AI er afgørende for servitization

En ny undersøgelse fra IFS viser, at AI anses som den primære forudsætning for at komme succesfuldt i mål med udbyttebaserede forretningsmodeller (servitization). Opgøret med det traditionelle produktsalg er i fuld gang, og knap halvdelen af virksomhederne i undersøgelsen har servitization som høj prioritet.

”Vi hører ofte fra vores kunder, at digital transformation ikke handler om teknologi. Denne undersøgelse viser, at der er et tæt parløb på ledelsesniveau, når det kommer til at udvikle virksomhederne og aktivt inddrage organisationen i forandringsprocessen. Servitization handler i bund og grund om at være kundedrevet i alt fra design og udvikling til leverance og vedligehold af produkter og services. Servitization har været på agendaen længe. Nu er teknologien moden til, at man til fulde kan høste frugterne af de nye forretningsmodeller”, siger landedirektør i IFS Danmark, Jesper Illum. Foto: IFS..

06.10.2023

SCM.dk

IFS har netop offentliggjort de første resultater af en undersøgelse, som afdækker teknologiens rolle i erhvervslivets overgang til nye forretningsmodeller. Undersøgelsen viser, at indførelsen af udbyttebaserede forretningsmodeller - også kendt som servitization – måske nok foregår under radaren, men er i fuld gang. Den viser også, at teknologi spiller en afgørende rolle i skiftet fra traditionelt produktsalg til servitization, og at AI anses som den vigtigste teknologi (52 procent), skarpt efterfulgt af automatisering (51 procent) og Machine Learning/ML (49 procent).

Undersøgelsen er gennemført blandt beslutningstagere i virksomheder inden for produktion, byggeri, energi, telekom, service, fly og forsvarsindustrien og omfatter deltagere fra Danmark, Norden, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, USA og UAE.

På tværs af brancher har AI vist sig som den afgørende faktor for at opnå værdi med servitization. Det kan være værditilvækst i form af øget effektivitet (28 procent), tilgang af kunder i nye segmenter og på nye markeder (28 procent), øget kundetilfredshed (27 procent), bedre kundefastholdelse (26 procent) og øget indtjening (25 procent).

Behovet for at implementere AI er størst blandt virksomheder i produktions- og serviceindustrien (58 procent), fly- og forsvarsindustrien (51 procent), telekom (50 procent), byggebranchen (48 procent) og energisektoren (48 procent).

Læs også: Millioner til cybersikkerhed i værdikæder

43 procent af virksomhederne i undersøgelsen har servitization som høj prioritet på forretningsagendaen. Det er ligeledes et område, der nyder ledelsens opbakning med CEOs (54 procent) og CFOs (49 procent) i spidsen. Selvom ledelsen bakker op om de nye forretningsmodeller, så viser undersøgelsen, at det er vigtigt at etablere en fyldestgørende og håndterbar forståelse af, hvordan overgangen til servitization vil påvirke medarbejdere og processer. HR-cheferne er opmærksomme på dette og peger på digital teknologi som en grundlæggende forudsætning for at kunne håndtere forandringen. Det er især AI og automatisering til forbedring af workflows og processer, der efterspørges.

”Vi hører ofte fra vores kunder, at digital transformation ikke handler om teknologi. Denne undersøgelse viser, at der er et tæt parløb på ledelsesniveau, når det kommer til at udvikle virksomhederne og aktivt inddrage organisationen i forandringsprocessen. Servitization handler i bund og grund om at være kundedrevet i alt fra design og udvikling til leverance og vedligehold af produkter og services. Servitization har været på agendaen længe. Nu er teknologien moden til, at man til fulde kan høste frugterne af de nye forretningsmodeller”, siger landedirektør i IFS Danmark, Jesper Illum.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

24.05.2024SCM.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

24.05.2024SCM.dk

Bliv klogere på brug af kunstig intelligens i jeres forsyningskæde

23.05.2024SCM.dk

Ny alliance vil udvikle nye danske ChatGPT’er

22.05.2024SCM.dk

90 millioner kroner skal styrke dansk tech innovation

21.05.2024SCM.dk

Milliarder skal forgylde fremtidens kvanteteknologi

20.05.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Loyalty, brand identity, and time matter

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup