Værdikæden der giver mere, end den tager – del 1: Introduktion

Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative værdikæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager. Dette er del 1 af en artikelserie på 4.

Neutralitet – eller ’gør ikke yderligere skade’ – bliver i stigende grad anset for at være en utilstrækkelig ambition. Det skal ses i lyset af tab af naturkapital og klimamæssige vendepunkter, der truer millioner af menneskers sundhed, sikkerhed og overlevelse”, lyder det i en ny bog. Foto: 123rf.com.

29.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs del 2, del 3 og del 4.

Forsyningskæderne (værdikæderne) er ’broken’, og der er behov for at hele dem. Det er baggrunden for bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach”, der er skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. De er begge garvede supply chain fagfolk med masser af teoretisk indsigt og praktisk supply chain erfaring fra virksomheder som LEGO, B&O, Vestas, VELUX, Danfoss, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitet og flere.

De har begge haft fingrene dybt nede i drift og udvikling af forsyningskæder, og de ved, hvad de taler om. De har været der, og de har med egne øjne set, hvor meget ledelse af forsyningskæder sidder fast i gamle forretningsdogmer om effektivitet, omkostningsfokus og kortsigtet værdiskabelse, og hvordan arbejdet med den grønne omstilling forslår som skrædder i helvede. I bogen vælger de en neutral og konstruktiv kritisk tilgang, hvor de har fokus på det genopbyggelige perspektiv. Meget sympatisk – og ja netop konstruktivt.

”Det er tid til at beskytte forretningers værdiskabelse på den lange bane. Neutralitet – eller ’gør ikke yderligere skade’ – bliver i stigende grad anset for at være en utilstrækkelig ambition. Det skal ses i lyset af tab af naturkapital og klimamæssige vendepunkter, der truer millioner af menneskers sundhed, sikkerhed og overlevelse”. 

Gå til problemernes rod
Sådan lyder bogens anslag oversat til dansk. Bogen er skrevet på engelsk. Anslaget fokuserer dernæst på den næste generation og deres helt anderledes syn på forretningers ansvar for den helhed, de er en del af. Generation Z og andre unge generationer ser ikke E (miljø), S (samfund) og G (styringsprincipper) som et tillæg. ESG er en integreret og fundamental del af forretningsdrift.

Regeneration er et koncept, der adresserer udfordringer på en bredspektret måde og tilbyder forretnings- og supply chain-ledere et omfattende rammeværk for arbejdet med at skabe og beskytte den langtidsorienterede værdi.. Foto: 123rf.com.

Forfatternes egentlige budskab er, at den ESG-mæssige udfordring, langt de fleste borgere, regeringer og virksomheder i dag anerkender, kun kan finde sin forløsning, hvis vi tager fat om problemernes rod eller kerne. Udfordringerne skal ses og takles som en del af en større helhed.

Vi har derfor ifølge forfatterne behov for en regenerativ tilgang: ”Regeneration er et koncept, der adresserer udfordringer på en bredspektret måde og tilbyder forretnings- og supply chain-ledere et omfattende rammeværk for arbejdet med at skabe og beskytte den langtidsorienterede værdi. Den langtidsorienterede værdi tager højde for:

  • Samklang mellem organisationen og nye værdier samt drivkræfter for værdiskabelse,
  • inspirerer til innovation og
  • opbygger virksomhedens resiliens”.

Virksomheden er ikke en øde ø
Bogen taler for et komplet systemskifte, som tager hånd om de globale problemers grundårsager. Det indebærer ifølge forfatterne, at virksomheder ser sig selv som del af en større helhed. Den større helhed er ’al liv på jorden’ i form af både natur, mennesker og økonomi. Det regenerative perspektiv er en ambitiøs vision om at skabe en bedre verden – frem for at fokusere på de klimakatastrofer vi skal undgå.

Læs også: Sådan er sammenhængen mellem din forsyningskæde og biodiversitet

Er du interesseret i svar på følgende typer af spørgsmål, så er bogen noget for dig:

  • Hvad er regeneration? Hvad er drivkræfterne bag en regenerativ forsyningskæde? Hvordan kan I transformere og skabe fremtidig strategisk værdi?
  • Hvordan kan I indarbejde regenerative tænkning i jeres fremtidige mentale modeller, produkter og processer?
  • Hvad er et forretningsmæssigt økosystem – og hvilke fordele giver det at indarbejde økosystemet som et nøgleelement i transformationen?
  • Hvordan kan værdikæde-teknologi understøtte og accelerere forvandlingen mod en regenerativ fremtid?

Læs også: Scope 3 kræver dialog, dialog og dialog

Man kan også formulere det på en anden måde. Bogen tilbyder følgende:

  • Indsigt i at dekarbonisering, bæredygtighed og ESG blot er starten på en længere rejse og hvad det mere præcist vil sige at være ’regenerativ’ i en forsyningskæde-kontekst.
  • Rammeværk, modeller og værktøjer der kan understøtte jeres regenerative transformation, så I vil blive klar til fremtiden.
  • Inspiration til hvordan du kan lede forandringen i jeres lederteam og/eller bestyrelse i retning mod nye mentale modeller og tankesæt.
  • Indsigt i hvordan det bæredygtige arbejde kan blive løftet op til en strategisk regenerativ transformation af den samlede værdikæde.

Bliv klogere

Dette er del 1 af en artikelserie på 4, der alle har afsæt i bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” (2023) skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. Del 2 fortæller lidt om hvorfor det regenerative er relevant, del 3 om hvad det er, og del 4 om hvordan I så transformerer til en regenerativ forsyningskæde.

Læs mere om bogen her og køb bogen her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Resiliens i forsyningskæden

Covid-19 blev startskuddet til en lavine af kriser, der i alvorlig grad udfordrede alverdens forsyningskæder. Eksempler er grundstødning i Suezkanalen, Ruslands invasion i Ukraine, klimaændringer, krisen i Det Røde Hav, energipriser, inflation, geopolitiske spændinger og cybersikkerhed. 

Det har sat gang i et kraftigt SCM fokus på resiliens, robusthed, modstandsdygtighed og risikostyring i forsyningskæden. Supply chain resiliens (SCR) refererer til evnen hos en organisation til at modstå og tilpasse sig uventede forstyrrelser i forsyningskæden. 

SCR er vigtigt for en organisations succes og overlevelse, især i en tid med stadig mere kompleksitet og uforudsigelighed samt øget afhængighed af teknologi. En organisation, der er i stand til at opbygge en stærk supply chain resiliens og implementere robuste sikkerheds- og beredskabsforanstaltninger, vil være bedre rustet til at modstå potentielle trusler og opretholde sin konkurrenceevne på lang sigt. 

Relateret indhold

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Fra just-in-time til just-in-case: Robuste forsyningskæder i en ustabil verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

21.08.2025

Tid

09:00

Sted

Online