Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

42 procent af indkøbsledere peger på forsyningsforstyrrelser som den største risiko. Det viser en global undersøgelse, som også fremhæver makroøkonomiske, geopolitiske og compliance-relaterede risici. Der er brug for mere proaktiv og strategisk risikostyring, så forsyningskæden er klar næste gang, en krise rammer.

"CPO’ers bekymring over forsyningsforstyrrelser afspejler, at disse hændelser som regel er uforudsigelige, og at hændelsernes påvirkning ofte har en potentielt eksistentiel påvirkning på forsyningskæden", fortæller Andrea Greenwald. Foto: 123rf.com.

18.02.2025

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser udgør den største trussel mod indkøbsfunktionens fremtidige succes. Det viser en undersøgelse fra Gartner, Inc. Undersøgelsen blev gennemført fra juni til juli 2024 blandt 258 ledere inden for sourcing og indkøb, og den har til formål at hjælpe Chief Procurement Officers (CPO’er) med at forstå og prioritere de mest betydelige risici, der kan hæmme indkøbsaktiviteterne – og ikke mindst hvilke greb de kan gribe til for at håndtere dem effektivt.

"CPO’ers bekymring over forsyningsforstyrrelser afspejler, at disse hændelser som regel er uforudsigelige, og at hændelsernes påvirkning ofte har en potentielt eksistentiel påvirkning på forsyningskæden", fortæller Andrea Greenwald, Senior Director Analyst i Gartners Supply Chain-afdeling. Hun supplerer:

"De er ved at indse, at de reaktive tiltag, de har anvendt til risikostyring de sidste fire år, ikke vil være tilstrækkelige de næste fire. Behovet for at etablere et strategisk program for leverandørrisikostyring har aldrig været vigtigere, da virksomheder, der undlader at udvikle et sådant program nu, vil stå over for betydelige udfordringer, når den næste krise opstår", tilføjer Greenwald.

Naturkatastrofer og transportkaos

42 procent af de adspurgte indkøbsledere identificerede forsyningsforstyrrelser, såsom naturkatastrofer og transportproblemer, som den største risiko for indkøbssucces, se figur 1. Denne prioritering skyldes den uforudsigelige og hurtige karakter af forstyrrelserne samt deres store påvirkning af alle dele af indkøb og forsyningskæde.

Figur 1: De største risici for indkøbsfunktionens fremtidige succes (sum af de tre største placeringer). Foto: Gartner, oktober 2024.

Makroøkonomiske faktorer, såsom økonomiske lavkonjunkturer, inflation og andre økonomiske forhold, rangerer som den næststørste risiko. Selvom disse faktorer er mere forudsigelige, kan de have en betydelig indflydelse på langsigtede indkøbsstrategier.

Geopolitiske forhold, som for eksempel toldsatser, lovgivningsmæssige ændringer og compliance-relaterede risici såsom regulatoriske og kontraktmæssige forpligtelser, deler tredjepladsen som de mest betydelige risici.

Undersøgelsen fremhæver også, at førende organisationer er 2,2 gange mere tilbøjelige til at se energitilgængelighed og -omkostninger som en toprisiko, hvilket indikerer fokus på fremtidige risici. Efterhånden som elektrificeringen øger efterspørgslen efter energi, skaber det en bekymring for, om den skrøbelige elinfrastruktur an understøtte energiforsyningen. Derfor anerkender førende organisationer, at adgang til energi vil blive en væsentlig risikofaktor i fremtiden.

3 anbefalinger til CPO

Baseret på undersøgelsens resultater anbefaler Gartner, at CPO’er:

  1. Vurderer og prioriterer risici: CPO’er bør evaluere virkningen af alle væsentlige risikofaktorer og prioritere dem baseret på sandsynlighed, konsekvens og hastighed. Dette bør tage højde for organisationens modenhed og branchespecifikke faktorer.
  2. Udvikler og/eller styrker partnerskaber: Segmentér leverandører, der leverer kritiske varer og tjenester, og implementér teknikker til proaktivt at beskytte virksomheden.
  3. Navigerer i intern kompleksitet: Samarbejd med strategi-, finans- og jurateams for effektivt at håndtere makroøkonomiske og compliance-relaterede udfordringer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Handelsbarrierer & risikostyring

Globale forsyningskæder står – endnu en gang - over for store udfordringer med nye toldrealiteter, kapacitetsændringer og svag efterspørgsel. Det er ikke længere nok at reducere risici, det er tid til proaktiv risikostyring.

Relateret indhold

27.06.2025SCM.dk

Israel-Iran konflikten forstyrrer regionale fragtkæder og global olieforsyning

23.05.2025SCM.dk

Forbedret EDI-partnerprogram løfter forsyningskædesamarbejdet

14.05.2025SCM.dk

Fuld gennemsigtighed om CO2-aftryk hos Brødrene Dahl

07.05.2025SCM.dk

Grønne brændstoffer skal styrke Europas forsyningssikkerhed – Danmark kan tage teten

06.05.2025SCM.dk

Dansk erhvervsliv i samlet opråb: Sæt det grønne øverst i offentlige udbud

28.04.2025SCM.dk

Offentlige grønne indkøb med Svanemærket reducerer klimaaftryk og miljøbelastning

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online