Automatisering speeder produktionen af vandhaner

Producenten af eksklusive vandhaner Vola har i kraft af ti års arbejde med automatisering og processer reduceret leveringsevnen fra uger til dage og lagerbindingen med mere end en faktor ti.

05.04.2013

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Vola er et foregangseksempel for mellemstore danske produktionsvirksomheder”, udtaler formand for Dansk Robotforeningen Leif Dalum. Foto: Vola A/S..

Der hersker ro og orden på Volas fabrik i Horsens. Alle råvarer, komponenter, halvfabrikata, færdigvarer, værktøj og udstyr ser ud til at have en fast plads, og alle medarbejdere arbejder roligt og selvsikkert på forskellige opgaver. Gulvene er fejede rene og er fulde af striber, der angiver placeringer for kasser og udstyr, gangarealer eller arbejdsarealer.

Store tavler med Kanban-kort danner centrum forskellige strategiske steder i produktionen, og selv lydniveauet er kontrolleret og relativ roligt. Overalt er der afskærmede celler med lineære automatiserede anlæg eller sprællende robotter, der arbejder i alle dimensioner. Der er tale om en produktion med overskud og overblik her.

Produktion til ordre
Leveringsevne, kvalitet og høj fleksibilitet er afgørende konkurrenceparametre for Vola, der producerer eksklusive vandhaner, armaturer, håndklædetørrere etc.

”Vi fokuserer enormt meget på omstillingstid og gennemløbstid, så vi kan løfte vores leveringsevne. Vi skal være klar til at levere det ønskede produkt inden for 24-48 timer, når kunden ønsker det, og vi producerer kun varer, der er solgt”, fortæller Jan Steen Jørgensen og Peter Krogh, der er henholdsvis teknisk innovationschef og teknisk chef på Volas fabrik i Horsens.

Det må siges at være lykkedes. Virksomheden har de sidste ti år reduceret leveringstiden fra 6-8 uger til 24-48 timer, og lagerbindingen er i samme periode faldet med mere end en faktor ti. Èn af nøglerne er en lavpraktisk, konsekvent og intelligent tilgang til automatisering, hvor Jan Steen Jørgensen, Peter Krogh og kollegaer løbende har analyseret og fundet frem til forskellige dele af produktionsflowet, der med fordel kunne automatiseres. Målet med automatiseringen er først og fremmest at forbedre leveringsevnen. Andre mål omfatter arbejdsmiljø, produktivitet og omkostningsniveau.

Læs også: Fuldt flow på vandhanerne  

Fra funktion til proces
”"For ti år siden havde vi et produktionslayout, som dengang var funktionsopdelt med fokus på de enkelte funktioner. I 2004 gennemførte vi en omfattende analyse af vores komponenter og delte dem op i komponentfamilier. Det blev fundamentet for at indføre et mere procesorienteret produktionslayout, hvor vi drager fordel af, at en familie skal behandles nogenlunde ens. Det giver mindre omstillingstid på maskinerne og et mere effektivt flow. Det gør det også nemmere at designe effektive automatiseringsløsninger”", fortæller Jan Steen Jørgensen.

Peter Krogh supplerer: "”Vi har en meget lavpraktisk tilgang, hvor vi selv tager ansvar for hele tiden at tænke i nye automatiseringsløsninger, der kan forbedre vores flow og gennemløbstid en tand mere. Vi lægger vægt på at fastholde kompetencerne i huset, så vi hele tiden kan arbejde intensivt på kvalitet og forbedringer"”.

Pris i 2010
Vola modtog i 2010 Automatiseringsprisen 2010 for at have udviklet et komplet automatisk produktionssystem, der er en integreret enhed i deres unikke forretningsmodel.

”"Vola har på fremragende vis demonstreret, hvorledes automatisering og lean går hånd i hånd og tænkes ind i forretningsmodellen, så den udgør et stærkt konkurrencevåben op imod de masseproducerede standardprodukter, der kommer fra lavtlønsområder”", udtalte formand for juryen Knud L. Sant. Formanden for Dansk Robot Forening, Leif Dalum supplerede ved prisuddelingen:

”"Vola er et foregangseksempel for mellemstore danske produktionsvirksomheder, idet de har automatiseret på en meget intelligent måde, som også har medført værdier som kortere leveringstider og reducerede lagre. Dette er et forretningsmæssigt unikt set up, der ikke kan kopieres af virksomheder fra Indien, Kina eller andre lavtlønslande"”.

44 procent af Volas ordrer bliver produceret samme dag og leveret samme dag eller dagen efter, ordren er placeret. Foto: Vola A/S..

Modularisering giver pote
Det er lykkedes Vola at bygge produkterne op omkring moduler i et mass customization-koncept. Det betyder, at virksomheden producerer en række standardmoduler, der hurtigt kan sættes sammen til et kundespecifikt produkt, når ordren lander i produktionen.

Virksomheden kan altså levere kundetilpassede, individualiserede produkter på en omkostningsmæssig basis, der svarer til standardiseret masseproduktion, fordi produktiviteten i kraft af automatiseringen er høj. 44 procent af ordrerne bliver produceret samme dag og leveret samme dag eller dagen efter, ordren er placeret. Samtidig er arbejdsmiljøet er forbedret med færre og mindre tunge løft og mindre ensidigt gentaget arbejde.

Læs også: Alle forsinkende led er skåret væk hos Vola

Automatisering med 1-serier
Mange af Volas automatiseringsløsninger producerer serier med helt ned til et styk, og Jan Steen Jørgensen og Peter Krogh fortæller, at de bliver mødt med vantro, når de fortæller om deres produktion til robotleverandører på de store automatiseringsmesser i udlandet.

”"De kan slet ikke tro deres egne ører, når vi fortæller om vores høje varians og små serier. De er vant til at tænke i meget store serier og lav varians, hvor enhedsomkostningen bliver presset ned. Det tænker vi ikke meget i. For os er det vigtige fleksibilitet og leveringsevne, vi skal være klar til at producere og levere det, kunden ønsker, hurtigt og effektivt. Det er sammen med unikke produkter og høj kvalitet det, der skal adskille os fra konkurrenterne"”.

Quick Response Manufacturing
Vola har indført et QRM-team, der skal tage sig af særligt krævende kundeønsker. QRM står for Quick Response Manufacturing, som er et ledelses- og produktionskoncept udviklet af den amerikanske professor Rajan Suri fra University of Wisconsin-Madison. Han mener, at tiden, hvor de store spiser de små, er fortid. I fremtiden er det de hurtige, som vil spise de langsomme.

QRM fokuserer på hastighed som konkurrenceparameter. QRM har fokus på at reducere leadtime (gennemløbstid og leveringstid) hele vejen rundt i en virksomhed – fra kontorgangene til fabriksgulvet. Ifølge professor Rajan Suri er potentialet for at forbedre gennemløbstid typisk på mellem 50 og 90 procent. Konceptet er beskrevet i detaljer i bogen ”It’s About Time” forfattet af Rajan Suri.

Dansk produktion kan sagtens konkurrere
Den amerikanske professor Rajan Suri mener, at danske, vesteuropæiske og amerikanske produktionsvirksomheder sagtens kan konkurrere med kroatiske, kinesiske og koreanske produktionsvirksomheder. Løsningen er speed. Hastighed i både udvikling og leveringstid.

”I mange tilfælde er det en forkert beslutning, når vestlige virksomheder lægger produktion ud til lavomkostningslande. I nogle virksomheder er den resultatet af en mikro-tilgang, hvor man ikke har set på helheden, og beslutningsgrundlaget er derfor utilstrækkeligt. I andre tilfælde skyldes den, at virksomheder ikke indser de muligheder, der rent faktisk eksisterer for at forbedre konkurrenceevnen”, lyder det opmuntrende budskab fra Rajan Suri.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

07.06.2024SCM.dk

Robotcelle forhindrer kaos-mikado i akustikpanelerne

06.06.2024Global AGV

Sponseret

Skån dine medarbejdere og boost arbejdsmiljøet med AGV

05.06.2024SCM.dk

Danske produktionsvirksomheder har kun lige kradset i overfladen af AI

04.06.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi vil beregne det præcise CO2-aftryk for hver eneste tandhjul”

04.06.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

EAB tager endnu et skridt i sin bæredygtighedsindsats og bruger emissionsfrit stål til profilprodukt

31.05.2024SCM.dk

Kombination af 3D-print og sprøjtestøbning skærer måneder af udviklingstiden

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup