ESG er stadig top of mind hos supply chain ledere
CO2-udledningen skal ned i forsyningskæderne. Det er topsvaret, når Ingeniørforeningen IDA spørger sine supply chain beskæftigede medlemmer, hvad de forventer at fokusere på i 2025 og frem. To SCM-forskere leverer i ny artikel et rammeværk, der kan hjælpe praktikere til at komme i mål med det komplekse arbejde med at trække CO2 ud af forsyningskæderne.
”På trods af klimakrisens alvor er det endnu ikke for sent at handle – hver tiendedel af en grad af global opvarmning, vi kan undgå, gør en forskel”, skriver forskerne Andreas Wieland og Felix Creutzig. Foto: 123rf.com.
Den 16. januar præsenterede Henrik Knak fra konsulenthuset Unify Partners en medlemsanalyse, som analysehuset har gennemført for Ingeniørforeningen IDA. Det skete på konferencen IDA Supply Chain 'Nytårskur'. Analysen konkluderer blandt andet, at tre væsentlige supply chain prioriteter for 2025 og 2026 er:
- Bæredygtighed er stadig topprioritet.
- Supply chain strategi er tilbage på agendaen.
- Fokus skifter fra ekstern rekruttering til intern kompetenceudvikling.
Nu er er der jo sket meget siden 16. januar, og det gælder særligt fra den periode i slutningen af 2024, hvor dataindsamlingen er foregået. Og der sker stort set noget hver dag på den amerikanske agenda for nye toldsatser og handelskrig med stort set hele verden. Det ser ud til at have meget store effekter på de globale handelsdynamikker og -ruter og derved også på forsyningskæderne. Så der er selvfølgelig en mulighed for, at handelskrig kan skubbe lidt til supply chain ledernes fokus på bæredygtighed.
Det skete i 2024 - top 10
Baseret på størst globalt aftryk:
- Geopolitiske spændinger & handelskrige.
- Mangle på halvledere.
- Cybersikkerhedstrusler.
- Mangel på arbejdskraft i logistik.
- Naturkatastrofer og klimaforandringer.
- Mangel på shipping kapacitet.
- Inflation i fødevarepriser.
- Bæredygtighed og omkostninger til efterlevelse af lovkrav.
- Regulative omkostninger Brexit.
- Stigende priser på transport og brændstof.
Kilde: Unify Partners’ research af globale konsulentrapporter.
Top 5 prioriteter
Men lad os for en stund holde fast i observationen om, at i hvert fald IDAs supply chain beskæftigede medlemmer fortsat har ESG og bæredygtighed øverst på dagsordenen.
Top 5 fokusområder for 2025 er ifølge analysen:
- CO2 reduktion
- Forbedre eksisterende færdigheder.
- Stamdata og datakvalitet.
- System- og data integration.
- Bæredygtighedsrapportering.
Top 5 for 2026 er:
- CO2 reduktion
- Forbedre eksisterende færdigheder.
- Supply chain strategi.
- Bæredygtighedsrapportering.
- Bæredygtighedsmål.
ESG, strategi og kompetenceudvikling
”Fokus på CO2 reduktion, bæredygtighedsrapportering og -mål er kommet for at blive. Stigningen i krav og reguleringer skubber dette tema op på toppen af dagsordenen”, lyder det i Unify Partners’ analyse.
Forudsigelser for 2025
Baseret på størst globalt aftryk:
- Geopolitik, handels- og markedsdynamikker.
- Teknologi og data bevæger sig i højt tempo.
- Bæredygtighed i alt – scope 3 reguleringer, gennemsigtighed og sporbarhed.
- Agilitet og resiliens er absolut nødvendigt – risikostyring, it-sikkerhed, forstyrrelser og strategisk indkøb.
- Kompetence- og medarbejderudvikling er i fokus.
Kilde: Unify Partners’ research af globale konsulentrapporter.
Konsulenterne bemærker også, at supply chain strategi er tilbage på bordet i 2026. De tolker det på den måde, at den øgede kompleksitet i forsyningskæderne tvinger supply chain ledelser til at levere skudsikre og gennemarbejdede strategier og at sikre, at retningen flugter meget tæt med den eksterne efterspørgsel.
De bemærker også i analysen, at fokus er skiftet fra at rekruttere kompetencer eksternt til i stedet at satse på at kompetenceudvikle interne medarbejdere. Dette kan være relateret til et øget fokus på work-life-balance.
20 konkrete eksempler på tiltag
Forskerne Andreas Wieland fra CBS og Felix Creutzig fra University of Sussex, Technical University of Berlin og Potsdam Institute of Climate Impact Research lancerer i forskningsartiklen ‘Taking Academic Ownership of the Supply Chain Emissions Discourse’ et rammeværk, der indeholder 20 eksempler på tiltag eller strategier til konkret at arbejde med at reducere CO2 og klimaaftryk i forsyningskæden, se figur 1. De 20 tiltag er spændt ud mellem kendetegnene ’samarbejdende’ og ’autoritativ’ samt ’adfærd’ og ’operationel’, hvilket åbner op for, at virksomheder kan placere egen positionering i forsyningskædenetværket og plukke de tiltag, der måtte passe bedst til virksomhedens relationer til leverandørbasen.
Figur 1. Foto: Andreas Wieland og Felix Creutzig
Det er ikke for sent
De to forskere skriver i artiklen: ”Vi har et akut behov for at foretage hurtige og tydelige ændringer. Vi mener, at stærke idéer findes inden for vores forsyningskæder, og at der er et kritisk behov for forskning i SCM, der fokuserer på at undersøge udledninger fra forsyningskæder. Vi præsenterer i denne artikel en ramme for samarbejdsbaserede og autoritative interventioner, der har til formål at reducere forsyningskæders CO₂-udledninger gennem både adfærds- og driftsmæssige ændringer”.
De supplerer: ”Vi håber, at vores ramme ikke blot vil inspirere til praktiske løsninger, men også bidrage til udviklingen af nye politikker. Den seneste IPCC-rapport viser nemlig, at det er muligt at opnå betydelige reduktioner i drivhusgasudledninger inden 2050, og at forsyningskæder spiller en central rolle for reduktionen. På trods af klimakrisens alvor er det endnu ikke for sent at handle – hver tiendedel af en grad af global opvarmning, vi kan undgå, gør en forskel”.