Europæisk natur skal genoprettes frem mod 2030

Europa skal have bedre og mere natur. Der skal skabes enge, heder, skove, ålegræs og stenrev, hvor planter, dyr og fisk trives. Tilbagegangen af vilde bier, som sørger for vigtig bestøvning af planter og afgrøder, skal vendes. Biodiversiteten i de europæiske skove skal øges. Det er alt sammen indholdet af en ny forordning, som kan blive til virkelighed frem mod 2030.

Europa skal have bedre og mere natur. Der skal skabes enge, heder, skove, ålegræs og stenrev, hvor planter, dyr og fisk trives. Tilbagegangen af vilde bier, som sørger for vigtig bestøvning af planter og afgrøder, skal vendes. Biodiversiteten i de europæiske skove skal øges. Det er alt sammen indholdet af en ny forordning, som kan blive til virkelighed frem mod 2030. Foto: 123rf.com..

21.07.2023

SCM.dk

Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med et flertal af de europæiske miljøministre i EU-rådet stemt for en ambitiøs naturgenopretningsforordning, der betyder, at medlemslandene får bindende mål, som skal sikre initiativer til genopretning af 20 procent af EU’s samlede land- og havarealer i 2030. Dermed har miljøministrene taget første skridt til en ny ambitiøs forordning, der skal bidrage til mere biodiversitet i Europa.

Medlemslandene skal inden 2030 blandt andet sætte gang i genopretning af 30 procent af naturområder til lands og til havs, som er i dårlig tilstand, udtage 30 procent af lavbundsjorde inden 2030 og vende nedgangen i antallet af bestøvere senest i 2030.

”Det er afgørende, at vi er nået en aftale med bindende mål for at genoprette vores natur. Afstemningen var tæt, og forhandlingerne har været lange og vanskelige. Men de her konkrete tiltag er bydende nødvendige for at håndtere biodiversitetskrisen. Nu har vi landet en aftale, hvor løsningerne på biodiversitetskrisen og klimakrisen går hånd i hånd”, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Læs også: Nye anbefalinger til biodiversitet i byudvikling

Europa-Parlamentet skal nu tage stilling til forordningen, inden den skal forhandles mellem Europa-Parlamentet og miljøministrene i EU-rådet. Hvis forordningen bliver vedtaget, skal medlemslandene udarbejde nationale genopretningsplaner, som blandt andet skal indeholde et overblik over hvilke områder, der er behov for at genoprette og en beskrivelse af hvilke tiltag, der er planlagt for at nå forordningens mål. Derudover skal medlemslandene gøre status på den nationale genopretningsplan hvert sjette år.

Fakta om naturgenopretningsforordning:

Forordningen har til formål, at EU-landene skal igangsætte genopretning af 20 procent af EU’s land- og havarealer inden 2030, og alle økosystemer med behov for genopretning i 2050.

Hvis forordningen bliver vedtaget, skal medlemslandene blandt andet:

• igangsætte genopretning af en række naturtyper, som ikke er i god tilstand, med delmål på 30 procent i 2030, 60 procent i 2040 og 90 procent i 2050.
• igangsætte tiltag til at forbedre kvaliteten og kvantiteten af levesteder for arter og fugle.
• udarbejde en national genopretningsplan 2 år efter forordningens ikrafttrædelse og revidere den i 2032 og 2042.

- PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

24.04.2025SCM.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

22.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Strategisk sparring og styrket samarbejde

22.04.2025SCM.dk

Kun 29 procent af supply chain organisationer er klar til fremtiden

14.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kvalitetsmodul løftes - AI Agent på vej

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle