Øget produktinformation udfordrer supply chain

Både lovgivning, forbrugere og smartphone-invasionen kræver flere og bedre produktinformationer. Mængden af informationer stiger, og mærkningen skal nu ske helt ned på enhedsniveau. Det kræver dyre forandringer hos producenter og forhandlere, men det er helt nødvendigt for at fastholde konkurrenceevne og løfte produktivitet.

Walmart har siden 2005 påvirket leverandører til at anvende standarder i produktmærkning og dataudveksling. Foto: Walmart..

06.10.2014

SCM.dk

Smartphones, Internet of Things, forbrugerkrav, e-handel, voksende returflows, near field communication, RFID. Der er masser af tendenser og nye teknologier, som påvirker kravene til varemærkning og datafangst i forsyningskæderne i disse år.

Verdens største detailkæde Walmart har siden 2005 i samarbejde med Consumer Goods Forum stillet krav til leverandører om høj og standardiseret kvalitet i mærkningen af varer og er et godt eksempel på, at mærkning og datafangst er et forsyningskædeanliggende. Det handler om mange ting på én gang: Markedsandele, lovkrav, sporbarhed, forbrugermagt, øget gennemsigtighed i kraft af internet og mobilitet, kopibeskyttelse, effektivisering, agilitet, CSR og bæredygtighed.

”Men en fælles forudsætning for at løfte kvaliteten af varemærkningen og dataudvekslingen er bedre transparens på tværs af hele forsyningskæden, brug af fælles standarder og høj stamdatadisciplin. Der er mange teknologier i spil som stregkoden, 2D stregkoder, QR, passive og aktive RFID, NFC etc. Det er ikke så vigtigt præcis hvilken teknologi, man anvender, bare det sker i overensstemmelse med de standarder, de øvrige aktører i branchen anvender”, fortæller Henrik Granau, der er sekretariatsleder for både RFID Danmark og AIM Denmark samt selvstændig konsulent.

Læs også: Hurtigere og billigere levering fra Walmart

Han forventer, at en stor del af den teknologiske innovation vil komme fra nye aktører som Apple, Google og Samsung. Han fremhæver for eksempel et nyt initiativ, som hedder RAIN RFID Alliance, der er dannet af Google, Impinj, Intel og Smartrac sammen med den globale brancheforening AIM (Automated Identification Manufacturers). RAIN RFID Alliance skal udbrede anvendelsen og innovation af UHF RFID, altså den passive RFID. Henrik Granau hæfter sig ved, at salget af hardware til RFID sidste år steg med 35 procent, ”der har været meget snak om RFID, men nu sker der rent faktisk også en masse”.

<p>”Det er ikke nok at have god mærkning af partier og paller, der skal være effektiv mærkning af den enkelte vareenhed” </p>

Lars Kyed, administrerende direktør, GS1 Denmark

Mindre enheder og flere informationer
”En af de dominerende tendenser inden for SCM er, at den voksende internethandel betyder, at der handles i mindre og mindre enheder. Det er derfor ikke nok at have god mærkning af partier og paller, der skal være effektiv mærkning af den enkelte vareenhed”, fortæller adm. direktør Lars Kyed fra GS1 Denmark og supplerer: ”En anden tendens er, at forbrugerne skal have adgang til flere og flere produktinformationer samtidig med, at virksomhederne skal reducere omkostningerne til at vedligeholde og udveksle data. Der er en kæmpeudfordring her, og en mulig løsning kunne komme i form af et initiativ fra Consumer Goods Forum og GS1 om stregkodens fremtidige udvikling”. 

Transparens på alle niveauer
Han er helt på linje med Henrik Granau, som begge fremhæver, hvor vigtig det er med fuld gennemsigtighed på alle niveauer fra enkeltvare over kartoner og paller til hele partier, og at gennemsigtigheden skal være baseret på globale standarder, der kan læses og bruges af alle parter i forsyningskæderne.

Open source varedata
”En af de store udfordringer er frigivelse af datakilder. Mange leverandører vægrer sig ved at stille varestamdatabaser til rådighed for tredjeparter som for eksempel app-udviklere, der udvikler apps til forbrugernes smartphones og tablets, som kan bruges til at sammenligne priser og produktdata på tværs af udbydere og mærker. Kan alle parter frit og nemt hente de korrekte data ved en sikker kilde, vil det få kæmpestor positiv effekt på datakvaliteten, som kan gavne alle parter”, fortæller Lars Kyed.

Den svære ROI
Både Lars Kyed og Henrik Granau peger på, at det er en stor udfordring at overbevise ledelserne om at investere i varemærkning, datafangst og stamdatakvalitet.

”2D stregkoder kan indeholde rigtig meget information og er lette både at producere og skanne med smartphones, så de er på mange måder en oplagt mærkningsløsning. Men de mange millioner skannere til kasseterminaler, der arbejder i detailhandlen kan ikke skanne 2D-stregkoder, og de bagvedliggende systemer kan ikke håndtere dataene fra 2D. Det kræver altså en enorm investering i udskiftning af kasseterminaler og integration til de bagvedliggende ERP-systemer. Den investering er svær at sælge ind til CEO og CFO i virksomhederne”, fortæller Lars Kyed.

Læs også: Teknologisk tigerspring løfter Carlsberg Sveriges logistik

Henrik Granau supplerer: ”Investering i forbedret varemærkning og datafangst kan ikke kobles til konkrete indtægter eller omsætningspuljer. Det er nærmere en slags infrastruktur, og den slags er vanskelige at lave en konkret forretningsplan og ROI-beregning på. It-afdelingerne har ikke travlt med at implementere nye mærkningsteknologier, de foretrækker at afvente for at være sikker på, at de investerer i den teknologi, der vinder størst udbredelse. Risikoen er, at virksomheden i mellemtiden går glip af en masse udvikling og potentiale”.

Integration og stamdata
”Der foregår en masse tiltag med at bygge bro mellem den fysiske verden og den digitale verden. Internet of Things er i fuldt flor i mange sektorer, og der foregår for eksempel spændende forsøg med at mærke hjælpemidler, varer, patienter, læger etc. inden for hospitalssektoren, så der skabes en tæt kobling mellem det fysiske flow og den digitale styring og dermed gennemsigtighed”, fortæller Claus Fabricius, der er afdelingsleder hos Alectia og har mange års erfaring som rådgiver inden for datafangst og logistik.

Han fremhæver transparens, integration og stamdatakvalitet som de primære udfordringer. ”Man kan ikke overvurdere vigtigheden af korrekte stamdata, og det er min erfaring, at der er rigtig meget at komme efter her”.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

27.02.2024SCM.dk

Stor international aktør udvider sit lager på Aalborg havn

27.02.2024SCM.dk

Industrien forventer højere produktion og beskæftigelse

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup