Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

Et nyt samarbejde, UC-DC, mellem industri og forskning vil kunne omdanne indfanget CO2 til bionedbrydelig plast ved hjælp af gasfermentering, hvor bakterier omdanner CO2 til et råmateriale for basiskemikalier, der bruges i blandt andet plastproduktion.

”Vi forestiller os en fremtid, hvor CO2 forvandles fra en skadelig drivhusgas til et uudtømmeligt råmateriale til fremstilling af materialer, som vores samfund har brug for”, siger projektleder Line Rold Tousgaard fra Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut

18.04.2024

SCM.dk

”Vi forestiller os en fremtid, hvor CO2 forvandles fra en skadelig drivhusgas til et uudtømmeligt råmateriale til fremstilling af materialer, som vores samfund har brug for, i dette tilfælde plast. Desuden vil vi sikre os, at løsningerne er gennemførlige og kan implementeres”, siger projektleder Line Rold Tousgaard fra Teknologisk Institut.

Projektet UC-DC (Utilization of Carbon for Decarbonization) er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Pond, Again, og Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain).

I dag er verden afhængig af fossile råstoffer til at producere vigtige kemikalier til plastproduktion.  Men inden længe kan forskellige plastbaserede produkter forhåbentlig produceres direkte af CO2. Det er det potentielle resultat af projektet UC-DC, som udvikler en ny bioteknologisk proces til at udnytte CO2 udviklet af virksomheden Again:

”Vores gasfermenteringsproces omdanner CO2 og brint til eddikesyre i en et-trins-proces, hvor CO2 bliver fanget og omdannet i samme trin. Ved at kombinere bakteriers ældgamle evne til at fordøje CO2 og nutidens avancerede bioteknologi baner vi vej for produktion af CO2-baserede kemiske byggesten, der i øjeblikket kommer fra fossile råmaterialer. Vi er begejstrede for at være en del af et ambitiøst partnerskab, hvor vores teknologi spiller en integreret rolle i en lovende fremtidig værdikæde”, siger Torbjørn Ølshøj Jensen, medstifter af Again.

Teknologisk Institut vil demonstrere brugen af eddikesyre ved at omdanne den til en kemisk byggesten til plastproduktion. Endelig vil virksomheden Pond omdanne denne byggesten til bionedbrydelige plastpolymerer, der kan bruges i blandt andet emballage og tekstiler.

”Vi vil vise, at det er muligt at producere højkvalitets-plast, der kommer fra genbrugt kulstof, særligt CO2. Det vil ikke blot være en interessant innovation i sig selv, men også et lovende alternativ til kemiske byggesten, der stammer fra plantemateriale”, siger Thomas Brorsen Pedersen, CEO hos Pond.

Ved at genanvende CO2 opsamlet fra luften eller CO2-udledende virksomheder spiller løsningen udviklet i UC-DC-projektet en vigtig rolle i at skabe nye forsyningskæder for udnyttelse af CO2, også kaldet CCU.

Som en del af den ambition vil DTU Biosustain regne på, hvordan biobaseret plast fra CO2 påvirker miljø og samfund, hvis produktionen implementeres i stor skala. Det indebærer blandt andet livscyklusvurderinger og markedsanalyser.

”Ved at identificere de potentielle barrierer på tværs af denne nye værdikæde kan vi fokusere på, hvordan vi overvinder dem og demonstrere en farbar vej fra kilde til produkt. Den store styrke ved partnerskabet er, at vi både udvikler og evaluerer løsningerne i løbet af projektet ud fra et samlet syn på hele værdikæden”, siger Line Rold Tousgaard.

Læs også: Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

UC-DC har et budget på 1,4 millioner euro, hvoraf 900.000 euro er finansieret af Innovationsfonden som en del af INNO-CCUS, et af Danmarks fire missionsdrevne innovationspartnerskaber, der skal fremskynde den grønne omstilling.

Fakta
CCUS, eller Carbon Capture, Utilization and Storage, omfatter teknologier, der indfanger CO2 og enten genbruger eller lagrer det. I dette tilfælde bliver CO2 genanvendt til bionedbrydeligt plastik.

Danmark har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990, og det forventes, at 3,2 millioner ton CO2/år vil komme fra CCUS-teknologier.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes - en del af den digitale forsyningskæde

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

03.10.2024SCM.dk

Novo Nordisk vil flyve medicin til USA

03.10.2024SCM.dk

Nyansat erfaren kvinde skal styrke Carl Ras’ Supply Chain division

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

30.08.2024SCM.dk

Tysk chokoladeproducent: Chokolade har nu den rette pris

30.08.2024SCM.dk

Gedigen voksenskældud til kamp for genanvendelse

29.08.2024SCM.dk

Stigende energipriser har påvirket værdikæder mere end Covid-19

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - dag

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Brother Nordic A/S
Messe
Processteknik 2024, Göteborg

Et mødested for fremtidens procesindustri.

Dato

08.10.2024

Tid

09:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

Apport Systems A/S
Konference
Commerce Excellence: Lageret og Supply Chain anno 2024

Er du nysgjerrig på hvordan kunstig intelligens (AI) kommer til å påvirke lagerstyring og supply chain? Ønsker du å utvide ditt profesjonelle nettverk i vakre omgivelser? Da har vi den perfekte hendelsen for deg!

Dato

09.10.2024

Tid

14:00

Sted

Bølgen & Moi Tjuvholmen allé 5 Oslo, 0252 Norway

Brother Nordic A/S
Messe
Scanpack 2024, Göteborg

I Göteborg deltager vores svenske kolleager i Skandinaviens førende fagmesse inden for emballage.

Dato

22.10.2024

Tid

10:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

Consafe Logistics
Webinar
Unlock AI to Boost Warehouse Efficiency

Lager & Transport Logistikmagasinet invites you to a webinar with Linda Frygell, Group Product and Partner Manager at Consafe Logistics, where she will share insights on how cutting-edge AI technology is transforming warehouse management and logistics.

Dato

23.10.2024

Tid

13:00

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Leanværktøjer

Dette kursus, som også er et diplommodul, er målrettet dig, der har brug for en værktøjskasse i arbejdet med implementering af Lean i både private og offentlige virksomheder.

Dato

24.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup