Containerskibs-flåder vokser med rekordfart

Det globale containerskibsflåde fortsætter med at opleve rekordvækst i den kapacitet, der blev tilføjet til flåden i 2023 og i det første kvartal i år. Det kan give overkapacitet på mellemlangt sigt, men hjælper på den korte bane.

Rekordstor vækst i containerflåden er med til at afhjælpe de kapacitetsudfordringer, der kommer på grund af problemerne i Det Røde Hav og i Panamakanalen.. Foto: CMA CGM

10.05.2024

SCM.dk

Mens branchens ledere fortsat udtrykker bekymring over mellemlangsigtede overkapacitetsproblemer, har kapacitets-væksten på kort sigt været en fordel i forhold til at modvirke virkningen af omdirigeringerne væk fra Rødehavet og det lavere antal daglige passage gennem Panamakanalen, skriver Maritime Executive.

Brancheforeningen BIMCO har beregnet, at der blev leveret 2,3 mio. TEU containerkapacitet i 2023, hvilket slog en tidligere rekord med 37 procent.

Det svarer ifølge Alphaliners oplysninger til 7,7 pct. af den globale containerflåde på godt 6.900 skibe med en samlet kapacitet på over 29,6 millioner TEU.

Og de nye containerskibe er fortsat med at strømme ind på markedet i 2024 i samme takt.

BIMCO rapporterer, at endnu en ny rekord er sat hidtil i år med mere end 1 mio TEU kapacitet leveret i de første fire måneder af 2024. Det repræsenterer en stigning på 80 procent sammenlignet med den tidligere rekord.

"Trods dette er leverancer stadig langt fra rekorden, når man ser dem i forhold til flådens størrelse," bemærker Niels Rasmussen, der er ledende skibsanalytiker hos BIMCO.

"I 2024 forventer vi, at leverancerne når op på 11 procent af flådekapaciteten i begyndelsen af året. Det blev senest overgået i 2008, hvor leverancer udgjorde 14 procent af flåden."

BIMCO bemærker, at selv efter de leveringen af 1 mio TEU kapacitet indtil nu i år udgør ordrebogen 6,1 millioner, hvilket udgør 21 pct. af den nuværende flådestørrelse.

"Ordrebogens andel af flåden er mere end dobbelt så stor som før COVID-pandemien og lineroperatørernes kontraktspøgelse begyndte," siger Rasmussen.

De mange nye holder containertrafikken i gang

Nye skibe vil dermed fortsat blive søsat i stor stil i 2024 og 2025 og de rekord store mængder af nye containerskibe var forventet at ville betyde et markant overudbud på markedet, som det skete i 2023.

Men nu ser det ud til, at leverancerne i år i stedet bidrager til at holde den globale containertrafik i gang,” siger Niels Rasmussen.

På grund af omdirigeringen af skibe via Kap Det Gode Håb efter Houthiernes angreb i Det Røde Hav er der ifølge BIMCO behov for  omkring 10 procent mere kapacitet for at håndtere den globale containertransport.

Kapacitet, der er nødvendig for at håndtere eventuel markedsudvikling, skal lægges til disse 10 procent, siger skibsanalytikeren.

I sidste uge forudsagde Maersk, at omdirigeringen væk fra Det Røde Hav på ruterne mellem Asien og Europa ville kræve op til 20 pct. kapaciteten i dette kvartal.

Maersk CEO Vincent Clerc advarede dog om, at overkapacitet ville begynde at være et problem senere i 2024 og 2025. Andre branchetopfolk, herunder Rolf Habben Jansen fra Hapag-Lloyd, har også gentaget bekymringerne om overkapacitet på grund af alle de nye skibe, skriver Maritime Executive.

-emte

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

15.05.2024SCM.dk

Stena Oil indvier ny terminal i Frederikshavn

15.05.2024SCM.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

14.05.2024SCM.dk

DFDS investerer milliarder i nye grønne færger

14.05.2024SCM.dk

Vognmændenes overgang fra dieseldrevne lastbiler skal gøres nemmere

13.05.2024SCM.dk

EU: Undgå det vestlige Indiske Ocean og Adenbugten

13.05.2024SCM.dk

Stejl stigning i spotraterne for containere

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup