Dansk Supermarked udelukker frugtgigant

Fremover kan man ikke købe bananer fra Fyffes i Netto, Bilka og Føtex. Det sker efter, at bananproducenten er blevet anklaget for at udsætte sine landarbejdere for elendige arbejdsvilkår og for at undertrykke retten til faglig organisering.

Flere tusinde arbejdere på Fyffes melonplantager i Honduras har i årevis kæmpet med elendige arbejsvilkår og undertrykkelse af retten til at være medlem af en fagforening. Nu dropper Dansk Supermarked selskabet. Arkivfoto. .

25.04.2018

SCM.dk

Dansk Supermarked har stoppet salget af frugt fra det multinationale selskab Fyffes. Derfor er det ikke længere muligt at købe bananer fra den velkendte frugtgigant i Netto, Bilka og Føtex, skriver fagbladet 3F.

Det sker efter Fyffes krænkelser af arbejdernes rettigheder i Mellemamerika. Gennem de senere år er virksomheden blevet anklaget for at undertrykke retten til faglig organisering og for at udsætte sine ansatte i Mellemamerika for giftige kemikalier uden tilstrækkelig beskyttelse.

Beslutningen om at udelukke leverandøren har været længe undervejs hos Dansk Supermared.

”Vi stopper ikke samarbejdet med en leverandør uden videre. Vi går altid i dialog for at få løst problemerne og sætte en positiv udvikling i gang - så vi kan gøre den allerstørste forskel på sigt. Det var ikke muligt i dette tilfælde,” fortæller Kasper Reggelsen fra Dansk Supermarkeds kommunikationsafdeling til 3F.

Da Dansk Supermarked hørte om problemer med retten til at organisere sig blandt arbejdstagerne, tog koncernen sidste år kontakt til Fyffes for at få en redegørelse. Desværre har firmaet ikke kunnet afgive et tilfredsstillende svar på de spørgsmål, som Dansk Supermarked har stillet, forklarer han.

Læs også: Indkøbschefer har elendig synlighed i forsyningskæden

Dog skete overtrædelserne af de etiske regler ikke på de plantager, som leverede bananer til de danske supermarkeder.

”Det er selvfølgelig ikke tilstrækkeligt, at man alene opfører sig ordentligt på de dele af virksomheden, der leverer varer til os. Vi har en ’code of conduct’, som gælder hele virksomheden, og det er naturligvis helt afgørende, at leverandørerne forsøger at rette op på de kritisable forhold, der måtte være,” forklarer Kasper Reggelsen.

Fagforeninger opfordrer til boykot
Det er især landarbejderne på melonplantager tæt ved Honduras’ Stillehavskyst, der har været udsat for ringe arbejdsvilkår. Derfor har Arbejdernes fagforeninger opfordret til boykot af Fyffes, skriver 3F.

Formand for fagforeningen STAS i Honduras, Tomás Membreño, bakker op om salgsstoppet. Han mener, at det har været med til at lægge pres på Fyffes, at koncernen sælger mindre frugt til flere europæiske markeder. Den 14. maj mødes fagforeningen med Fyffes’ ledelse i Miama, oplyser 3F.

”Vi skal blandt andet diskutere løn, arbejdstid og social sikkerhed, da mange arbejdere ikke er omfattet af den social- og sygesikring, de er berettiget til,” siger Tomás Membreño.

Ifølge den faglige leder er 10 arbejdere i øjeblikket ved at blive undersøgt for virkninger efter brug af giftstoffer på Fyffes’ plantager.

Fyffes afviser anklager
Men i et brev til organisationen Banana Link, som Fagbladet 3F er i besiddelse af, afviser Fyffes’ formand, David McCann, anklagerne om, at selskabet udsætter landarbejderne for farlige arbejdsforhold og krænkelse af arbejdernes ret til at være medlem af en lovlig fagforening samt forhandle overenskomster.

”Problemet er blandt andet, at Fyffes ikke anerkender STAS som lovlig modpart, selvom fagforeningen har myndighedernes anerkendelse,” forklarer Jesper Nielsen, leder af 3F International.

Læs også: Virksomheder vil hjælpe 100.000 ud af fattigdom  

Lederen fortæller, at han er glad for, at Dansk Supermarked har lyttet til den kritik, der blandt andet er kommet fra dansk og international fagbevægelse.

- JJK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

18.06.2024SCM.dk

Det offentlige indkøb bør tage den grønne førertrøje på

17.06.2024SCM.dk

Indkøberne har kåret Danmarks bedste B2B webshop

11.06.2024SCM.dk

Landbrugets omstilling kræver nye værdikæder

03.06.2024SCM.dk

Klimarådet: Miljømærkede offentlige indkøb mangler politisk fokus

28.04.2024SCM.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024SCM.dk

Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup