AI skal kunne forklares – og man skal være på vagt

I takt med at kunstig intelligens kan lære at se sammenhænge mellem data, vokser behovet for, at menneske bag sørger for transparens og dokumentation, så man kan forklare teknologien. ”Vi holder øje med udviklingen”, understregede IFS’ Christian Pedersen i Boston.

Christian Pedersen kom rundt om flere aspekter af IFS' innovationsarbejde i løbet af sit oplæg på hovedscenen i Boston. Foto: Anders Kampmann.

18.10.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

Begge dele er noget, man er aldeles opmærksom på i IFS, fremhævede virksomhedens Chief Product Officer, danske Christian Pedersen, da SCM.dk mødte ham i Boston i forbindelse med sidste uges IFS World Conference 2019.

Som Bob de Caux, der er VP for AI og robotautomatisering i selskabet, også har været inde på, så ser man fra IFS’ side et behov for at gøre kunstig intelligens ’forklarlig’. Det skyldes ikke kun, at teknologien er kompleks, men også at den bør være gennemskuelig.

”Explainable AI handler ikke bare om, at det er indviklet at forholde sig, hvad denne her teknologi kan – og ikke kan – og at den derfor kræver noget forklaring på forretningsniveau, men også at der skal være et audit trail, altså noget sporbarhed og transparens, så de beslutninger og valg, et AI-program træffer, er synlige og kan dokumenteres”, forklarede Christian Pedersen.

Grundlæggende peger han på, at fundamentet for kunstig intelligens, ligesom det er tilfældet med IoT, er alle former for data, og at resultaterne fra de algoritmer, der ligger bag teknologierne, derfor som udgangspunkt aldrig bliver bedre, end de informationer, de bliver fodret med.

”Det samme gælder jo sådan set os mennesker; alle de indtryk og observationer, vi gør os, tager vi ind og bruger aktivt til at afgøre, hvordan vi handler. Det tager tid og erfaring at lære at behandle den viden, og se de forskellige sammenhænge. Det er det samme for maskinerne”, som han sagde.

Vi holder øje, ingen tvivl om det
Her når vi til det punkt, hvor han mener der er brug for ekstra opmærksomhed, ikke bare fra den enkelte virksomhed, men også fra industrien og myndighederne som helhed.

”At få al data med i en ligning er principielt umuligt, og derfor mener jeg, at man skal være meget på vagt omkring kunstig intelligens og det at lade maskinerne lære selv. Menneskelige træk som selvbevidsthed og intuition er vi langt fra endnu, men vi holder øje, ingen tvivl om det”, sagde han.

Om Christian Pedersen

  • Et års tid som Chief Product Officer for IFS. Inden da godt 1½ år i en tilsvarende stilling hos konkurrenten SAP, og før det 14 år i Microsoft, bl.a. med ansvar for ERP-udvikling, ligesom han har haft ledende roller i Navision.
  • Bosat i Seattle, USA. Passion for motorsport, fodbold og sejlads.

Det afspejler sig også, påpegede Christian Pedersen, i den tilgang, IFS har til sit fortsatte virke og fremtidige ambitioner på vækstfronten, der bl.a. omfatter en stigning i omsætningen fra de omkring 700 mio. dollars, man ramte i 2018, til $1 mia. i 2021, vel at mærke uden opkøb medregnet.

Med Christian Pedersens ord er omsætningen (revenue) et ”udtryk for, hvor godt man gør det for sine kunder”. Her er målsætningen at blive ved med at være bedst, og det omfatter også at tage højde for alle de retninger, udviklingen kan bevæge sige.

Læs også: Vi skal omfavne robotterne

”Som udfordrer i denne her branche skal man have en passion for både sine klienter, partnere og teknologien, og det indebærer også et ansvar for at være opmærksom på, hvad der kan ske på de områder, man arbejder med. Og vi kan altid blive bedre”, sluttede han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.06.2024SCM.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Thomas brænder for at skabe forandringer der kan mærkes på fabriksgulvet

17.06.2024SCM.dk

BMW indfører ny digital platform for den kundevendte forsyningskæde

13.06.2024SCM.dk

Autoværksteder får hjælp til at optimere logistikdriften

12.06.2024SCM.dk

København skal være global innovationskraft for life science og kvanteteknologi

12.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan AI også finde ørevoks?

10.06.2024SCM.dk

Kvanteknologien kan skabe danske erhvervseventyr

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup