ESG og robotter præger det moderne lager

De to dominerende tendenser for det moderne lagerbyggeri er ESG og automatisering. ”Vi udvikler som regel efter et energiforbrug, der svarer til dobbelt op på kravene fra bygningsreglementet”, fortæller en aktør. En tredje parameter er lang levetid og stabil drift.

”Robotter er følsomme over for ujævnheder i gulvet, og det er derfor svært at automatisere i gamle lagerbygninger”, fortæller Jacob Rasmussen.. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

01.12.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De udvikler og bygger på livet løs i både Danmark, Beneluxlandende, Sverige, Tyskland og Storbritannien, og de bygger både ”build-to-suit” og spekulativt, hvor de så ofte også varetager driften af bygningen på vegne af investoren. Efterspørgslen på nye logistikfaciliter er stor, og udvikleren, investoren og kapitalforvalteren Verdion har en ambition om at øge sin danske portefølje til 4-5 milliarder kroner inden 2026. Verdion har dags dato en dansk logistikportefølje til en værdi af 2,6 milliarder kroner og en international portefølje til en værdi af 18,6 milliarder kroner.

Miljø og energiforbrug
”Det er fuldstændig afgørende, at moderne lagerfaciliteter er bæredygtige”, fortæller Jacob Rasmussen, der er teknisk direktør og har ansvaret for at levere tekniske specifikationer i Verdions danske udviklingsprojekter – i tæt samarbejde med kolleger på tværs af Europa.

Læs også: Forsyningskaos skaber behov for mere lagerplads

Det betyder først og fremmest, at selve byggeriet er bæredygtighedscertificeret med systemer som for eksempel DGNB. Det indebærer, at lageret er opført af byggematerialer, der lever op til kriterier for både miljø, sociale forhold og økonomi.

Men det indebærer også forhold som energiforbrug, brandsikring, vedvarende energiformer som geotermi, solceller og luft-til-væske eller luft-til-luft varmepumper – og Verdion sigter efter DGNB Guld eller derover for alle deres projekter. 

Fakta om DGNB

DGNB er en certificeringsordning målrettet bygninger og byområder. Systemet bygger på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed (FN’s definition) med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.

Systemet er dynamisk, og derfor bliver kriterierne opdateret løbende i takt med, at vi i branchen får ny viden og praksis. DGNB-systemet stiller ikke specifikke krav til bestemte løsninger eller materialer, da bygninger har forskellige funktioner og forskellige krav. En bygning eller et byområde bliver derfor evalueret ud fra deres performance. Vi ser ofte, at projekterne har forskellige fokusområder, hvor der opnås højere score i forskellige kvaliteter alt efter fokus.

Kilde: Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

”Luft-til-væske varmepumper er i kombination med solceller på taget særlig oplagt ved temperaturstyrede lagre, hvor der er behov for køling ned til fem-otte grader, som varmepumper også kan levere. I de tilfælde vil vi også udstyre tagkonstruktionen med ekstra dampspærre”, fortæller Jacob Rasmussen og supplerer: ”Vi har stor nytte af at udveksle erfaringer på tværs af de lande, vi opererer i. I Tyskland har vi for eksempel også erfaringer med såkaldt hydrotermiske lagre, der kan lagre strøm fra solceller. Vi har også lige nu et enkelt projekt med et batterianlæg, der skal lagre solcellestrøm”.

Robotter stiller krav til bygninger
Moderne lagerautomatisering skal være fleksible løsninger, hvor der ofte bliver gjort brug af AGV’er (automated guided vehicles) eller AMR (autonomous mobile robots). 

”Det er fuldstændig afgørende, at moderne lagerfaciliteter er bæredygtige”, fortæller Jacob Rasmussen.. Foto: Verdion.

”Robotter er følsomme over for ujævnheder i gulvet, og det er derfor svært at automatisere i gamle lagerbygninger. Det er ikke let at forebygge, at der opstår ujævnheder i gulv over tid, fordi gulvet bliver hårdt belastet af den daglige drift. Her spiller støbeprocessen en afgørende rolle. Vi støber altid i et kontrolleret indeklima efter taget og væggene er installeret og bygningen er tæt. Det giver en mere ensartet og optimalt hærdning, som er helt afgørende for, hvor stærk gulvoverfladen bliver i det lange løb”, fortæller Jacob Rasmussen.

Lang levetid og uforstyrret drift
Han lægger i det hele taget vægt på, at lagerbygninger skal være bygget til lang levetid fra dag 1. Tag, facader, gulv og porte skal være bygget af kvalitetsmaterialer, der kan klare mosten fra en hård daglig drift, hvor der dagligt bliver håndteret tonsvis af varer. Han fremhæver, at Verdions lejere høster mange gevinster om, hvad der virker over længere tid fra det tværfaglige og transnationale samarbejde i den internationale virksomhed.

”lastbilsluser bliver udsat for en hård behandling fra både lastbiler, der bakker til og materialehåndteringsudstyr, der drøner ind og ud med varer og paller. Det er derfor vigtigt, at de er udstyret med overdimensionerede hydraulik og coatings, der er holdbare på tidshorisont på ti til femten år og gerne længere. Målet er at gøre driften så flydende som mulig. Tagkonstruktioner skal have en levetid på mindst 15-20 år”, fortæller han.

Flaskehals i Aarhus

Aarhus er et af flere steder i Danmark, hvor Verdion ser potentiale for mere aktivitet. Men uden frigivelse af egnede byggegrunde fra kommunen er mulighederne for nyudvikling i øjeblikket begrænsede. Byggegrunde på op til 150.000 kvadratmeter, omtrent samme størrelse som E20 Park Copenhagen, som Verdion udvikler i samarbejde med Aviva Investors med DGNB Gold som mål, vil være ideelle ifølge Peter Michael Tetzlaff, Head of Investment - Nordics, Verdion. På den måde kan efterspørgslen fra virksomheder, der søger enheder på 10.000 kvadratmeter og derover, imødekommes på én lokation. 

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den moderne logistikterminal

En moderne logistikterminal er et komplekst anlæg, som spiller en stor rolle i effektiv styring, lagring og distribution af varer. Den fungerer som en central ‘hub’ for forskellige logistikaktiviteter, der samlet skal optimere forsyningskæden. Læs forskellige vinkler på, hvilke krav den moderne logistikterminal skal leve op til i form af for eksempel bygning, yard, software, hardware, bæredygtighed, arbejdsmiljø med mere.

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

15.02.2024SCM.dk

GLS’ sjællandske kapacitet øges med 30-35 procent

15.02.2024Zetes

Sponseret

Modexpress optimises order verification with ZetesMedea RFID solution

14.02.2024SCM.dk

Første spadestik til nyt kæmpe lagercenter

12.02.2024SCM.dk

JYSK vil bygge nyt distributionscenter i Holland

07.02.2024SCM.dk

Robotter langer selv butiksvarer over disken – og gør det døgnet rundt

06.02.2024SCM.dk

Logistikejendomsudvikler forventer vækst og styrker organisationen

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup