Du spilder 55 procent af tiden

Forskning tyder på, at mere end 50 procent af vores tid er spild, og at det også gælder for virksomheder. Tæt integration med leverandører kan løfte effektiviteten markant.

Professor Peter Hines argumenterer for, at indkøbere og supply chain ledere kan skabe meget store værdier ved at forbedre integrationen i forsyningskæden. Foto: Erhvervsmagasinet SCM..

09.01.2014

SCM.dk

Muda, mura og muri. Sådan hedder de tre primære kilder til spild, hvis vi taler Toyota’sk eller lean’sk. Det behøver vi ifølge professor Peter Hines, der er en af verdens førende eksperter i lean og procesoptimering, nu ikke nødvendigvis gøre. Peter Hines er den eneste europæiske modtager af the Shingo Prize, som han fik for bogen ”Staying Lean”.

Læs også: Lean six sigma er en lang rejse

”Jeg bruger for det meste betegnelsen ”lean”, men det er jo bare et ord, og vi kan udmærket bruge andre betegnelser. Det vigtige er, at vi forstår, hvad der lægger bag ordene, og at virksomheder selv tager bevidst ejerskab for den måde, de ønsker at forbedre deres processer og forretningssystem på. Det duer ikke bevidstløst at kopiere Toyota”, fortalte Peter Hines på Supply Chain Foresight-konferencen den 5. november 2013. Konferencen var arrangeret af Post Danmark og Børsens Ledelseshåndbøger.

Et godt sted at starte er ifølge Peter Hines at tænke over, hvad vi egentlig bruger vores tid på både som medarbejder eller leder og som virksomhed. Han foreslår, at vi deler tidsforbrug op i tre kasser: Strategisk tid, forbedringstid og driftstid. Strategisk tid er at reflektere over, hvad vi gør, hvor vi gerne vil bevæge os hen og hvordan vi kommer derhen. Forbedringstid er tid brugt på at identificere og implementere forbedringer af vores arbejdsgange. Driftstid er tid brugt på at løse de konkrete daglige opgaver, som er beskrevet i vores jobbeskrivelse, og som er det, de fleste forbinder med ”rigtig arbejde”. Det er vigtigt og skal fylde det meste af dagen, men det skal ikke fylde 100 procent, som det gør for flertallet af både medarbejdere, ledere og virksomheder.

Konferencen Supply Chain Foresight blev afholdt hos Audi i Gladsaxe. Foto: Erhvervsmagasinet SCM..

For meget brandslukning
”De fleste af os tænker ikke særligt meget over, hvordan vi bruger vores tid. Der vil for de fleste og i de fleste virksomheder være rigtig meget værdi at hente, hvis vi bliver mere bevidste om, hvordan vi bruger vores tid”, fortæller Peter Hines.

Hans erfaring er, at brandslukning optager en alt for stor del af alt for mange ansattes tid, og det gælder i særlig grad ledere og mellemledere, der ikke sjældent bruger mere end halvdelen af deres tid på brandslukning. Det er tid, som stjæler tid fra strategi, forbedringer og drift, og det er tid, der reelt tilfører ingen værdi, fordi det er dobbeltarbejde. Men hvorfor er der det store behov for brandslukning, og hvordan kan supply chain ledere ændre deres tidsforbrug og rolle, så de undgår brandslukning og bliver mere effektive og værdiskabende?

Peter Hines’ svar det første spørgsmål er muda, mura og muri. Muda er Toyotas betegnelse for spild, og dem er de i Toyotas system syv typer af, som er ganske kendte blandt lean- og process excellence-folk. Mura er ustabilitet eller for meget varians i processerne, mens muri er overbelastning, altså større arbejdsbyrde end produktionskapaciteten eller lederen/medarbejderen kan håndtere.

<p>”Det duer ikke bevidstløst at kopiere Toyota”. </p>

Peter Hines, professor

Integration i forsyningskæden
Svaret på det andet spørgsmål er ifølge Peter Hines en ny tilgang og indstilling til integration i forsyningskæden. Han har i detaljer undersøgt forskellen på Toyotas forsyningskæde og engelske forsyningskæder, og resultatet er, at Toyotas forsyningskæde er langt mere effektiv og konkurrencedygtig. Han konkluderer:

”Toyotas primære kilde til konkurrencekraft er virksomhedens evne til at lede og udvikle forsyningskæden”. Hans undersøgelser viser for eksempel, at Toyotas kvalitet er 244 gange bedre end de engelske forsyningskæder, at værdiskabelsen per medarbejdere er 2.6 gange højere, og at rettidig levering er cirka 10 procentpoint bedre.

Forskellen mellem de to forsyningskædemodeller er, 1) at Toyotas model er dybere med færre 1. niveau-leverandører, som typisk er mindre virksomheder, men med flere niveauer, der er bundet tæt sammen af standarder og entydige specifikationer, og 2) at Toyota og andre japanske bilproducenter i højere grad opererer med en multileverandørstrategi, hvor engelske forsyningskæder i højere grad er baseret på singleleverandørstrategier.

”Mazda har for eksempel én sædeleverandør til deres Mazda 3 model og en anden leverandør til deres Mazda 6 model. Det gør det lettere for Mazda at vurdere og holde leverandørerne skarpe på pris, kvalitet og leveringer, fordi de hele tiden kan sammenligne med den anden leverandørs præstationer”.

Leverandørintegration kræver en indsats
Peter Hines nævner andre faktorer som:

 • deling af risici;
 • samarbejde om design;
 • leverandørinnovation af både produkter og processer;
 • leverandører leverer i højere grad hele moduler/løsninger frem for enkelte komponenter;
 • tætte langtidsorienterede relationer med høj grad af tillid, åbenhed og deling af profit;
 • brug af meget faste leverandørkortlægninger og målesystemer, der gør det let for leverandøren selv at vurdere forventninger og præstationer;
 • høj grad af kundedrevet leverandørkoordination på hvert niveau i forsyningsstrukturen; og
 • betydelige investeringer af alle kunder på alle niveauer i kæden i individuelt at udvikle deres leverandører.

”Indkøbere og supply chain ledere skal bruge mere af deres tid på denne type aktiviteter, hvis de gerne vil være effektive og skabe værdi”, fortæller Peter Hines. Det indebærer et skifte fra en traditionel indkøbsrolle til en ny rolle, hvor indkøberen skal bruge det meste af sin tid på nye aktiviteter som:

 • Leverandørstrategi.
 • Udviklingsstrategi for komponenter.
 • Leverandørmålinger og forbedringsaktiviteter.
 • Omkostningsreduktion og omkostningsplaner.

”Leverandører står ofte for 70 procent af slutproduktets værdi. Indkøb og leverandørintegration indeholder derfor ekstremt store potentialer, og der er stort behov for en indsats på denne front – for eksempel når der skal udvikles nye produkter”.

Læs også: Få fart på flowet

Konferencen Supply Chain Foresight blev afholdt hos Audi i Gladsaxe i København og bød også på tankevækkende oplæg fra supply chain ledere fra Sanistål, Audi, Velux og Novo Nordisk, der leverede indsigt i deres erfaringer i arbejdet med at toptune driften.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

14.02.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-direktivet - hvem, hvad, hvor og hvordan?

13.02.2024SCM.dk

Ordentlig behandling af leverandører giver modstandsdygtighed i kriser

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup