Indkøb gemmer kæmpestort innovationspotentiale

Innovation er ikke kun noget, der foregår i R&D-laboratoriet eller på tværs af funktioner i en virksomhed. Konceptet ”Open Innovation” går efter også at finde innovationen i det eksterne samspil med alle mulige parter som fx leverandører, iværksættere, den akademiske verden og offentlige institutioner. Her kan indkøb komme til at spille en hovedrolle som facilitator.

Professor Geneviève Berger er Chief Research & Development Officer hos Unilever, som er en af de virksomheder, der har taget open innovation til sig som virkemiddel i konkurrencen om hele tiden at være på forkant med markedsbehov. Foto: Unilever..

17.09.2012

SCM.dk

Specialist i Open Innovation Line Bagger-Hansen, Accenture er ikke i tvivl om, at indkøbschefer kan spille en langt større rolle for at løfte virksomheders innovationskraft end, de fleste gør i dag. Foto: Accenture..

Innovation er vigtigt. Kolossalt vigtigt. Det er der ingen tvivl om. I dagens globale konkurrence er der ingen, der kan holde sig i førerfeltet uden løbende at lancere nytænkende produkter, serviceydelser, processer eller forretningsmodeller. Apple, RIM (Research in Motion, står bag Blackberry) og HTC er gode eksempler på aktører i en branche, der vinder stort på at være innovative. De tre producenter af mobiltelefoner høster mere end 50 % af branchens profit, men repræsenterer faktisk mindre end 10 % af volumenen.

Mere og hurtigere
Moderne virksomheder er pisket til at innovere både mere og hurtigere end tidligere. De skal innovere mere både fordi, forbrugerne bliver mere krævende og mindre loyale; men også fordi de nye økonomier som Indien, Kina, Rusland, Brasilien etc. stiller helt nye krav til produkter, priser, processer og modeller. Og de skal innovere hurtigere for at imødekomme de kortere produktlivscyklusser og jagten på Blue Ocean markeder.

Indkøb og Open Innovation
Der er mange måder og virkemidler i denne jagt på at styrke innovationen. Èn af de oversete nøgler er indkøbsorganisationer og Open Innovation. Det mener Line Bagger-Hansen, der er Accentures ansvarlige for rådgivning på feltet i Europa, Mellemøsten, Afrika og Latinamerika. Indkøbsorganisationen har en gylden chance for at positionere sig i epicenteret for arbejdet med at trække nye forretningsidéer, kreativitet, nytænkning og nye forretningsmodeller ud af virksomhedens samspil med eksterne parter som leverandører og alle mulige andre samarbejdspartnere.
”Open Innovation er udviklet gennem de sidste cirka ti år, og der er faktisk gjort ganske mange erfaringer, som har modnet processerne og metoderne”, fortæller Line Bagger-Hansen.

Leverandører en guldgrube
Hun peger på, at indkøbsorganisationer i mange virksomheder er en overset kilde til innovation. Indkøb er traditionelt meget transaktionsorienteret, men har en kontaktflade til en leverandørbase, som potentielt sidder inde med en masse viden og idéer, der kan være til stor gavn for virksomheden. ”Hvis virksomheder er i stand til at involvere indkøbere i arbejdet med at grave nytænkende kommercielle idéer og forretningsmodeller frem af de mange leverandørrelationer, som de fleste virksomheder har, kan det være en sand guldgrube til innovationsprocessen”, fortæller Line Bagger-Hansen.
Hun peger på, at indkøbere i forvejen har mange af de kompetencer, der skal til for at løfte innovation og nytænkning ud af leverandørrelationer. Det omfatter fx:
• Erfaring med at koordinere interorganisatoriske samarbejder.
• Samarbejde på tværs af funktioner, fagskel og virksomhedsgrænser.
• Gode kommunikations- og relationskompetencer.
• Dybt kendskab til markeder og leverandørstrategier
• Indsigt i kritiske eller centrale behov hos både købere og sælgere i B2B-relationer.

Åbner op
Som koncept blev Open Innovation skabt af Henry Chesbrough fra Haas School of Business at the University of California, Berkeley i 2003. Konceptet handler om at gå fra de lukkede kredsløb i interne R&D-afdelinger, hvor grundholdningen er ”at vi ved bedst selv, hvad vi skal, og hvad vores kunder ønsker”, til en mere åben tilgang, hvor man går efter at aktivere og mobilisere flere parter i en åben proces, hvor idéen er, at flere ressourcer og mange hjerner skaber flere muligheder og potentialer.

P&G og Unilever går foran
Line Bagger-Hansen fremhæver de to producenter af en bred portefølje af daglig- og fødevarer Procter & Gamble samt Unilever som to pionerer, der på et tidligt tidspunkt har taget Open Innovation til sig og arbejdet systematisk med blandt andet at involvere indkøbere i arbejdet med at få tilgangen integreret i de to virksomheders DNA.
På Procter & Gambles hjemmeside skriver virksomheden: “Vi ønsker alle steder at være partnere med de bedste innovatorer, og vi anvender en række tilgange til at skabe forbindelser med et netværk af top innovatorer rundt omkring i verden. Vi kalder vores tilgang til åben innovation for Connect + DevelopSM”, se http://www.pg.com/connect_develop/index.shtml
En væsentlig del af Procter & Gambles åbne innovationsprogram er samarbejde med leverandører, og det arbejde bliver organiseret og drevet af CPO, indkøbsdirektøren Rick Hughes. Det er blandt andet organiseret omkring virksomhedens leverandørportal på www.pgsupplier.com
Unilever har på samme måde erkendt, at virksomhedens innovationskraft kan blive endnu bedre ved at indlemme leverandører og samarbejdspartnere i innovationsprocessen, og de har på samme måde som Procter & Gamble udviklet en portal, der understøtte den åbne innovation, se efter open innovation på http://www.unilever.com/innovation

Fem gode råd
Line Bagger-Hansen er ikke i tvivl om, at indkøbschefer kan spille en langt større rolle for at løfte virksomheders innovationskraft end, de fleste gør i dag. Hun nævner fem gode råd, der kan hjælpe på vejen mod åben innovation i indkøbsafdelingen:
1. Der er intet free lunch over åben innovation, det er benhårdt arbejde,
2. sørg for at opbygge de rette kompetencer i indkøbsafdelingen, der bliver brug for nogle scout-typer, der er nysgerrige, åbne, nytænkende og har brede kommunikations- og relationskompetencer,
3. indret organisationen efter åben innovation og de nye måder at arbejde på,
4. sørg for at de rette værktøjer er på plads, og
5. ikke mindst erkend og kommuniker at åben innovation er et brud med traditionelle tankesæt i indkøbsafdelinger, hvor det meget handler om transaktioner og prisforhandlinger.
 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

24.05.2024SCM.dk

SCM Agendaen – Det gode ERP-projekt

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup