Værdikæden der giver mere end, den tager – del 1: Introduktion

Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative værdikæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager. Dette er del 1 af en artikelserie på 4.

Neutralitet – eller ’gør ikke yderligere skade’ – bliver i stigende grad anset for at være en utilstrækkelig ambition. Det skal ses i lyset af tab af naturkapital og klimamæssige vendepunkter, der truer millioner af menneskers sundhed, sikkerhed og overlevelse”, lyder det i en ny bog. Foto: 123rf.com.

29.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs del 2, del 3 og del 4.

Forsyningskæderne (værdikæderne) er ’broken’, og der er behov for at hele dem. Det er baggrunden for bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach”, der er skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. De er begge garvede supply chain fagfolk med masser af teoretisk indsigt og praktisk supply chain erfaring fra virksomheder som LEGO, B&O, Vestas, VELUX, Danfoss, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet og flere.

De har begge haft fingrene dybt nede i drift og udvikling af forsyningskæder, og de ved, hvad de taler om. De har været der, og de har med egne øjne set, hvor meget ledelse af forsyningskæder sidder fast i gamle forretningsdogmer om effektivitet, omkostningsfokus og kortsigtet værdiskabelse, og hvordan arbejdet med den grønne omstilling forslår som skrædder i helvede. I bogen vælger de en neutral og konstruktiv kritisk tilgang, hvor de har fokus på det genopbyggelige perspektiv. Meget sympatisk – og ja netop konstruktivt.

”Det er tid til at beskytte forretningers værdiskabelse på den lange bane. Neutralitet – eller ’gør ikke yderligere skade’ – bliver i stigende grad anset for at være en utilstrækkelig ambition. Det skal ses i lyset af tab af naturkapital og klimamæssige vendepunkter, der truer millioner af menneskers sundhed, sikkerhed og overlevelse”. 

Gå til problemernes rod
Sådan lyder bogens anslag oversat til dansk. Bogen er skrevet på engelsk. Anslaget fokuserer dernæst på den næste generation og deres helt anderledes syn på forretningers ansvar for den helhed, de er en del af. Generation Z og andre unge generationer ser ikke E (miljø), S (samfund) og G (styringsprincipper) som et tillæg. ESG er en integreret og fundamental del af forretningsdrift.

Regeneration er et koncept, der adresserer udfordringer på en bredspektret måde og tilbyder forretnings- og supply chain-ledere et omfattende rammeværk for arbejdet med at skabe og beskytte den langtidsorienterede værdi.. Foto: 123rf.com.

Forfatternes egentlige budskab er, at den ESG-mæssige udfordring, langt de fleste borgere, regeringer og virksomheder i dag anerkender, kun kan finde sin forløsning, hvis vi tager fat om problemernes rod eller kerne. Udfordringerne skal ses og takles som en del af en større helhed.

Vi har derfor ifølge forfatterne behov for en regenerativ tilgang: ”Regeneration er et koncept, der adresserer udfordringer på en bredspektret måde og tilbyder forretnings- og supply chain-ledere et omfattende rammeværk for arbejdet med at skabe og beskytte den langtidsorienterede værdi. Den langtidsorienterede værdi tager højde for:

 • Samklang mellem organisationen og nye værdier samt drivkræfter for værdiskabelse,
 • inspirerer til innovation og
 • opbygger virksomhedens resiliens”.

Virksomheden er ikke en øde ø
Bogen taler for et komplet systemskifte, som tager hånd om de globale problemers grundårsager. Det indebærer ifølge forfatterne, at virksomheder ser sig selv som del af en større helhed. Den større helhed er ’al liv på jorden’ i form af både natur, mennesker og økonomi. Det regenerative perspektiv er en ambitiøs vision om at skabe en bedre verden – frem for at fokusere på de klimakatastrofer vi skal undgå.

Læs også: Sådan er sammenhængen mellem din forsyningskæde og biodiversitet

Er du interesseret i svar på følgende typer af spørgsmål, så er bogen noget for dig:

 • Hvad er regeneration? Hvad er drivkræfterne bag en regenerativ forsyningskæde? Hvordan kan I transformere og skabe fremtidig strategisk værdi?
 • Hvordan kan I indarbejde regenerative tænkning i jeres fremtidige mentale modeller, produkter og processer?
 • Hvad er et forretningsmæssigt økosystem – og hvilke fordele giver det at indarbejde økosystemet som et nøgleelement i transformationen?
 • Hvordan kan værdikæde-teknologi understøtte og accelerere forvandlingen mod en regenerativ fremtid?

Læs også: Scope 3 kræver dialog, dialog og dialog

Man kan også formulere det på en anden måde. Bogen tilbyder følgende:

 • Indsigt i at dekarbonisering, bæredygtighed og ESG blot er starten på en længere rejse og hvad det mere præcist vil sige at være ’regenerativ’ i en forsyningskæde-kontekst.
 • Rammeværk, modeller og værktøjer der kan understøtte jeres regenerative transformation, så I vil blive klar til fremtiden.
 • Inspiration til hvordan du kan lede forandringen i jeres lederteam og/eller bestyrelse i retning mod nye mentale modeller og tankesæt.
 • Indsigt i hvordan det bæredygtige arbejde kan blive løftet op til en strategisk regenerativ transformation af den samlede værdikæde.

Bliv klogere

Dette er del 1 af en artikelserie på 4, der alle har afsæt i bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” (2023) skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. Del 2 fortæller lidt om hvorfor det regenerative er relevant, del 3 om hvad det er, og del 4 om hvordan I så transformerer til en regenerativ forsyningskæde.

Læs mere om bogen her og køb bogen her.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den regenerative forsyningskæde

Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Det er blot mindre ødelæggelse end tidligere. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative værdi- eller forsyningskæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager. Læs her lidt om hvad, hvorfor og hvordan.

Relateret indhold

26.02.2024SCM.dk

CMA CGM i markant tilbagegang

26.02.2024SCM.dk

Kina: Amerikanske påstande er paranoia

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

19.02.2024SCM.dk

Stort set ingen forklaring på kæmpe hop i CO2-udledning

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup