Data er både en faldgrube og en fordel

Danske virksomheder kæmper med at bygge bro mellem dataparadokser og få værdi ud af deres kraftigt voksende datamængder. Virksomhederne drukner i for meget data og formår ikke at skabe indsigter og forretningsværdi. Men der er håb forude.

Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i dataopsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer. Arkivfoto..

25.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

En ny analyse fra Forrester Consulting, The Data Paradox, udarbejdet på vegne af Dell Technologies viser, at voksende datamængder er blevet en byrde frem for en fordel for mange danske virksomheder. Både mængden af data og datatyper samt hastigheden i dataopsamling og -behandling overvælder medarbejderne og belaster både virksomhedernes teknologi og processer.

Selvom mange virksomheder har målsætninger for dataanvendelse og selv mener, at de er datadrevne, bliver de alligevel bremset af en række barrierer: Kompetencekløft, datasiloer, forretningssiloer, manuelle processer, personfølsomme data og svagheder i datasikkerheden.

To store benspænd
De to største barrierer er ifølge undersøgelsen fra Forrester:

• Dataoverflod.
• Mangel på evne til at trække indsigter ud af data.

Undersøgelsen omfatter 4036 ledere og beslutningstagere med ansvar for datastrategier og digitale transformationer fordelt på 45 lande, herunder Danmark, og respondenterne fordeler sig på både mindre og store virksomheder fra fem forskellige brancher.

Undersøgelsen bygger videre på Dell Technologies’ Digital Transformation Index, der kortlægger virksomheders digitale modenhed. Digital Transformation Index 2020 viste blandt andet, at en af de største barrierer ved digital transformation er virksomheders manglende evne til at omdanne data til brugbare indsigter – en barriere, som Dell Technologies sammen med Forrester Consulting nu har undersøgt, så den forhåbentlig kan blive mindre i fremtiden.

De tre dataparadokser
Undersøgelsen viser tre klare paradokser, der ser ud til at spænde ben for virksomhedernes arbejde med data, viden og indsigter:

1. Virksomhedernes selvopfattelse: Virksomhederne tror, de er datadrevne; men flertallet håndterer ikke data som et værdiskabende aktiv og prioriterer ikke brug af data på tværs af organisationen.
2. Virksomheder drukner sig selv i dataopsamlinger: Virksomhederne indsamler data i et tempo, der langt overstiger deres evne og mulighed for at analysere og anvende dem – og den praksis er ud til at fortsætter uændret.
3. Der er langt fra tanke til handling: Virksomhederne anerkender, at en as-a-service-model vil gøre dem i stand til at fungere mere agile, skalerbare og mindre komplekse, men det er kun et mindretal, som har taget fat på at overgå til en as-a-service-model.

Læs også: Hver fjerde SMV tripper for at løfte deres digitale niveau

Håb forude
Selvom mange virksomheder i dag arbejder med digital transformation, har flere planer om at blive endnu bedre i fremtiden: 73 procent har ifølge undersøgelsen til hensigt at implementere machine learning for at automatisere, hvordan de identificerer uregelmæssige data. 59 procent ønsker at rykke til en data-as-a-service-model, 48 procent planlægger at effektivisere måden, de behandler og udnytter data på, og 45 procent ønsker i fremtiden at benytte et multicloud-miljø.

”Vi kan sagtens nikke genkendende til de svære paradokser, som analysen blotlægger. De danske virksomheder ønsker at udnytte de mange indsamlede data i langt højere grad i takt med, at de digitaliserer og forbedrer deres cloudmiljø. Desværre kan der være et stykke vej fra vision til virkelighed; men jeg hæfter mig ved, at erkendelsen om fordelene ved en as-a-service-model er til stede”, fortæller Marianne Lindhard Moe, der er administrerende direktør hos Dell Technologies i Danmark.

For at virksomheder kan omdanne deres udfordringer med databehandling til decideret konkurrencefordele, anbefaler Dell Technologies at:

• Modernisere deres it-infrastruktur, så databehandling sker i edge-miljøet, hvor data bliver genereret. Denne inkorporering vil bringe virksomheders infrastruktur og applikationer tættere på, hvor data kan blive indsamlet, analyseret og handlet på – samtidig med, at man undgår dataspredning ved at opretholde en ensartet model gennem flere cloudmiljøer.
• Optimere dataprocessen, så data nemt kan filtreres og flyttes, mens de behandles ved hjælp af kunstig intelligens og machine learning.
• Udvikle software til at levere de personlige, integrerede oplevelser, som kunderne ønsker.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om it og data 2021

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

12.07.2024SCM.dk

Flot vækst og generationsskifte hos Eryk A/S

10.07.2024SCM.dk

Motorola opruster for at tage livtag med Norden

05.07.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Nyt kursus i jernbaneteknologi tilbyder dybdegående indsigt

04.07.2024GS1 Denmark

Sponseret

5 gode råd til at kortlægge dine emballagedata

02.07.2024Descartes

Sponseret

Descartes bliver stærkere inden for fragthåndtering med opkøbet af BoxTop Technologies

02.07.2024SCM.dk

Maersk har trukket sig - DSV fortsat med i budkrig om DB Schenker

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup