Værdikæden der giver mere end, den tager – del 2: Hvorfor?

Forretningslivet er i færd med at gennemgå en revolution, og supply chain management spiller en nøglerolle i at guide forretninger igennem revolutionen. I retning af en værdikæde, der giver mere end, den tager. Drivkræfterne bag omvæltningen er en historisk u-vending, hvor virksomheder på en helt ny måde tager ansvar for at være en del af en større helhed. Dette er del 2 af en artikelserie på 4.

Ledelse af værdikæden eller forsyningskæden, som vi kender og praktiserer det i dag, er ifølge en ny bog ikke længere holdbart, og der er brug for store omvæltninger, hvis forsyningskæden skal være fremtidssikker. Foto: 123rf.com.

30.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs også artikel 1, artikel 3 og artikel 4.

Markedsvilkår har til alle tider ændret sig og skabt basis for uro og innovation af forretninger. Forfatterne til bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen fastslår i bogen, at den industrielle økonomi er ved vejs ende, og at vi lever i en brydningstid, hvor en helt ny økonomisk tidsalder er på vej til at indfinde sig. Den nye tids økonomi vil være kendetegnet ved løsninger i konstant forandring og løbende rekonfigurationer som respons til slutbrugernes skiftende behov. Vi ser ind i et paradigmeskifte, lyder det.

Skiftet bliver drevet af nye generationers højere grad af ansvarsfølelse over for samfund og miljø – eller planet og people. Det bliver også drevet af mange mangler: Mangel på ressourcer, fødevarer, energi, naturkapital og biodiversitet samt kvalificeret arbejdskraft.

Helt enkelt sagt så er drivkraften for skiftet til den regenerative forsyningskæde, at vi har bevæget os fra en såkaldt holocene status – hvor jorden var i stand til at regenerere de ressourcer menneskene bruger – til en anthropocene status – hvor jorden ikke kan følge med menneskenes forbrugstempo. Menneskeheden er simpelthen ved at save den gren over, vi sidder på.

Ledelse af forsyningskæden, som vi kender og praktiserer det i dag, er ifølge bogen ikke længere holdbart, og der er brug for store omvæltninger, hvis forsyningskæden skal være fremtidssikker.

Ny opfattelse af vækst
Skiftet kan på mange måder blive opsummeret i et nyt vækstparadigme – eller måske rettere, at vi begynder at stille spørgsmål til det altdominerende vækst-mantra, der gennemsyrer hele vores tankegang, forbrug, produktion samt samfunds- og erhvervsliv. 

Vi har behov for at ændre vores tankesæt fra et selvcentreret perspektiv til et bredere perspektiv med blik for den helhed, vi er en del af. Foto: 123rf.com.

”Vi ville have brug for adskillige planeter, hvis vi med vores nuværende forbrugsrate skulle understøtte, at ni eller 10 milliarder mennesker kan leve et rimeligt liv. Det er ikke noget, vi bare fixer på en dag eller to. Vi har behov for at ændre vores tankesæt fra et selvcentreret perspektiv til et bredere perspektiv med blik for den helhed, vi er en del af. Jorden er begrænset og kan ikke understøtte vores behov med mindre, vi begynder at forbruge og regenerere ressourcer”, skriver de to forfattere i bogen.

De tilføjer, at mindre end ni procent af alt det, der bliver produceret bliver genbrugt; mindre end fem procent af elektronikaffald bliver recirkuleret; og cirka 40 procent af fødevarer går tabt på vejen fra jord til bord (side 49). Bare lige for at sætte det med forbrug, vækst og affald i perspektiv.

Forfatterne foreslår, at vi udvider vores opfattelse af vækst-begrebet. Det kunne for eksempel også omfatte begreber som medarbejderengagement og medarbejdernes oplevelse af mening (purpose), kundetilfredshed og -fornøjelse, det omgivende samfunds trivsel, lokalmiljøets sundhed og så videre.

Ny opfattelse af værdiskabelse
I de sidste 50 år eller mere har det dominerende formål med at drive en forretning været at generere finansielle resultater til gavn for aktionærerne. Og forsyningskæden er historisk set blevet målt på sin evne til at reducere omkostninger og maksimere lønsom kundeservice. Den holder ifølge bogen ikke længere. Det ensidige fokus på de finansielle resultater skader nemlig klima, biodiversitet, miljø og så videre. Der er ingen vej udenom at udvide en virksomheds interessenter fra ejerne til også at omfatte samfund og miljø. En virksomhed skal ikke længere skabe værdi for ejerne, men også for samfund og miljø – ellers vil der ikke være nogen virksomhed længere.

Ny opfattelse af teknologi og ledelse
På samme måde argumenterer forfatterne for, at der også sker et skifte i vores opfattelse af teknologi og ledelse. I det 19. og 20. århundrede var maskiner en metafor for samfundet med fokus på penge og vækst. Så dukkede computerne op, og digitaliseringen skabte en ny økonomi baseret på bits og informationer. Det næste teknologiskifte er kendetegnet ved levende systemer og biologi (bio-økonomi), der har som mål at understøtte vores trivsel i fremtiden på en stabil og bæredygtig måde. Vores forhold til teknologi har til alle tider vist sig at have stor effekt på vores forhold til naturen og hinanden. Vi har for en tid teknologisk været i stand til at gøre stort indhug i jordens ressourcer for at understøtte vores forbrug; i fremtiden må vi ændre spillereglerne, så vi beskytter det økosystem, som vi er en del af.

Læs også: Sådan er sammenhængen mellem din forsyningskæde og biodiversitet

På samme måde fremhæver forfatterne, at vi også oplever et skifte i ledelse. Fremtidens ledelse skal i langt højere grad varetage medarbejdernes trivsel. Det kræver en helt ny form for modige og autentiske ledere, der evner at sætte fokus på medfølelse, empati, tillid, kreativitet og læring – og på egen personlig udvikling. 

Se på ressourceregnskabet
De peger i et interview på, at vi i dag i supply chain bruger løs af ressourcer i form af gas, råvarer, menneskelig energi, trivsel, kompetencer, social kapital med mere, uden at vi giver tilbage. Det skaber i mange tilfælde gode økonomiske overskud til ejerne af virksomhederne; men det skaber også en række meget uheldige effekter i form af:

  • klimaskader,
  • miljøforurening,
  • høje stressniveauer,
  • dårlig trivsel,
  • social ulighed,
  • brud på menneskerettigheder,
  • indhug i millioner af menneskers basale behov verden over
  • og så videre.

”Det er ved at dæmre for mange af os, at vores forsyningskæder er ude af balance og driver rovhugst på ressourcer, og vi tror, at tiden er inde til at skabe forandringer”, fortæller de og supplerer:

”Hånden på hjertet: Hvis du kære læser mærker grundigt efter, er det så din vurdering, at vi i dag har skabt et samfund og en måde at leve på, som fortsat vil give mulighed for, at mennesker og andet liv kan blomstre på jorden i al evighed? Eller sagt på en anden måde: Er det muligt for os at skabe en fremtid, der er af en støbning, som vi eller vores børn og børns børn ønsker at være en del af?”.

Bliv klogere

Dette er del 2 af en artikelserie på 4, der alle har afsæt i bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” (2023) skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. Læs også del 1, del 3 og del 4.

Læs mere om bogen her og køb bogen her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den regenerative forsyningskæde

Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Det er blot mindre ødelæggelse end tidligere. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative værdi- eller forsyningskæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager. Læs her lidt om hvad, hvorfor og hvordan.

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

APM Terminals klar til at investere 2 milliarder kroner i Aarhus

21.06.2024SCM.dk

Danmark ønsker strammere regler for skibscontainere

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup