Ørsted får sit nuludledningsmål videnskabeligt godkendt

Science Based Targets initiative (SBTi) godkender nu Ørsteds 2040-mål for netto-nuludledning i hele værdikæden som videnskabeligt baseret. Det gør SBTi som en del af lanceringen af deres Net-Zero Standard, der netop vurderer om virksomheders klimamål lever op til kravene fra klimavidenskaben.

Ørsted er gået fra at være meget afhængig af fossile brændstoffer til at være et af verdens største grønne energiselskaber med hav- og landvindmølleparker samt sol- og bioenergianlæg. Foto: Ørsted A/S.

02.11.2021

SCM.dk

”Vi ser stigende ambitioner fra virksomheder om at nå netto-nuludledninger, og det er også helt nødvendigt for at opnå en klimaneutral verden. Det er dog afgørende, at disse mål lever op til klimavidenskabens krav”, siger Mads Nipper, der er administrerende direktør for Ørsted.

Ørsted har gennem de sidste ti år selv fokuseret på først og fremmest at reducere sine scope 1 og 2 udledninger, mens senest også deres scope 3-emmissioner. Energiselskabet har nu fået godkendt deres 2040-mål for netto-nuludledning i hele deres værdikæde gennem Science Based Targets initiatives (SBTi) nylanceret Net-Zero Standard.

Læs også: For få produktionsvirksomheder arbejder hen mod klimaneutralitet

”I Ørsted glæder vi os over SBTi’s nye Net-Zero Standard, som giver en stærkt tiltrængt klarhed over, hvad der kræves for, at virksomheders netto-nulmålsætninger rent faktisk bidrager til at begrænse klimaforandringerne. Vi er stolte af at være det første energiselskab i verden, som har fået godkendt, at vores mål om at opnå en udledning på netto-nul i 2040 er i fuld overensstemmelse med, hvad klimavidenskaben kræver”, uddyber Mads Nipper.

Ørsted er det første og eneste energiselskab, der har modtaget den nye netto-nulvalidering, og er ét af blot syv selskaber på listen, som blev offentliggjort sammen med den nye standard i sidste uge.

Underbygger Ørsteds mål om netto-nuludledninger i hele værdikæden

Ørsted var et af de første energiselskaber, der fastsatte kortsigtede videnskabeligt baserede mål for at reducere udledningerne fra sin el- og varmeproduktion. De er som følger:

  • At reducere scope 1- og 2-udledningen af drivhusgasser fra energiproduktion og drift til 10 g CO2e/kWh i 2025, hvilket svarer til en reduktion på 98 procent i forhold til 2006.
  • I 2020 hævede Ørsted ambitionsniveauet til at omfatte hele sit klimaaftryk (scope 1-3) ved at forpligte sig til, at hele selskabets værdikæde skulle være CO2-neutral inden 2040.
  • For at accelerere indsatsen med at nå dette mål opstillede Ørsted et specifikt mål for reduktion af CO2-udledningen i værdikæden, nemlig at reducere sine samlede scope 3-udledninger af drivhusgasser med 50 procent i 2032 sammenlignet med 2018.

Ved at udfase kul og accelerere udbygningen af grøn energi er Ørsted godt på vej til at nå sit mål for scope 1 og 2. For at nå sit mål for scope 3 er Ørsted gradvist ved at reducere sin naturgasportefølje og har lanceret et brancheførende program for reduktion af CO2-udledningen i forsyningskæden i tæt samarbejde med leverandører for at reducere udledningen fra de varer og tjenesteydelser, virksomheden køber.

Læs også: Nyt redskab skal reducere dit CO2-udslip – også i din forsyningskæde

Med udgangspunkt i den hurtige reduktion af CO2-udledninger, som Ørsted har opnået indtil nu, underbygger Ørsted nu sin forpligtelse til CO2-neutralitet på tværs af hele værdikæden i 2040 ved at opstille yderligere videnskabeligt baserede, langsigtede mål for CO2-reduktion:

  • En reduktion af udledningen af drivhusgasser i scope 1-2 fra energiproduktion og drift til 1 g CO2e/kWh, hvilket svarer til en reduktion på 99,8 procent i forhold til 2006 og en reduktion i forhold til den forventede udledning på 10 g CO2e/kWh i 2025.
  • En reduktion af udledningen af drivhusgasser i scope 1-3 i hele porteføljen inden for vedvarende energi til 2,9 g CO2e/kWh, hvilket svarer til en reduktion på 99 procent i forhold til 2018 (omfatter ikke naturgasporteføljen, for hvilken der er opstillet et særskilt mål).
  • En reduktion af de samlede scope 3-udledninger af drivhusgasser på 90 procent fra anvendelsen af solgte produkter inden 2040 sammenlignet med 2018 (omfatter naturgasporteføljen).

Ved at forpligte sig til at reducere udledningen på både kort og langt sigt gør Ørsted en indsats for at sikre, at selskabets samlede strategi for CO2-reduktion er i overensstemmelse med en videnskabeligt baseret plan for netto-nuludledning. Mens mere end 90 procent af 2040-målet nås gennem faktiske reduktioner i CO2-udledningen, forpligter Ørsted sig til at neutralisere en eventuel restudledning, der endnu ikke kan reduceres inden 2040, ved at fjerne CO2 fra atmosfæren via certificerede projekter.

Sikrer at virksomheders mål gavner klimaet

Hos SBTi har man etableret den nye Net-Zero Standard for at give en fælles, solid og videnskabeligt baseret definition af netto-nuludledning. Den giver virksomheder mulighed for at fastsætte verificerede CO2-reduktionsmål med langsigtede reduktionsplaner, der er i overensstemmelse med Paris-aftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 °C sammenlignet med niveauet fra før industrialiseringen.

For Paris-aftalen fastslår, at de globale udledninger skal nå netto-nul i midten af dette århundrede, hvis temperaturstigningen skal begrænses til 1,5 °C sammenlignet med niveauet fra før industrialiseringen. Det har i de senere år ført til en kraftig stigning i antallet af virksomheder, som har sat mål for netto-nuludledninger, og to tredjedele af den globale økonomi sigter nu efter at nå en nettoudledning på nul inden midten af århundredet.

På trods af denne tendens er de anviste veje til at opfylde målsætningerne blevet tolket på meget forskellige og inkonsekvente måder, hvilket har medført stigende kritik af virksomhedernes klimamål.

Indtil nu har der manglet troværdige kriterier, der definerer, hvordan langsigtede netto-nulmålsætninger ser ud, hvis de skal stemme overens med 1,5 °C-scenariet. Det har gjort det muligt for virksomheder at indfri mål om netto-nuludledninger ved i vid udstrækning at basere sig på klimakompensationer og ikke gennemføre den betydelige reduktion af egne udledninger, der er nødvendig for at bringe den samlede CO2-udledning ned.

Læs også: Ni trin til at fjerne klimabelastning i din samlede forsyningskæde

SBTi’s nye standard gør det tydeligt, at der er behov for hurtig handling for at halvere CO2-udledningen inden 2030, og at det er afgørende, at der er langsigtede og kraftige reduktioner på 90-95 procent på tværs af værdikæden inden 2050, hvis virksomheders målsætninger om netto-nuludledninger skal leve op til klimavidenskabens krav.

Det betyder i praksis, at resterende udledninger, som virksomhederne må kompensere gennem offset-projekter, ikke må udgøre mere end 5-10 procent, og offset af de resterende udledninger skal ske gennem projekter, der fjerner CO2 fra atmosfæren. Med den nye standard kan virksomhederne nu underbygge deres planer om netto-nuludledning med underliggende langsigtede reduktionsmål og dermed sikre, at disse planer er i overensstemmelse med den nyeste klimavidenskab.

”Jeg opfordrer alle erhvervsledere, der ønsker at gøre en reel forskel for klimaet, til at forpligte sig til de nødvendige kort- og langsigtede reduktionskrav, som den nye SBTi-standard opstiller”, afslutter Ørsteds adm. direktør, Mads Nipper.  

- KCP

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

22.02.2024SCM.dk

ICS vil chikane og mobning til livs

22.02.2024SCM.dk

NGO: Lange udsigter til grøn skibsfart

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup