Fald i iværksætteriet fortsatte i 2023

Presset økonomi og høj beskæftigelse har betydet, at iværksætteriet har haft trange kår i 2023. Det ser dog ud til, at faldet i nyetableringer er stoppet. Og nu er spørgsmålet, om en økonomisk opblomstring kan få flere til at blive iværksættere.

"Udvalgte dele af dansk økonomi har haft et par hårde år, og nyetableringstallene for 2023 er bestemt ikke noget at råbe hurra for", siger Bo Rasmussen. Foto: Experian

08.02.2024

SCM.dk

Iværksætteriet har haft det svært i netop overståede 2023. Det er den korte konklusion oven på nye iværksættertal fra data- og analysevirksomheden Experian.

6.487 nye selskaber så dagens lys i sidste kvartal af 2023 - dermed er status på nyetableringer for hele året 25.411 nye selskaber. Det svarer til et fald på næsten fem procent sammenlignet med 2022, der i øvrigt også var et vanskeligt år for iværksætteriet.

“Udvalgte dele af dansk økonomi har haft et par hårde år, og nyetableringstallene for 2023 er bestemt ikke noget at råbe hurra for. Vi skal mange år tilbage for at finde lige så lav iværksætterlyst, og vi må konstatere, at det er barskt for mange. Konkurstallene for 2023 fortæller for eksempel, at der fortsat er en del virksomheder, der ikke overlever”, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.

Han fortsætter: “Trods den overordnede negative udlægning er der dog også kommet lidt positivitet i løbet af 2023. For selvom året som helhed var sløjt, var der i andet halvår en tendens til, at nedgangen fladede ud. Det kan give håb om, at vi har set den værste nedgang. Men meget kommer naturligvis til at afhænge af den økonomiske udvikling”, fortsætter han.

Blød landing og opsving i sigte?
Som nøgletal lige nu udvikler sig, er der ifølge Experian-direktøren en del indikationer på, at dansk og delvist europæisk økonomi formår at "lande blødt" med en lille vækstnedgang efterfulgt af et opsving. Med til at give den prognose næring er, at renterne efter alt at dømme bliver sat ned i et betydeligt omfang i 2024, fordi inflationen er kommet under kontrol. 

“Vi kan fortsat ikke afblæse en krise, men vi står umiddelbart et noget bedre sted i dag end for et eller to kvartaler siden. Beskæftigelsen er høj og energimarkederne er faldet til ro igen, og derfor kan man have en hypotese om, at iværksættere står på spring til at tage del i et opsving, som forhåbentlig udspiller sig inden for længe”, mener Bo Rasmussen.

Han peger dog på, at et positivt scenarie beror på, at danskerne i stor udstrækning beholder deres job, og at vi ikke ser for store geopolitiske gnidninger udspille sig i 2024. Endelig har direktøren også bekymringer for, hvordan den kinesiske økonomi klarer sig, og hvordan præsidentvalget i USA kommer til at forløbe.

Detailhandlen viser styrke
For Bo Rasmussen er det lige nu værd at holde øje med de positive vinde fra detailsalget, der har fået en opblomstring siden den seneste bund i juli 2023.

“Forbrugertilliden er steget fra bunden i efteråret 2022, men er stadig på et lavt niveau. Paradoksalt nok er detailsalget steget pænt i andet halvår 2023, og det er interessant for iværksætteriet, fordi der er en del nyetableringer i detailbranchen”, pointerer han.  

Tallene i opgørelsen dækker over alle selskaber, der får et CVR-nummer og er regnskabspligtige. De vil typisk være af formen A/S eller ApS.

/pbh

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

23.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Logistik i Grønland: Central styring sikrer effektivitet hos Pisiffik

23.02.2024SCM.dk

Vores tilgang til karriere og liv har ændret sig markant

21.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Mestergruppen har indgået en koncernaftale med Delfi Technologies om digital skilteløsning

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024Global AGV

Sponseret

Overse ikke disse 5 tegn på, at du har brug for en Global AGV

19.02.2024Delfi Technologies A/S

Sponseret

Københavns Maskinservice får hjælp af digitale prisskilte

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup