Verden er 25 procent globaliseret

Der foregår mange chok i verdenssituationen i øjeblikket. Men ifølge en dugfrisk undersøgelse er der alligevel fortsat en stærk udveksling af handel, kapital, information og mennesker på tværs af landegrænser. Det er en vigtig faktor for supply chain resilience. USA's og Kinas forbindelser fortsætter dog med at blive svækket, og Rusland står over for et hidtil uset fald i den globale forbundethed. Danmark ligger på en 11. plads ud af 181 lande.

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs”, fortæller John Pearson. Foto: 123rf.com.

16.04.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

DHL og New York University's Stern School of Business har netop offentliggjort den nye DHL Global Connectedness Report 2024. Der er tale om den mest omfattende tilgængelige analyse af globaliseringens tilstand og retning. Rapporten sporer, hvordan strømme af handel, kapital, information og mennesker bevæger sig rundt i verden, og måler globaliseringen blandt 181 lande og territorier.

Rapporten afslører, at globaliseringen nåede et rekordhøjt niveau i 2022 og forblev tæt på dette niveau i 2023 - på trods af en række globale chok i det seneste årti, herunder covid-19-pandemien, krige i Ukraine og Gaza, handelskonflikten mellem USA og Kina samt Storbritanniens udtræden af EU. Det modsiger forestillingen om, at væksten i de globale strømme er gået tilbage.

Forventer mere globalisering i 2024
Handelsvæksten spillede en afgørende rolle for at øge den globale forbundethed. Andelen af den globale produktion, der blev handlet internationalt, var tilbage på et rekordhøjt niveau i 2022. Efter en opbremsning i 2023 er forventningen, at handelsvæksten vil stige i 2024. Globaliseringen af informationsstrømme har været særligt stærk i løbet af de seneste to årtier, selvom de seneste data viser en stilstand i deres vækst, delvist på grund af mindre forskningssamarbejde mellem USA og Kina. Virksomhedernes globalisering er stigende, idet virksomhederne udvider deres internationale tilstedeværelse og opnår flere salg i udlandet.

Læs også: Månedens udfordring: Logistikdirektøren som antropolog og facilitator

”De seneste resultater fra DHL Global Connectedness Report afviser utvetydigt forestillingen om, at globaliseringen ændrer kurs. Det er ikke blot et tomt buzzword – globaliseringen er en indflydelsesrig kraft, der har forandret vores verden i dybden og har et endnu større potentiale. Det at udvide markeder og skabe muligheder, giver individer, virksomheder og hele nationer mulighed for at blomstre på unikke måder. Ved at omfavne globaliseringen kan vi og vores kunder skabe en lovende fremtid, fremme en stadigt mere forbundet verden, der er mere velstående for alle - og være et fundament for yderligere vækst”, siger John Pearson, der er CEO for DHL Express.

Danmark er 11 ud af 181
Undersøgelsen er en årlig begivenhed, og i årets måling er datasættet sammensat på en anderledes måde end tidligere år. Der er lavet flere forbedringer af metodologien, og de historiske data er fuldstændig opdaterede, hvilket har resulteret i ændringer af placeringer fra de tidligere år. Der er for eksempel indført flere nye indikatorer for informationsstrømme såsom online nyhedstrafik og internationale patenter. Desuden er analysen af kapitalstrømme til at dække annoncerede greenfield-investeringer samt fusioner og opkøb blevet udvidet. Endelig er der også flere tekniske justeringer af måden, data er blevet gjort sammenlignelige.

Læs også: Månedens udfordring: Resiliens kræver stærk indkøbsafdeling

Samlet set ligger Danmark på en 11. plads i forbundethed ud af 181 lande og territorier. Vi hører med andre ord til blandt den absolutte top.

DHL Global Connectedness Report viser også, at båndene mellem USA og Kina fortsat mindskes, idet andelene af begge landes involvering med hinanden, er faldet med omkring en fjerdedel siden 2016. Begge lande forbliver dog betydeligt forbundne i endnu højere grad end næsten nogle andre to lande. Rusland og Europa er blevet koblet fra hinanden, hvilket har resulteret i, at Rusland står over for et hidtil uset fald i forbundethed, der er mere end dobbelt så stort som noget tidligere registreret fald blandt verdens 20 største økonomier. Samtidig viser dataanalysen, at der ikke er nogen bredere opdeling af verdensøkonomien mellem rivaliserende geopolitiske blokke.

Om rapporten

Den anerkendte DHL Global Connectedness Report (der tidligere gik under navnet DHL Global Connectedness Index), er blevet udgivet regelmæssigt siden 2011. Den giver pålidelige resultater om globaliseringstendenser ved at analysere 15 typer af internationale strømme af handel, kapital, information og mennesker. 2024-udgaven er baseret på næsten ni millioner datapunkter. Den rangerer forbundetheden af 181 lande, der tegner sig for 99,7 procent af verdens bruttonationalprodukt og 98,7 procent af dets befolkning. En samling på 181 landeprofiler på én side giver præcise opsummeringer af de enkelte landes globaliseringsmønstre.

Rapporten blev bestilt af DHL og forfattet af Steven A. Altman og Caroline R. Bastian fra New York University Stern School of Business.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

22.05.2024SCM.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

22.05.2024SCM.dk

Dansk NGO kan nu verificere klimaprojekter

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024SCM.dk

Palle- og forsyningskædevirksomhed får ny landechef

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Hvad er NIS2?

16.05.2024SCM.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup