Brændstof – ikke skibsbyggeri – er den største hæmsko for Mærsks grønne eventyr

Mærsk er hoppet med på bæredygtighedsvognen og sætter nu tempoet op på den grønne omstilling. Logistikgiganten lancerer en CO2-neutral liner allerede i 2023. Det kræver både anderledes bygget skibe, men også helt nye typer brændstoffer, som ikke er helt billige.

25.02.2021

SCM.dk

”Vores ambition om at have en CO2-neutral flåde i 2050 var et moonshot – næsten utænkeligt – da vi annoncerede det i 2018. I dag ser vi det som et udfordrende, men samtidig muligt mål at nå”, siger Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk, i en pressemeddelelse.

Anledningen er, at Mærsk netop har annonceret, at den første CO2-neutrale liner kommer til at sejle verdenshavene i 2023. Dermed bliver et af virksomhedens grønne 2030-mål opnået hele syv år før tid.

Det andet mål gør på at reducere emissionerne fra shipping med 60 procent. For at nå dette mål bygger Mærsk alle fremtidige skibe med muligheden for at sejle på bæredygtige brændstoffer.

Sjældne, men nødvendige brændstoffer

Selvom den bæredygtige liner har mulighed for at sejle på lavsvovlsolie, så er planen, at skibet fra dag ét kun skal bruges enten kulstof-neutralt e-methanol eller det bæredygtige bio-methanol.

Indtil videre er der dog ikke et marked for disse bæredygtige brændstoffer. Derfor er produktionen og indkøbet af dem den største udfordring for Mærsk lige nu.

”Det bliver en væsentlig udfordring at indkøbe tilstrækkelig mængde CO2-neutral methanol indenfor tidsrammen for lanceringen af den her teknologi”, fortæller Henriette Hallberg Thygesen, der er adm. direktør for Fleet & Strategic Brands hos A.P. Møller – Mærsk.

Læs også: Mærsk hjælper Nordamerika med import af millioner af værnemidler

Hvis de nye bæredygtige skibe skal blive en succes, kræver det altså et stærkt samarbejde med brændstofsproducenter såvel som udviklere af teknologien, hvis produktionen skal nå op i stor nok skala hurtigt nok, mener Mærsk.

Overfor Berlingske beskriver Mærsks chef for den grønne omstilling Morten Bo Christiansen, hvordan Mærsk kun regner med, at byggeriet af skibet bliver marginalt dyrere end normalt. En række praktiske udfordringer omkring håndtering og sikkerhed ved det nye brændstof er Mærsk også tryg ved nok skal blive håndteret i tide. Det er dermed indkøbet af de nødvendige brændstoffer, som er den største udfordring på vejen.

”Den kæmpe udfordring er at få produceret store nok mængder metanol, som vi kan stå på mål for, er CO2-neutralt. Det kaster vi os nu ind i. Jeg kan ikke garantere dig, at det lykkes. Men nu prøver vi,” udtaler Morten Bo Christiansen til Berlingske.

Læs også: Det Blå Danmark skal stadig være klimaneutralt i 2050

Heldigvis oplever Mærsk at flere og flere kunder efterspørger bæredygtige løsninger – og flere er villige til at betale ekstra for at det kan lykkedes med grøn methanol.

”I 2018 gik snakken med kunderne primært på, at nye brændstoffer lød dyrt. I dag kommer flere og flere og siger, »I skal bare løse det her problem, færdig«. Det er simpelthen blevet et strategisk kernepunkt for os. Hvis vi ikke gør noget, står vi om ti år og er irrelevante”, afslutter Morten Bo Christiansen.

Kilde: Berlingske

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

03.05.2024SCM.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

03.05.2024SCM.dk

SMV’er får nye værktøjer til at fastholde og rekruttere unge medarbejdere

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle