Bøgernes forsyningskæde kaster sig over digitalisering

DBKs to logistikcentre i Køge og Haslev på det østlige Sjælland håndterer cirka 90 procent af den danske omsætning på fysiske bøger og er to af de største samt mest automatiserede lagre i Danmark. Virksomheden ruster sig til en fremtid præget af det digitale.

Danmarks suverænt største logistikcenter for bøger i Køge ligner ikke den støvede, nørdede og lidt gammeldags verden, som mange forbinder med bøger, forlag og boghandlere. Foto: DBK.

18.09.2018

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

I 1894 sammenlagde en række fremsynede boggrossister deres forretninger og skabte ”Boghandlerforeningens Kommissionsanstalt”, der senere blev til ”Danske Boghandleres kommissionsanstalt” og endnu senere til ”DBK-Bogdistribution”. I dag er virksomheden en selvejende erhvervsdrivende fond, ”Fonden DBK”.

Gennem snart 125 år har DBK bidraget til effektivisering af boglogistikken i Danmark og har langsomt men sikkert øget sin markedsandel. DBK har til formål at arbejde for at gøre bogbranchens logistik så effektiv og billig som muligt.

Et kæmpestort højautomatiseret kranlager på 100.000 m3 med 26.200 pallepladser og fire kraner arbejder i gange med en højde på 25 meter og en længde på 120 meter. Foto: DBK.

DBK driver i dag to logistikcentre, der håndterer omkring 90 procent af den danske omsætning på fysiske bøger i Danmark. Så man kan sige, at forlag, DBK og boghandlerne tilsammen udgør en komplet værdikæde fra produktion over distribution til salg.

I 2018 er der dog mange andre digitale tendenser, som for eksempel e-handel, e-bøger, selvudgivelser etc., der nuancerer billedet af branchens værdikæde.

Det er også en del af baggrunden for, at DBK i foråret 2018 har ansat Carsten Dalbo Pedersen som ny administrerende direktør og har oprettet en ny stilling som forretningsudviklingschef.

”Der sker store forandringer og potentielle disruptions i bogbranchen, som i høj grad er drevet af den digitale udvikling. Den udvikling skal vi tage højde for, og det bliver måske den største udfordring for os de kommende år”, fortæller Carsten Dalbo Pedersen, der kommer fra en mangeårig opgave som chef for Logistics & eCommerce i PostNord Danmark.

Bøger i et automatiseret flow
Danmarks suverænt største logistikcenter for bøger i Køge ligner ikke den støvede, nørdede og lidt gammeldags verden, som mange forbinder med bøger. Der er bøger overalt og i alle dimensioner; men de bliver varemodtaget, lagret, transporteret, pakket, mærket og afsendt i et højautomatiseret flow præget af topmoderne håndteringsanlæg og effektive styrings- og kontrolmekanismer.

Der er her og der medarbejdere i færd med at supportere systemerne, men i store træk er flowet igennem logistikfabrikken et automatiseret system bundet sammen af conveyors, der transporterer paller eller kasser med bøger, bøger og bøger – og enkelte andre supplerende varer som skoletasker, brætspil, kopper og krus etc.

130.000 m3 med bøger
Motorrummet i DBKs logistikcenter i Køge er et af de mest imponerende i Danmark. Et kæmpestort højautomatiseret kranlager på 100.000 m3, med 26.200 pallepladser og fire kraner, der arbejder i gange med en højde på 25 meter og en længde på 120 meter, udgør hjertet i centeret.

Der er her og der medarbejdere i færd med at supportere systemerne, men i store træk er flowet igennem bøgernes logistikfabrik et automatiseret flow. Foto: DBK.

Anlægget er leveret af Witron, og den primære service udføres af Witron og TGV. WMS fra Witron beregner og aktiverer automatisk flytning af varer fra pallelageret til plukkeanlægget.

Plukkeanlægget er et miniload-anlæg, der kan håndtere over 50.000 forskellige varer og omfatter mere end 78.000 lagerkasser. Lagerkasserne bringes frem til operatøren af otte hurtige fuldautomatiske kraner.

Efter plukning – som foregår med pick-by-light - flyttes ordren automatisk til pakkestationer, hvor faktura eller følgeseddel printes og vedlægges. En medarbejder, der plukker, håndterer i gennemsnit 500 bøger i timen. Det automatiske anlæg transporterer herefter kasserne til transportterminalen, og de sorteres på paller til relevant transportør.

Logistikcenteret i Haslev består blandt andet af et miniloadlager med 60.000 kasser samt et halvautomatisk pallelager med over 18.000 pallepladser i et 18 meter højt lager på 80.000 m3. Varerne fremtages fra lageret og sendes til tre forskellige plukkeområder, der hver især er specialiseret efter, hvor hurtigt den enkelte vare omsættes.

Plukket foregår med pick by voice og fingerscanner. Alle pluk og scanninger bliver løbende registreret for at sikre hastighed og kvalitet. Plukkeområderne er forbundet med transportbånd, og ordrerne ender i det automatiserede pakkeområde, hvor faktura eller følgeseddel printes og vedlægges pakkerne. Pakkerne kører derefter direkte til transportterminalen, hvor de udsorteres til paller eller i bure til de respektive transportører.

Fra volumen til fleksibilitet
”Vi leverer dagligt i gennemsnit 70.000 enheder fordelt på 20.000 pluk og 10.000 forskellige produkter leveret i 8.000 pakker til over 6.000 modtagere”, fortæller COO Johnny Hemmingsen.

DBK har en stor fleksibilitet. Den største dag på året er dobbelt så stor som gennemsnittet og tre gange så stor som den mindste dag.  Internetordrer modtages løbende over dagen og leveres til transportøren samme dag, hvis de er modtaget inden kl. 12:00.

Fakta om DBK

DBK er en moderne 3. parts logistikvirksomhed med over 120 års erfaring, der i dag er en erhvervsdrivende fond med det formål at udvikle og effektivisere samhandlen i den danske bogbranche.

Virksomheden har en solid egenkapital og to moderne logistikcentre, det ene centralt placeret i Skandinavisk Transport Center i Køge, det andet er beliggende i Haslev. DBK beskæftiger cirka 100 medarbejdere med betydelige sæsonudsving.

DBK servicerer over 1.000 danske forlag, og deres salg repræsenterer mere end 90 procent af den kommercielle omsætning af bøger i Danmark. DBK leverer dagligt til alle danske boghandlere og forhandlere samt flere tusinde institutioner og virksomheder i Danmark og udlandet. DBK leverer også på dag-til-dag-basis til private i Danmark og i udlandet på vegne af et antal store og små internetbutikker.

”Men vi bevæger os mod senere ordreindgang og tidligere leveringer. I takt med at e-handel med bøger vokser, ændrer ordremønsteret sig, og markedets krav om fleksibilitet stiger. Vi leverer færre store partier til boghandlere og behandler flere on-the-fly ordrer med enkeltstykspluk”, fortæller Carsten Dalbo Pedersen og tilføjer:

”Den udvikling skal vi selvfølgelig imødekomme. Det kræver et mere dynamisk system hos os. Vi bevæger os fra fokus på volumen-baseret effektivitet til fokus på højere fleksibilitet, hvor vi på kort tid kan efterkomme kundernes efterspørgsel”.

Færre flaskehalse og mere digitalisering
”Vores system er i bund og grund meget fleksibelt; men vi kan gøre det endnu mere fleksibelt. Vi investerer lige nu 10 millioner kroner i at fjerne flaskehalse i systemet, så vi bliver mindre sårbare og kan udnytte vores kapacitet endnu bedre. Målet er at øge den samlede produktivitet med omkring 20 procent”, fortæller Johnny Hemmingsen.

Carsten Dalbo Pedersen peger også på, at DBK i fremtiden skal arbejde med endnu bedre og mere:

  • it-integration med forlag, selv- og medudgivere, boghandlere, supermarkeder og netbutikker fx ved bedre og flere API’er (application programming interfaces),
  • selvbetjening, og
  • digitalisering af interne processer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om materialehåndtering & datafangst

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

FN’s verdensmål kræver nye tiltag og teknologier

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup