Bæredygtighed kræver gennemsigtighed i forsyningskædedata

80 procent eller mere af udledninger og en stor del af andre bæredygtighedsfaktorer foregår i forsyningskæden. Forbedringer kræver kortlægning og opsamling af data i den samlede forsyningskæde fra ende til anden. Det er en af moderne ERP-systemers store opgaver.

”Vi forventer, at vores kunder lige om lidt vil skærpe deres krav til opsamling af bæredygtighedsdata i hele forsyningskæden i rapportering og retfærdiggørelse kraftigt. Det er vi klar til at imødekomme”, fortæller Ole Rasmussen. Arkivfoto fra 123rf.com..

26.05.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Bæredygtighed er allerede stort, og det er på vej til at blive kæmpestort for alle virksomheder. De forbrugertætte virksomheder i detailsektoren er de første, der mærker kravene om mindre CO2, mere biodiversitet, mere miljøvenlighed, bedre arbejdsvilkår etcetera. Men alle andre sektorer vil følge efter i kølvandet, og det er vores erfaring, at de nordiske virksomheder anført af Sverige og Danmark er først på banen med bæredygtighed”, fortæller Oddbjørn Johansen og Ole Rasmussen.

Læs også: Forsyningskæden skal give mere end, den tager

De er henholdsvis Country Manager for Danmark og Global Vice President for Product Management for ERP-leverandøren Infor, og de er hele tiden i dialog med topledelser i både nordiske og globale virksomheder.

”I Infor har vi investeret mere end 5,5 milliarder dollars i udviklingen af cloud-løsninger, der lige præcis skal øge gennemsigtigheden i virksomhedernes data – og det gælder ikke mindst forsyningskædedata om bæredygtighed. Vi forventer, at vores kunder lige om lidt vil skærpe deres krav til opsamling af bæredygtighedsdata i hele forsyningskæden til rapportering og retfærdiggørelse kraftigt. Det er vi klar til at imødekomme”, fortæller Ole Rasmussen.

Det gælder også scope 3
Oddbjørn Johansen supplerer: ”Det gælder også for scope 3. Vi har en lang historik med kunder inden for modebrancherne, hvor sporbarhed af ned til den mindste knap og rapportering om sociale faktorer og arbejdstagerrettigheder har spillet en stor rolle i mange år. Det udvider sig nu til at omfatte udledninger og alle andre ESG-faktorer. Vi forventer, at bæredygtighed generelt bliver en ticket-to-play inden for de næste et til tre år”.

De fremhæver, at det ikke kun gælder de store globale virksomheder. Det gælder også for de mindre og mellemstore virksomheder, der i dag også har og er en del af mere og mere komplekse forsyningskæder, som kræver stærke digitale platforme.

Læs også: Bæredygtighed bliver indkøbskriterie på linje med kvalitet og pris

”Alle typer og størrelser af virksomheder har i dag behov for stærke og fleksible it-strukturer. Stort set alle virksomheder, vi taler med, har i dag mindst én international forbindelse til Polen, Estland, Kina eller andet land. Det stiller store krav til let og hurtig gennemsigtighed i dataflow og er en forudsætning for at kunne styre klima- og bæredygtighedsaftryk ”, fortæller de to ERP-eksperter.

Cloud baner vejen for bæredygtighed
De understreger, at de mener, at cloud-baseret ERP er den eneste holdbare vej at gå, hvis en virksomhed på effektiv vis skal opsamle og styre data om bæredygtighed i forsyningskæden.

”De nordiske virksomheder har set cloud-lyset. De sidste to år kan vi ikke huske, vi har hørt en kunde sige nej til en cloud-løsning. Det vil styrke arbejdet med at opsamle og rapportere data om bæredygtighed i forsyningskæden”, fortæller Oddbjørn Johansen. Foto: Infor..

”Cloud-teknologier bliver konstant forbedret og opdateret, og integrationer mellem de mange it-systemer i en forsyningskæder sker langt nemmere og hurtigere i cloud end på basis af on-premise systemer”, fortæller Ole Rasmussen.

Oddbjørn Johansen tilføjer: ”Cloud ERP gør det muligt at integrere med nye leverandører eller samarbejdspartnere lynhurtigt, ligesom brugergrænsefladerne gør det meget hurtigere at onboarde nye medarbejdere. Det sker vel at mærke med høj it-sikkerhed og uden store risici for sårbarheder for cyberangreb, hacking, ransomware og andre trusler”.

Han dvæler lidt ved brugergrænsefladerne og peger på, at der de sidste år er sket et skift til mere magt til gulvet i virksomhederne – og i retning af mange flere mobile terminalenheder. Det baner vejen for, at brugergrænsefladerne af de moderne cloud-systemer i langt højere grad bliver styret af brugernes reelle behov, og det er også de nordiske virksomheder, der fører an i denne udvikling.

”De nordiske virksomheder har set cloud-lyset. De sidste to år kan vi ikke huske, vi har hørt en kunde sige nej til en cloud-løsning. Det vil styrke arbejdet med at opsamle og rapportere data om bæredygtighed i forsyningskæden, det er der ingen tvivl om”, afslutter de to ERP-eksperter med.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bæredygtighed & data 2023

’Bæredygtighed’ og ’data’ spiller en vigtig rolle i forsyningskæden, og de to komponenter hænger uløseligt sammen. Data kan bruges til at overvåge, analysere og optimere forskellige aspekter af forsyningskæden, hvilket kan bidrage til øget bæredygtighed, ligesom det kan bidrage til nødvendig og måske lovbestemt dokumentation/rapportering. 

Relateret indhold

Øget fokus på ESG kalder på nye leverandører

01.05.2024SCM.dk

01.05.2024SCM.dk

Danmark tjener milliarder på udenlandsk arbejdskraft

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle