Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

Danfoss har erfaret, at en del leverandører i SMV-segmentet mangler viden om og overblik over de ESG krav og data, som for alvor sætter agendaen for Danfoss’ forretningsstrategi. Danfoss har derfor indgået et samarbejde med Syddansk Universitet om at tilbyde et 1-dags kursus i ESG for virksomhedens danske leverandører.

”Vi har derfor besluttet at bidrage til at løfte både viden og opmærksomhed blandt vores danske leverandører, som nu er inviteret til vores grundlæggende og generelle kursus i ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen, ESG Procurement Director, Danfoss Climate Solutions. Foto: Danfoss

08.05.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Dansk erhvervsliv består ifølge Danmarks Statistik målt på antal virksomheder af 99,7 procent såkaldt SMV’er, som Danmarks Statistik definerer som virksomheder med færre end 250 ansatte. Danfoss tilhører andelen af 0,3 procent af store virksomheder, og Danfoss har et meget stort fokus på ESG og tilhørende rapportering. Fokusset er drevet af reguleringer fra ikke mindst EU og kraftigt stigende markedskrav. Men virksomheden har erfaret, at mens nogle danske leverandører er ganske modne på en ESG-skala, så er der mange andre, der både mangler viden og fokus på ESG-arbejdet.

”Vi har derfor besluttet at bidrage til at løfte både viden og opmærksomhed blandt vores danske leverandører, som nu er inviteret til vores grundlæggende og generelle kursus i ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen, som er ESG Procurement Director i Danfoss Climate Solutions. 

Læs også: ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Hun tilføjer, at initiativet skal ses som et supplement til andre informations- og uddannelsesinitiativer inden for ESG fra for eksempel Dansk Industri, Dansk Erhverv, Industriens Fond og virksomhedsguiden.dk.

ESG kursus for Danfoss leverandører
Kurset henvender sig eksklusivt til alle Danfoss’ danske leverandører på tværs af Danfoss’ forskellige forretningsområder, og foregår allerede den 6. juni på SDU i Odense.

”I Danfoss har vi længe arbejdet intenst på at udvikle vores ESG-indsatser og tilhørende rapportering, idet vi indtænker ESG som en del af kernen i vores forretningsmodel, så vores produkter og serviceydelser bidrager til en bæredygtig udvikling. Det er vigtigt, fordi vores kunder enten allerede efterspørger det eller snart vil efterspørge det. ESG-rapportering er en konkurrenceparameter, der kun stiger i betydning. Derudover er EU og andre myndigheder i fuld gang med at lancere forskellige ordninger, der alle stiller krav om omfattende ESG-rapportering”, fortæller Kitti Tumbasz. Hun er Senior Director, ESG & Product Compliance i Danfoss Climate Solutions.

Jeg synes, det er et stærkt initiativ af Danfoss. Danfoss er en af landets største virksomheder, og de viser her, at de tager ansvar for at bidrage til at udvikle ESG-modenheden i deres store base af danske leverandører, hvoraf de fleste tilhører SMV-segmentet

Jan Stentoft

Kurset bliver udført af Institut for Erhverv og Bæredygtighed på Syddansk Universitet med professor i SCM Jan Stentoft som hovedkraft. Han udtaler:

”Jeg synes, det er et stærkt initiativ af Danfoss. Danfoss er en af landets største virksomheder, og de viser her, at de tager ansvar for at bidrage til at udvikle ESG-modenheden i deres store base af danske leverandører, hvoraf de fleste tilhører SMV-segmentet”.

Læs også: SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Kurset giver grundlæggende viden om ESG og vil være tilrettelagt som en workshop. På kurset får deltagerne afklaring af spørgsmål om hvem, hvad, hvorfor, hvornår og hvordan i forhold til virksomhedens arbejde med SCOPE 1-3, så deltagervirksomhederne:

  • bliver bevidste om kravene til ESG-rapportering og levering af data til for eksempel større virksomheder.
  • får et sprog og dialogværktøjer til samtaler med f.eks. underleverandører.
  • bliver klar til at udarbejde strategi og handleplaner for bæredygtighed.

SMV’er halter efter ESG-udviklingen
Jan Stentoft og scm.dk gennemførte tidligere i 2024 en undersøgelse i SCM Panelet af, hvordan virksomheder arbejder med ESG-data og hvilken grad, det forekommer. En af konklusionerne i undersøgelsen er, at der på dette område er forskel – og ofte ganske stor forskel - på store virksomheder og små samt mellemstore virksomheder (SMV’er).

Undersøgelsen viser, at de store virksomheder i højere grad end SMV’erne har en klar strategi for ESG-arbejdet. De adspurgte er generelt enige om, at arbejdet med at indsamle ESG-data er i gang; men det er også tydeligt, at dette i højere grad sker blandt de store virksomheder, og at de store virksomheder også er meget længere med at anvende software til indsamlingen.

36 procent af de store virksomheder svarer således, at ’de indsamler og analyserer ESG-data ved brug af software’, og at de ’i nogen grad’ gør brug af automatiserede løsninger. Det samme gør sig gældende for 15 procent af SMV’erne. 

Undersøgelsen viser også, at én ud af tre SMV’er slet ikke er begyndt at fokusere på ESG-data endnu, mens det samme tal er 0 procent for de store virksomheder.

SMV’er mangler ressourcer
Der er enighed på tværs af SMV’er og store virksomheder om, at ansvaret for ESG-arbejdet skal placeres hos topledelsen. 42 procent af de store virksomheder svarer dog, at ESG-ansvaret er placeret hos et bæredygtighedsteam; mens det kun gælder for 18 procent af SMV’erne.

Jan Stentoft peger på, at forskellen formentlig skyldes manglende ressourcer hos SMV’erne og tilføjer: ”Ingen angiver, at ansvaret ligger hos supply chain organisationen, men cirka 9 procent svarer, at det ligger hos ’indkøb’. ESG er dog et ansvar for hele virksomheden, og en placering af ansvar kan sagtens være et ressourcespørgsmål. På den anden side har SMV’erne jo også kunder, som har krav om ESG, hvilket ’salg’ som de første typisk stifter bekendtskab med”.

Om kurset

ESG Scope 1-3

Hvem:           Kurset er eksklusivt for underleverandører til Danfoss.
Hvornår:        6. juni 2024 klokken 8.30-15.30.
Hvor:             Syddansk Universitet, Lokale O96 ved Campustorvet, Campusvej 55, Odense M

Kurset giver grundlæggende viden om ESG og vil være tilrettelagt som en workshop. Kurset henvender sig til alle med interesse for arbejdet med ESG. Kurset er eksklusivt for leverandører til Danfoss. Læs mere her

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG i forsyningskæden

Det er ikke kedeligt at arbejde med forsyningskæden i disse år. Pandemier, naturkatastrofer, grundstødning i Suezkanalen, angreb på skibstrafik i Det Røde Hav, krige i Ukraine , Gaza og følge Uppsala Conflict Data Program 180 andre steder i verden, prissvingninger og inflation, klimaændringer og opbrud i de globale forsyningskæder præget af re-, near- og friendshoring er eksempler på store megatendenser og hændelser, der udfordrer alle virksomheder og ikke mindst ledere med ansvar for forsyningskæder.

En af de seneste tilføjelser til køen af udfordringer er den grønne omstilling og ESG-agendaen. Den bliver grundlæggende drevet af behov for at drive forretning på ansvarlig vis, så virksomheder tænker hensyn til miljø, klima, sociale forhold og god ledelsesskik med i deres strategi og praksis. ESG er en forkortelse for ’environmental, social og governance’.

Relateret indhold

20.09.2024SCM.dk

Efterspørgslen efter it-sikkerhed stiger med rekordfart

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

19.09.2024SCM.dk

Virksomheders fokus på den fysiske sikkerhed stiger

19.09.2024SCM.dk

Hjemmearbejde er blevet en naturlig del af arbejdslivet

18.09.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Verdensnyhed fra N.C. Nielsen

18.09.2024SCM.dk

Logistikaktør lægger emissions-kortene på bordet

17.09.2024SCM.dk

Samfundets vilde problemer kan løses med AI-model

17.09.2024SCM.dk

Køb af konkursbo betyder fortsat produktion af pakke- og palleteringsanlæg

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

12.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Kommunikation og teamrelationer

Vil du kunne lede projektteam og interessenter – eller gør du det allerede og ønsker du at styrke dine kompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og opkvalificer dine evner til at kommunikere og skabe gode teamrelationer.

Dato

30.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

SCANLOX ApS
Messe
SCANLOX inviterer dig til FoodTech 2024

Få et indblik i innovative interne logistikløsninger til fødevareindustrien på FoodTech 2024.

Dato

01.10.2024

Tid

09:00

Sted

MCH Messecenter Herning Vardevej 1 7400 Herning

Brother Nordic A/S
Messe
Processteknik 2024, Göteborg

Et mødested for fremtidens procesindustri.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg