Grønne brændstoffer skal styrke Europas forsyningssikkerhed – Danmark kan tage teten

Green Power Denmark opfordrer regeringen til at handle hurtigt og ambitiøst for at opskalere dansk PtX-produktion, der både kan sikre grøn omstilling og mindske afhængigheden af sort energi i en geopolitisk usikker tid.

”For at lykkes kræver det den rette politiske prioritering, og at regeringen handler nu. Danmark har potentialet til at udbygge vores vind- og solkapacitet markant, vi har gode muligheder for at fange den biogene CO2 fra vores kraftvarmeværker, og vi har dygtige virksomheder i hele værdikæden, der er klar til at rykke. Alle de rigtige forudsætninger er med andre ord til stede for at producere grønne brændstoffer i stor skala”, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi og PtX i Green Power Denmark. Foto: 123rf.com

07.05.2025

SCM.dk

Green Power Denmark fremlægger i en ny rapport fire anbefalinger til, hvordan regeringen aktivt bør arbejde for etableringen og opskaleringen af grøn PtX-brændstofproduktion til luft- og skibsfarten på globalt og europæisk plan.

”Der er behov for at øge vores ambitioner der, hvor vi kan bidrage med flest CO2-reduktioner. Et oplagt sted at begynde er ved at producere grønne PtX-brændstoffer til den internationale transportsektor. Danmark har en unik mulighed for at gå forrest og bistå med at nedbringe udledningerne, men det kræver, at vi er fremme i skoene nu og sikrer, at der inden midten af 2026 træffes de nødvendige investeringsbeslutninger”, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi og PtX i Green Power Denmark.

Rapporten anbefaler regeringen at sætte et dansk produktionsmål for PtX-brændstoffer til luft- og skibsfarten svarende til en reduktion på 2,5 millioner ton CO2 i 2035.

Målsætningen er ambitiøs, men helt igennem realistisk, fastslår Camilla Holbech, der blandt andet peger på Danmarks unikke muligheder for at opsætte meget mere havvind – her kan værdikæden for PtX understøtte og styrke businesscasen, fordi PtX-anlæggene sikrer et stort og stabilt aftag af grøn strøm.

”For at lykkes kræver det den rette politiske prioritering, og at regeringen handler nu. Danmark har potentialet til at udbygge vores vind- og solkapacitet markant, vi har gode muligheder for at fange den biogene CO2 fra vores kraftvarmeværker, og vi har dygtige virksomheder i hele værdikæden, der er klar til at rykke. Alle de rigtige forudsætninger er med andre ord til stede for at producere grønne brændstoffer i stor skala”, siger Camilla Holbech og uddyber:

”Produktionen kan ikke alene blive et dansk væksteventyr, det kan også spille en afgørende rolle i at sikre europæisk forsyningssikkerhed og uafhængighed fra importeret, sort energi. Det er vigtigere end nogensinde i den nuværende geopolitiske situation”.

Kort før påske blev der indgået en klimaaftale i FN-organet IMO, der regulerer den internationale skibsfart. Aftalen anviser vejen til netto-nuludledning for sektoren omkring 2050 og indeholder blandt andet en økonomisk mekanisme og brændstofstandard, der skal stemmes endeligt igennem i oktober 2025.

Rapporten anbefaler regeringen at fortsætte det stærke engagement i IMO og engagere sig yderligere i ICAO for at sikre en ambitiøs global anvendelse af PtX-brændstoffer. Regeringen bør desuden arbejde for, at EU også fastholder de allerede vedtagne grønne målsætninger.

Rapporten og dens beregninger er udarbejdet af Green Power Denmark og har Dansk Industri samt Danske Rederier som medafsendere.

”Dansk skibsfart er frontrunner i den grønne omstilling på verdenshavene. Men der er brug for en massiv opskalering af produktionen af grønne brændstoffer til at putte i tanken på vores skibe, hvis vi skal komme helt i mål med ambitionen om klimaneutral skibsfart, og hvis vi skal kunne leve op til gældende EU-regler og IMO’s Net Zero Framework. Det kræver investeringer i hele værdikæden, og det kræver også et stærkt fokus på etablering og opskalering af produktion af PtX-brændstoffer i Danmark. De danske rederier er allerede godt i gang med at indkøbe nye skibe, der kan sejle på grønne brændstoffer, så efterspørgslen er der”, siger Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier.

"Vi støtter rapportens fire anbefalinger om for eksempel mål for opskalering af produktionen af grønne brændstoffer understøttet af indsatser i Danmark og fra EU, herunder danskproduceret Power-to-X baseret e-SAF til luftfarten. Det har Brancheforeningen for Dansk Luftart og Luftfartens klimapartnerskab, som sekretariatsbetjenes af DI Transport, talt for længe. Det er afgørende, at vi sikrer en effektiv integration af hele leverandørkæden frem til luftfartsselskaberne, hvor brændstoffet anvendes. Den kan kun ske baseret på den rigtige risikodeling. Her er anbefalingen om, at regeringen for eksempel skal øremærke danske midler fra EU’s ETS-system til dansk PtX-produktion og udmønte midlerne via en dobbelt auktionsmekanisme, vigtig”, siger Hakon Iversen, branchedirektør i DI Transport, som er sekretariat for Brancheforeningen for Dansk Luftfart og Klimapartnerskabet for Luftfart.

Fakta

• Rapporten ’Dansk produktion af grønne PtX-brændstoffer til luft- og skibsfarten’ præsenterer fire konkrete anbefalinger til regeringen, så produktionen af grønne brændstoffer kan opskaleres.

• PtX (eller Power-to-X) dækker over en teknologi, der bruger grøn strøm til at producere brint, der kan omdannes til en række grønne brændstoffer. Disse kan nedbringe CO2-udledningerne fra den internationale luft- og skibsfart markant.

• Den internationale luftfart og skibsfart reguleres af FN-organisationerne ICAO (International Civil Aviation Organisation) og IMO (International Maritime Organization).

• IMO har en ambition om, at sektoren skal være i netto-nul i eller omkring 2050. Et flertal i IMO er i april 2025 blevet enige om bindende regulering for at opnå målet. Aftalen skal endeligt vedtages ved afstemning i oktober 2025.

• ICAO har sat et mål om netto nuludledning i 2050, men har endnu ikke vedtaget bindende regulering. Det er derfor nødvendigt at følge op med ny og mere slagkraftig regulering, der sikrer, at sektorens udledninger bliver nedbragt.

Kilde: Green Power Denmark

/ PiB

TECSYS A/S

Sponseret

Hardware & Brunch 2025

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

07.05.2025SCM.dk

Grønne brændstoffer skal styrke Europas forsyningssikkerhed – Danmark kan tage teten

06.05.2025SCM.dk

Dansk erhvervsliv i samlet opråb: Sæt det grønne øverst i offentlige udbud

28.04.2025SCM.dk

Offentlige grønne indkøb med Svanemærket reducerer klimaaftryk og miljøbelastning

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

25.03.2025SCM.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

18.03.2025SCM.dk

Trængsel i havne forsinker forsyninger

11.03.2025SCM.dk

Kina-plus-én er ikke længere tilstrækkelig – der skal mere til

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 for topledelse og bestyrelsesmedlemmer

NIS2 kræver, at ledelse og bestyrelsesmedlemmer uddannes i grundlæggende cybersikkerhed. Fra store bøder og fratagelse af lederrollen kan blive konsekvensen for ledelsen, hvis der ikke er styr på sikkerheden, når NIS2 bliver implementeret i Danmark.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Oplev intelligente logistikløsninger fra SCANLOX på Robotbrag

Vi fremviser vores AGILOX ONE og sikkerhedslyskoncept.

Dato

08.05.2025

Tid

09:00

Sted

Forskerparken 10, Odense M, 5230 Denmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Sted

Hindsgavl Slot, Hindsgavl Allé 7, 5500 Middelfart