Værdikæden der giver mere end, den tager – del 3: Hvad er det?

Værdikæden har længe været storforbruger af ressourcer. Nu er tiden kommet til at tænke i flere dimensioner og redesigne værdi- eller forsyningskæden, så den giver mindst den mængde ressourcer tilbage, som er forbrugt. Fordi det er det eneste, der giver mening. Det er essensen af ’den regenerative forsyningskæde’. Dette er del 3 i en artikelserie på 4.

De to forfattere præsenterer i bogen en række konkrete bud på, hvordan en fremtidsparat forsyningskæde kan være indrettet og designet. Foto: 123rf.com.

31.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Læs artikel 1, artikel 2 og artikel 4.

Der er forskel på bæredygtighed og regeneration. Det regenerative anerkender, at forretningen og forsyningskæden er en del af naturen og ikke omvendt. Den regenerative praksis fokuserer på samme måde som bæredygtighed på det miljømæssige og sociale ansvar, men de to koncepter har også tydelige forskelle. Sådan lyder det i bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach”, der er skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen.

Bæredygtighed sigter på at vedligeholde eller forsinke den miljømæssige eller sociale nedbrydning – eller mindske den negative effekt af menneskelig aktivitet på miljø og samfund.

Den regenerative tilgang anlægger en mere proaktiv tilgang og går efter at regenerere samt genopbygge systemer, økosystemer og samarbejdsfællesskaber.

Bæredygtighed er ikke nok
Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative forsyningskæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager.

”Vi argumenterer ikke nødvendigvis for, at virksomhedsejeren skal undvære sin store BMW, hvis det er det, han eller hun ønsker at køre i. Vi taler ikke om at skabe forretninger, der er mindre profitable. Vi taler om virksomheder, der ikke spilder energi, hvor ’energi’ er forstået i bred forstand i form af fossile brændstoffer, naturressourcer, vedvarende energi, social energi, menneskelig sundhed etcetera”, fortæller de i et interview og supplerer:

”I dag ved vi jo alle, at mange går på arbejde og bruger så meget af deres energi, at de er helt udtømte, når de kommer hjem til privaten. De skal så bruge privat- og familielivet til at lade op og generere ny energi. Tænk hvis det kunne være omvendt – og hvorfor skulle det ikke kunne være det?”.

Fra forbrug til produktion af ressourcer
I sin essens indebærer regeneration en transformation af det økonomiske paradigme, der er skabt af den industrielle revolution. Sigtet er at erstatte det med et nyt industrielt system, der i stedet for at forbruge ressourcer og producere affald gør det omvendte: Forbruger eksisterende affald og producerer ressourcer.

De to forfattere præsenterer i bogen en række konkrete bud på, hvordan en fremtidsparat forsyningskæde kan være indrettet og designet. I hvert fald i overordnede termer for, som de selv formulerer det i et interview: ”Dette er en tidlig fase. Vi ønsker at sætte gang i en bevægelse, der ændrer udviklingen af forsyningskæden. Vi ved ikke, hvor det kan ende; men vi tror på, at nogen skal sætte gang i bevægelsen, og så vil andre følge samt bakke op og bidrage til at forme udviklingen”.

Økonomisk profit kan ikke stå alene
Men hvad vil det sige for ledere og medarbejdere i forsyningskæden at redefinere ’værdiskabelsen’ og ’forbruge eksisterende affald samt producere ressourcer’? Hvad betyder det helt konkret for adfærd og arbejdsmåde i hverdagens drift?

”Vi har langt fra noget fyldestgørende svar på det spørgsmål. Nogen skal gå forrest og lancere nogle tanker og idéer, og den rolle påtager vi os gerne", skriver forfatterne i bogen. Foto: 123rf.com.

”Vi har langt fra noget fyldestgørende svar på det spørgsmål. Nogen skal gå forrest og lancere nogle tanker og idéer, og den rolle påtager vi os gerne. Men vi har nogle bud på, hvor man måske kan starte”, fortæller de to, som præsenterer sig selv som nysgerrige, eksplorative og ikke mindst optimistiske.

Afsættet for den regenerative forsyningskæde er for eksempel:

  • Adgang til ressourcer er ikke ubegrænset for os eller kommende generationer.
  • De mentale modeller, vi har anvendt i den industrielle tidsalder, vil ikke nødvendigvis være de rette i fremtiden.
  • Vi kan ikke regne med som en selvfølge, at vi på et hvert givent tidspunkt blot kan genopbygge biodiversitet.
  • Det er uholdbart at fastholde, at en virksomheds eneste form for værdiskabelse er økonomisk profit.
  • Det er uholdbart at tage afsæt i, at din forretning per automatik fortsat vil give mening – særligt i medarbejdernes optik.
  • Det er uholdbart at tage afsæt i, at dine medarbejdere kan hjælpe med at redde planeten uden at trives og være sunde.

Mennesker ER natur
I bogen skriver de to forfattere, at fundamentet for det regenerative paradigme er, at man fjerner alle barrierer mellem mennesket og naturen. Mennesker ER natur, og det er vigtigt at anskue virksomhedens organisation som en del af et større økosystem – og at organisationen skal understøtte økosystemet.

De anslår nogle elementære principper fra naturens verden, der kan danne platformen for en organisations virke:

  • Samarbejd mere og konkurrer mindre.
  • Invester i andres trivsel – og høst bedre trivsel for dig selv.
  • Efterlad steder i en bedre forfatning end, du fandt dem i.

”Regeneration er ikke blot et nyt ord for det lidt slidte begreb ’bæredygtighed’. Det er en ny måde at tænke på og et helt nyt ambitionsniveau. Det indebærer at skabe de rette betingelser, så livet på løbende basis kan forny sig selv”, lyder det i bogen.

Det regenerative perspektiv indebærer, at vi grundlæggende skal afstå fra at stille os tilfredse med at være ’less bad’ og i stedet går efter at være ’more good’.

Bliv klogere

Dette er del 3 af en artikelserie på 4, der alle har afsæt i bogen ’Re-Imaging the Value Chain – a Regenerative Approach” (2023) skrevet af Henning de Haas og Alis Sindbjerg Hinrichsen. Læs del 1, del 2 og del 4 samt læs mere om bogen her og køb bogen her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Den regenerative forsyningskæde

Det bæredygtige perspektiv er ikke nok. Det er blot mindre ødelæggelse end tidligere. Der skal mere til, hvis vi skal skabe en sund forretning i sunde omgivelser. Det ’mere’ kan for eksempel være ’det regenerative perspektiv’. Den regenerative værdi- eller forsyningskæde er kort sagt en kæde, der giver mere tilbage end, den tager. Læs her lidt om hvad, hvorfor og hvordan.

Relateret indhold

21.06.2024SCM.dk

Danmark ønsker strammere regler for skibscontainere

21.06.2024SCM.dk

Kunstig intelligens er langt mindre udbredt i forsyningskæden, end man måske skulle tro

17.06.2024SCM.dk

Løn ud fra ESG-mål er det ultimative integrations-værktøj

06.06.2024SCM.dk

Nyt partnerskab skal hjælpe virksomheder med kompleks klimarapportering

05.06.2024SCM.dk

Flere virksomheder opgiver opkøb grundet manglende ESG-tiltag

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup