En transformation i den tunge ende

PostNord har gang i en omstilling på et andet niveau end de fleste. Hele forretningen skal faktisk transformeres, forklarede topchefen i Danmark, Peter Kjær Jensen, på gårsdagens SupplyTech Summit. Specielt de digitale udfordringer og muligheder er i fokus.

CEO for PostNord Danmark, Peter Kjær Jensen, var konferencens første keynote og sprang direkte ud i den digitale agenda. Foto: Anders Kampmann.

29.05.2019

Anders Kampmann, SCM.dk

”Når jeg hører andre virksomheder tale om, at de er på igennem en transformation eller en omstilling, så trækker jeg tit lidt på smilebåndet, for det er som regel intet i sammenligning med den proces, vi har kørende i disse år.”

Læs også: Danmark bag nyt stort PostNord-underskud

Sådan sagde CEO for PostNord Danmark, Peter Kjær Jensen, i går, da han som den første keynote indtog scenen på den ligeledes første udgave af SupplyTech Summit, der som navnet antyder er centreret omkring teknologier i logistik- og supply chain-industrien.

Netop den teknologiske udvikling er også årsagen til den transformation, PostNord er i gang med, og som har været undervejs siden omkring årtusindskiftet. Fra år 2000 og frem har PostNord i Danmark således tabt 85 procent af sin kerneforretning – omdeling af breve – og det stiller store krav til at genopfinde butikken, som Peter Kjær Jensen forklarede.

Tallene fortæller om en hård periode for PostNord. Som Peter Kjær Jensen selv påpegede, så er faldet på 30 i indtjening (revenue) ikke et mål i sig selv, men et acceptabelt niveau, alt taget i betragtning. Foto: Anders Kampmann.

”Vi skal udskifte praktisk talt alting. Salgsstyrke, hardware til sortering, almene medarbejdere og hele vores kultur. Selvom vi har sagt farvel til mange af vores kolleger, så oplever jeg, at der er opstået en form for os-mod-verden-stemning i koncernen, hvor vi gerne vil vise, hvad vi egentlig kan”, sagde han.

I runde tal har PostNord i Danmark afskediget i alt 4.000 ansatte, eller pt. omkring 37 procent af den samlede medarbejdergruppe, med et mål om 40 procent, der således næsten er opnået. Fyringerne er i øvrigt sket delvist automatisk via software, der har reduceret antallet af medarbejdere, der sad med det administrative omkring personalenedskæringerne fra 17 til to.

Mennesker får transformation til at ske
Teknologi af den type, med kunstig intelligens som et centralt redskab, er en vigtig del af genopbygningen af PostNord, og noget man derfor investerer store summer i. Det gælder eksempelvis de Nærbokse, der inden for de næste par år skal udbredes i Danmark i et antal (op mod 10.000 ifølge topchefen), der gør dem nemt tilgængelige, dvs. inden for gåafstand, for mere eller mindre samtlige danskere.

Allerede efter seks-syv uger i drift håndterede de første Nærbokse, der bl.a. er baseret på blockchain, en tredjedel af alle PostNords leveringer, og det er den slags tiltag og digitale landvinder, som selskabet vil fokusere på fremover, i skøn forening med de medarbejdere, man holder fast i.

Make no mistake; teknologien gør denne her transformation mulig for os, men det er menneskerne, der får den til at ske”, understregede Peter Kjær Jensen.

Læs også: PostNord åbner 500 nye udleveringssteder

I den forbindelse pegede han også på PostNords klimaaftryk som en af de positive historier, man vil gøre mere ud af at dele fremover. Siden 2009 har selskabet således skåret 67 procent af sit CO2-udslip, bl.a. gennem ruteoptimering, men det er der med CEO’ens ord stort set ingen, der ved. For at polstre det image, Peter Kjær Jensen selv kaldte hårdt ramt, vil man derfor inddrage det fremskridt mere i sit arbejde udadtil.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.02.2024SCM.dk

Medie: DSV kan være på vej med gigant-bud på DB Schenker

29.02.2024SCM.dk

CMA CGM genoptager Røde Havs-transit - i begrænset omfang

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup