Forsyningskæderne bliver kortere – SCM-kompetencerne bliver vigtigere

I årtier har vestlige virksomheder investeret massivt i ’go east’ i form af produktion i først og fremmest Fjernøsten og Østeuropa. Det er slut nu. En ny rapport fastslår, at nordiske selskaber de næste tre år vil investere over 620 milliarder kroner i ’genindustrialisering’ – altså at genopbygge lokal og regional produktion. Motivet er fokus på resiliens og bæredygtighed. Og løftestangen er SCM-kompetencer og ny teknologi.

“Der ligger både operationelle og økonomiske incitamenter i det strukturelle skifte i de globale produktions- og forsyningsnetværk, som genindustrialisering i Vesten er udtryk for. Ved at revitalisere regional og lokal industriproduktion og derved forkorte forsyningskæderne kan virksomheder direkte sikre en bæredygtig, økonomisk vækst”, forklarer Maria Søndergaard. Foto: Cap Gemini

22.05.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Efter i årtier at have investeret i produktion offshore vender vestlige virksomheder nu i stor stil investeringerne mod genopbygning af lokal og regional produktion. Det fastslår ny rapport fra Capgemini Research Institute, der også viser, at nordiske selskaber de næste tre år vil investere over 620 milliarder kroner genindustrialisering. Begrebet ’genindustrialisering’ dækker over en rekonfigurering af de globale forsyningskæder og produktionskapacitet set med europæiske og amerikanske briller. Fokus er her at etablere og styrke produktion og forsyningskæder lokalt (domestic) og regionalt (near shore).

Frem mod 2027 vurderer Cap Gemini, at andelen af offshore-produktion hos europæiske og amerikanske virksomheder vil falde til 17 procent - fra 35 procent i 2021. Og i 2027 vil lokal og regional produktion udgøre halvdelen af produktionskapaciteten i Vesten. 

Læs også: Værdikæden der giver mere end, den tager – del 1: Introduktion

Siden 1980 er millioner af industrijob i USA og Europa forsvundet i takt med, at produktion flyttede ud i verden og nye teknologier rykkede ind. Alene i USA er cirka syv millioner jobs i industrien forsvundet frem mod 2023, mens antallet af beskæftigede i europæiske industriproduktion de seneste 20 år er faldet fra 27 til under 24 millioner.

Værn mod forstyrrelser og klimaaftryk
Men nu viser en ny rapport fra det globale konsulentfirma Capgemini, at en storstilet genindustrialisering er i gang i Europa og USA. Det gælder også i Norden, som er omfattet af rapporten, hvor mere end 1.300 topledere fra virksomheder med mindst 1 milliard USD i omsætning medvirker. I rapporten svarer syv ud af 10, at de ser et behov for en genindustrialisering i Vesten. Blandt andet for at imødegå stigende geopolitisk uro og risici forbundet med lange, komplekse forsyningskæder samt for at understøtte en mere bæredygtig produktion.

Særligt de nordiske selskaber, herunder danske milliardselskaber, ser forsyningsrisici og bæredygtighedsudfordringer ved lange forsyningskæder som afgørende for milliardinvesteringerne i at øge lokal eller regional produktionskapacitet. Ifølge rapporten har store, nordiske virksomheder de seneste tre år investeret mere end 550 milliarder kroner i at opskalere lokal og regional produktionskapacitet, og rapporten forventer, at nordiske virksomheder frem mod 2027 vil investere yderligere 620 milliarder kroner i genindustrialiseringen. Samlet set anslår Capgemini, at vestlige selskaber de næste tre år vil investere 3,4 billioner dollars i lokal eller regional produktion.

Om rapporten

Rapporten og dens analyser baserer sig på interviews med 1.300 chefer fra virksomheder med 1 milliard USD eller mere i omsætning. Virksomhederne er baseret i henholdsvis USA, UK og Europa, herunder Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Norden og Spanien. Læs mere: https://www.capgemini.com/wp-content/uploads/2024/03/Final-Web-Version-Report-Reindustrialization.pdf 

“Ud over de sikkerhedspolitiske og forsyningsmæssige formål ved den kraftige genindustrialiseringstendens, vi ser, så sigter reshoring og nearshoring initiativerne også mod at trimme transport- og logistikomkostninger. Herunder muligheden for bedre at kunne balancere udsving i shippingpriser, valutakurser, leveringstider og kundeefterspørgsel. På den måde har genindustrialiseringen også en direkte kobling til virksomheders ambition om også at reducere de indirekte supply chain-omkostninger”, siger Maria Søndergaard, Produktion og Detail hos Capgemini Danmark.

Omkring halvdelen af virksomhederne i rapporten har i dag investeret i omlægning eller nearshoring af produktionen. 42 procent af de nordiske virksomheder svarer, at de planlægger at omlægge eller etablere nearshore-produktion inden for de næste 12 måneder. Det er den højeste andel i rapporten og langt over gennemsnittet på 29 procent. Cap Gemini fremhæver, at markant færre nordiske virksomheder har en decideret strategi for genindustrialisering på plads - kun 8 procent mod 24 procent samlet. Til gengæld ligger de nordiske virksomheder pænt over gennemsnittet i forhold til at være i gang med strategiudviklingen (56 procent mod benchmark 48 procent) eller have planer om at udvikle en strategi for genindustrialisering (36 procent mod benchmark 28 procent).

Teknologiinvesteringer følger med 
I de kommende tre år vil andelen produktionen i Vesten, der sker lokalt eller regionalt vokse til næsten 50 procent. Det gælder også i Norden, hvor selskaberne ifølge rapporten forventer, at 49 procent af produktionen i 2027 sker lokalt eller regionalt. Den udvikling slår naturligt igennem i forhold til andelen af offshore-produktionen, der alene i Norden forventes at falde fra 39 procent i 2021 til 17 procent i 2027.

Læs også: Kunstig intelligens kan blive det nye supervåben i værdikæden

“Der ligger både operationelle og økonomiske incitamenter i det strukturelle skifte i de globale produktions- og forsyningsnetværk, som genindustrialisering i Vesten er udtryk for. Ved at revitalisere regional og lokal industriproduktion og derved forkorte forsyningskæderne kan virksomheder direkte sikre en bæredygtig, økonomisk vækst”, forklarer Maria Søndergaard tilføjer:

”Så de store investeringer handler ikke kun om at modernisere og genetablere produktionsfaciliteter for at styrke uafhængighed og national, industriel sikkerhed. Lokal produktion fokuserer også på avancerede ’gigafactories’ og på smart og avanceret produktionsteknologi, der vil løfte og effektivisere produktionen og gøre den rentabel også under hjemlige himmelstrøg”. 

Ifølge Capgeminis rapport planlægger markant flere nordiske selskaber at skrue op for de digitale investeringer (datascience, EDGE/5G, cloud, GenAI). Og hele 86 procent af de nordiske selskaber forventer, at teknologi kan øge produktivitet i forbindelse med genindustrialisering, mod 63 procent i gennemsnit. Samtidig ser særligt de nordiske selskaber en klar opgave i at løfte arbejdsstyrkens kompetencer indenfor mere kreative, digitale og ingeniørfaglige områder (80 procent mod benchmark 69 procent).

Generelt peger virksomhederne i Capgeminis rapport på, at supply chain management-kompetencer er det mest kritisk fokus for at komme i mål med genindustrialiseringen. I Norden overvægter virksomhederne desuden kompetencer inden for IoT, cybersecurity og for eksempel 3D-printing hos fremtidens arbejdsstyrke.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup