Emballageretur. .
Fra den 1. januar 2025 bliver omkring 41.000 virksomheder omfattet af det såkaldte producentansvar for emballage. Producentansvaret betyder, at virksomhederne får ansvaret for deres produkters emballage fra vugge til grav. Det estimeres, at i alt 1,1 millioner tons emballage vil være omfattet af producentansvaret, og det kommer til at koste de berørte virksomheder 2,35 milliarder kroner om året.
De berørte virksomheder har stor interesse for at vide mere om, hvad producentansvaret for emballage kommer til at koste dem, og efterspørger retningslinjer på området, men da lovgivningen endnu ikke er helt på plads, kan man endnu ikke sige det med sikkerhed. Men nu lancerer kollektivordningen Emballageretur, et værktøj, der skal komme virksomhederne i møde.
Værktøjet kaldes Prisindikatoren og kan hjælpe virksomheder med at beregne deres forventede omkostninger. Prisindikatoren er udviklet med data fra en rapport af COWI, som er udarbejdet for Miljøstyrelsen, samt Emballagereturs egne erfaringer med håndteringen af producentansvar.
Det eneste, man skal bruge, er information omkring ens emballagesammensætning og mængden af den. Der er tre typer emballage, der skal tages højde for i beregningen:
1) salgsemballage, selve produktet er pakket ind i
2) den sekundære emballage, hvori der kan være flere produkter pakket
3) transportemballagen, eksempelvis paller.
”Hvad koster det? Det er nok det hyppigst stillede spørgsmål, når virksomheder kontakter os. Med Prisindikatoren giver vi nu vores medlemmer mulighed for at få et fingerpraj om, hvad producentansvaret for emballage potentielt kan komme til at betyde for dem i kroner og ører”, siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Emballageretur.
Læs også: Fintech virksomhed rejser 83 millioner til supply chain financing
Med producentansvaret får virksomheder det finansielle og det praktiske ansvar for at sikre, at deres affald behandles miljømæssigt ansvarligt, og at så meget som muligt kan og bliver genbrugt eller genanvendt. Håbet er, at dette kan motivere dem til at vælge eller designe emballage af mere bæredygtige materialer, og også det kan virksomhederne beregne i Emballagereturs værktøj.
”Prisindikatoren gør det muligt for virksomhederne at teste deres valg af emballage eller justere i mængden af den for at se, hvilken betydning det kan få for omkostningerne. Her spiller emballagens vægt og materiale en afgørende rolle”, siger Morten Harboe-Jepsen.
Man skal være medlem af Emballageretur for at få adgang til Prisindikatoren. Det er gratis at melde sig ind.
- PiB